Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Madáritatók, madárfürdők a kertben

Madáritatók, madárfürdők a kertben

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Az itatókhoz mindig több madár jár, mint ahány a közelben költ. Különösen a nyári kánikulában gyakori jelenség, hogy akár kilométernyi távolságokról is érkeznek madarak a vízzel állandóan feltöltött itatóhoz.

Madárbarát kertészeti módszer


Az itató az egyik legkönnyebben alkalmazható madárbarát kertészeti módszer. Kis túlzással kijelenthető, hogy szinte bármely vízmegtartó képességgel rendelkező tárgy alkalmas madáritatónak. A legjobb a kerek vagy szögletes, 40-50 cm átmérőjű (lehet ennél nagyobb is), 5-10 cm mély műanyag virágalátét. Természetesen az égetett cseréptálak és -alátétek is megfelelőek, ezek azonban jóval drágábbak, nehezebbek és törékenyebbek, különösen a téli fagyokban.

Forrás: Bolthely

A madáritatók elhelyezése


Az itatókat letehetjük egyszerűen a földre, de elhelyezhetjük a párkányon, illetve erkélyen, tornácon kisasztalra, fatuskóra is. Az így megemelt itatókon a madarak nagyobb biztonságban vannak a macskáktól, és mi is jobban meg tudjuk figyelni őket. Ezen kívül léteznek függeszthető itatók is. Amennyiben a tavasszal-nyáron funkcióját vesztő ablaketetőbe megfelelő méretű műanyag virágalátétet teszünk, biztosak lehetünk abban, hogy a madarak a költési időszakban is ablakunk vendégei lesznek.

További megoldást jelentenek az állatkereskedésben kapható, kalitkára szerelhető műanyag és rozsdamentes acél önitatók és fürdetők, melyek kis kézügyességgel felszerelhetők akár az ablakba is.

Forrás: Eva Solo
Tófóliával vagy betonozással kisebb-nagyobb itatókat, kerti tavakat is készíthetünk, ezek azonban sokkal drágábbak az egyszerű itató tálaknál, és fenntartásuk, elsősorban a víz szűrése és keringetése folyamatos odafigyelést kíván.

Mire ügyeljünk az itatók és madárfürdők kapcsán?


  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ne használjunk mély, vízzel telt hordót, konténert; kerti tavak építése esetén alakítsunk ki sekély parti részt.
  • A talajszint fölé helyezett madáritatóknál, különösen az ablakitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre, a feldőlés, leesés elkerülésére.
  • Még az 5-10 cm mély madáritatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.
  • Az itatók vizét rendszeresen, általában naponta frissre kell cserélni, illetve az elpárolgott vizet pótolni kell. Télen naponta legalább egyszer el kell távolítani a jeget, és hideg csapvízzel kell feltölteni a madáritatót.
  • Különösen nyáron hetente-kéthetente érdemes a napi vízcserét megelőzően kitisztítani, algátlanítani az itatót.
  • Lehetőleg akkora madáritatót használjunk (25-30 cm átmérőjű már megfelelő), melyben egy feketerigó nagyságú madár is képes megfürödni.
  • A téli etetők mellett is működtessünk itatót!

Az esti locsolás


Bár a locsolás nem váltja ki az itatást, amennyiben lehetőségünk van rá, és nincs öntözési tilalom sem, kora délelőtt vagy késő délután indítsuk be 15-20 percre a locsolófejeket. Ezekben a csendes percekben érdemes kiülni a kertbe, és figyelni ahogy a vízpermettől átázó gyepen megjelennek a földigilisztákra és csigákra vadászó rigók.

Készítsünk madáritatót!


Egy nagyon éles kés vagy tapétavágó sniccer segítségével a nem visszaváltható (vékonyabb a fala), műanyag flakonokból ideális ablakitatót készíthetünk, erre a célra a legalkalmasabb az 5 literes étolaj kiürült és alaposan kimosott tartálya.  Ennek oldalába, az aljától 8-10 cm-re vágjunk egy ökölnyi lyukat, majd kössünk a nyakára egy függesztő zsinórt, és már csak fel kell töltenünk az itatónkat. Fontos, hogy a lyukat úgy vágjuk ki, hogy a víztartály valóban ne legyen mélyebb 10 cm-nél, mert abba a madarak a zárt térben belefulladhatnak. Mivel a műanyag flakon nem veszélyezteti az ablaküveg épségét, ez az eszköz ideális ablakitatónak is.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK