Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Május a kertben

Május a kertben

Szép Házak
A május talán az egyik legcsodálatosabb hónap a kerttulajdonosoknak: a tavasz utolsó hónapja rengeteg apró örömöt tartogat a kertész számára. Az illatok, a színek, az ízek mind-mind a soha véget nem érő nyarat hirdetik.

Gyümölcsös kert


A gyümölcsfákon májusban indul meg az intenzív hajtásnövekedés, mely egészen június közepéig elhúzódik. A legtöbb fán már látni a gyümölcskötődés első eredményeit. A virágszirmok lehullását követően 2-3 héten belül megfigyelhető az első gyümölcshullás, mely egy természetes folyamat, a nem tökéletesen megtermékenyített gyümölcskezdemények eltávolítására.


A fiatal gyümölcsfák, a bogyósokat hozó bokrok esetében ügyeljünk a gyomnövények kiirtására, a talajon élő gyomokon (pl. gyermekláncfű) kívül, a növényekre felfutó (pl. apró szulák) gyomnövényeket is távolítsuk el.

A nagymértékű növekedés, a gyümölcsfejlődés, valamint a talaj vízkészletének csökkenése miatt az öntözés is szükségessé válik, elsősorban a fiatal növények, a bogyósok, valamint a vízigényes fajok esetében. Mindenképp öntözzük a sekélyen gyökerező szamócát, a nagy vízigényű fekete ribizlit. A fiatal fákat közvetlenül a törzs környékén locsoljuk, míg utóbbiakat kiterjedtebben.

Májusban a sziromlevelek lehullása után kerüljön sor az első permetezésre. Házilag is készíthetünk permetezőlevet, ha csalánt és gilisztaűző varádicsot egy napig vízben áztatunk (10 liter víz / 0,5 kg friss növény), majd a levet leszűrjük.

Zöldséges kert


A kora tavasszal, magról vetett zöldséget májusban már palántázhatjuk. Kiültethetők a zeller-, karalábé-, paradicsom-, paprika-, görögdinnye-, sárgadinnye- és spárgatök palánták. Ekkor vethető a szabadföldbe többek között az uborka, a sárgarépa, a cikória, az új-zélandi spenót, a hónapos- és nyári retek.

A zöldségeskert kapálása, gyomtalanítása elengedhetetlen a vetés és a palántázás előtt is. Fontos a talaj folyamatos öntözése, vetés és ültetés után közvetlenül, majd a növények növekedése folyamán is. A humuszban szegény talajokba dolgozzunk komposztot, szerves trágyát.

Fűszer- és gyógynövények


Ekkor vethető a kerti zsázsa, a borsfű (csombor) és a turbolya szabadföldbe. A sarkantyúka, a bazsalikom, a majoránna palántákat május közepe után ültessük ki. Az évelő növényeket is májusban a legcélszerűbb palántázni. Ha kertünkből eddig még hiányoztak volna, ültessünk zsálya, levendula, citromfű és kakukkfű palántákat!

Ültetéskor fontos, hogy a terület legyen gyomoktól mentes, a talaj laza szerkezetű, humuszban gazdag. A fűszernövények számára a napos, de szélvédett helyek a legmegfelelőbbek.


Dísznövények


A május már alkalmas az érzékeny dísznövény palánták és néhány szobanövény kiültetésére is. Az ültetés előtt készítsük elő a talajt: gyommentesítsük, majd gereblye segítségével aprómorzsásra készítsük elő. 1-2 nappal a kiültetés előtt kezdjük el a területet öntözni. A növényeket földlabdájukkal együtt ültessük el, az ültető gödör megásásakor figyeljünk a méretére. A májusi fagyok után ültethető a krizantém, a gerbera, az őszirózsák, a szegfűfélék, a rézvirág, a büdöske.

A szétültetendő nárcisz, tulipán, jácint, krókusz hagymákat ilyenkor szedjük fel. Növényeink ekkor már feltöltődtek a napfény energiájával, készen állnak a pihenésre. A felszedett hagymákat hűvös (20 °C) hőmérsékleten, szellős helyen kell tárolni, az őszi kiültetésig.

A dísznövények tárgyázása nagyban hozzájárul gyors és intenzív hajtásnövekedésükhöz, valamint pompás virágaik megfelelő növekedéséhez. A műtrágya legyen nitrogén, foszfor és kálium tartalmú, arányuk 2:2:1 mennyiségben a legmegfelelőbb.

Májusban már készíthetünk gyönyörű, tavaszi csokrokat a kertből. Legjobb, ha a virágszedést a reggeli órákban végezzük, ekkor a legnedvdúsabbak a növények. Fontos, hogy meghagyjunk néhány levelet a virágától megfosztott növényeken, így a következő évben is megajándékoznak majd bennünket virágaikkal. A rózsák vágását célszerű szedőollóval végezni, így elkerülhető a növényen a sebek ejtése.


Szobanövények


A teraszon elhelyezett balkonládákban, a kora tavasszal ültetett növényeket cseréljük ki nyáron nyíló fajtákra. A petúniák, a muskátlik ültetésekor vegyük figyelembe a növények igényeit: legjobb számukra a tápanyagban gazdag ültetőföld, melyet előre elkészítve is megvásárolhatunk. Az ültetés előtt végezzünk alaptrágyázást, melyet néhány hét elteltével ismételjünk meg. A muskátli és a petúnia is a napos, szélvédett helyeken fejlődik a legszebben. A balkonládákba ültethetünk árnyékkedvelő begóniát és fuksziát is. A sétányrózsa kis, színes virágaival emelheti a teraszok hangulatát. A tűző napsütést jól viselik a kaktuszok, melyek nagyon meghálálják a szabadban töltött néhány hónapot.

Amint a hőmérséklet engedni, a legtöbb szobanövényt kivihetjük a szabadba, azonban csak olyan helyre kerüljenek a növények, ahol nem éri őket huzat, valamint közvetlen napfénynek nincsenek kitéve.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK