Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A legvonzóbb gyilkos: májusi gyöngyvirág

A legvonzóbb gyilkos: májusi gyöngyvirág

Ha visszafogott, klasszikus ívű virágos kertecskét szeretnénk, mindenképp érdemes gyöngyvirágot is telepítenünk, hiszen földalatti, elágazó rizómáival igen gyorsan terjed, és az édes illat mellett az egyszerű kinézet is elegánssá teszi az összképet.

A gyöngyvirág története


Ellenállhatatlan csábítás az érzékszerveknek, halálos méreg a szívnek. Elég, ha arra gondolunk, hogy Pálfi György díjnyertes filmjében (Hukkle) a falusi asszonyok gyöngyvirággal mérgezték a gyanútlan férfiakat!

Tévedés ne essék, a belladonna nem a gyöngyvirág olasz neve. Bár mindkettő harang alakú virágokkal rendelkezik és mérgező, a kakukkvirág és szelence néven is ismert májusi gyöngyvirág (latinul: Convallaria majalis) a spárgafélék (korábban a liliomfélék) közé tartozik. Fehér virágokat nevel, szemben a nadragulyával, mely a burgonyafélék közé tartozó cserje nagyságú növény, lilába hajló virágokkal.


Már első ránézésre is különböznek, nem csak a virágok tekintetében. A gyöngyvirágot, melyet többnyire mindenki látott már, a kerülékes tűlevelek jellemzik, és termése jódpiros, de ami leginkább megkülönbözteti őt bármely más növénytől, az az egyedi illat, melyet régmúlt korokban isteni ajándéknak tekintettek és kizárólag arany tégelyekben tartottak.

Bátran állíthatjuk, hogy a virágok Audrey Hepburn-jét invitáljuk kertünkbe sötétzöld köntösben, kis fehér harangkalapban! Mindazonáltal óvatosnak kell lennünk, akár kertünkben, akár az egyre népszerűbb gyógynövénytúrák alkalmával  ismerkedünk a gyöngyvirággal, hisz már érintése után is kézmosást javallnak a hozzáértők.


Élet és halál egy növényben


Gyöktörzsét szívbetegségek, vizenyő, görcs, epilepszia és asztma ellen is alkalmazták tea vagy tinktúra formájában, s alkalmazza ma is a homeopátia, persze csak meghatározott módon és mennyiségben. Fejfájásra, szédülésre, melankóliára tüsszentőpor alakban ajánlották, míg széngázmérgezéskor a levendula és a gyöngyvirág ecetes kivonatával dörzsölték a beteget.

A tinktúráról még azt is tartották, hogy a halántékra és tarkóra dörzsölve erősíti a memóriát, és segít visszaállítani az elveszett beszédkészséget. A gyöngyvirág borral készült főzetét vagy a gyöngyvirágos – mezei kökörcsines – szagos levendulás fürdőt pedig elpetyhüdt testrészek élénkítésére, erősítésére használták. Ez utóbbi nézet tudományos alátámasztást is nyert, hiszen ma külsőleg ízületi betegségekre is javallják a növényt.


Mivel levele, gyöktörzse és virága is durván harmincnyolc féle szívre ható glikozidot tartalmaz (pl. konvallamarin, konvallatoxin), de szaponinok is találhatók benne, a hivatalos orvoslás a gyűszűvirág (digitalis) pótszereként alkalmazza a szívizom gyengesége esetén. Vigyázzunk, mert ezek nagy mennyiségben fogyasztva akár halált is okozhatnak!

Az első szakaszban hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság jelentkezhet, valamint a pulzus erőteljes lassulása. A második szakaszban általában az érverés hirtelen meggyorsul, a vérnyomás lecsökken és a szív is leállhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz, és a hányást ne próbáljuk csillapítani!

Gyöngyvirágmérgezést a növény minden része, még a csokrot tartalmazó vázában található víz is okozhat. Főleg gyermekekre és kisebb háziállatokra figyeljünk, ha gyöngyvirág van a közelünkben. Furcsamód bogyóterméseit a madarak lecsipkedve többnyire emésztetlenül ki is ürítik, ahol megtermékenyül és kivirágzik. 
 

A gyöngyvirág a testápolásban


A natúrkozmetika és a parfümipar is számos termékben vonultatja fel a gyöngyvirág lenyűgözően finom, mégis stílusosan egyszerű illatát, így ha van türelmünk utánajárni, könnyűszerrel hozzájuthatunk a gyöngyvirágos testápolási cikkek egész skálájához. Kapható már például gyöngyvirágos szappan, fürdő és tusolózselé, testpúder, fürdőolaj, parfüm, fiók- és szekrény illatosító, arc és testkrém is.

A gyöngyvirággal, körömvirággal és jojobaolajjal készült tesápoló a legszárazabb, idősödő bőrt is hidratálja. Ha azonban a bársonyos bőr ígérete nem is kelti fel a figyelmünket, a gyöngyvirág egy másik képességétől biztosan leesik majd az állunk.


A boltokban kapható parfümök általában megközelítőleg százféle összetevőből állnak, amelynek legnagyobb része mesterségesen előállított szintetikus illatos molekula. Ha egyedi gyöngyvirágos illatra vágyunk, magunk is készíthetünk otthon természetes hidratálót vagy biodezodort, csak az illóolajat kell beszereznünk. Szemben a középkori kínálattal, ma szinte bárhol kapható gyöngyvirág (bioboltok, gyógyszertárak).

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK