Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Mediterrán balkonkertek

Mediterrán balkonkertek

Az örök napsütést, a tengerpart színeit hirdető kertek egész évben vidám és megunhatatlan hangulatot teremtenek otthonunkban. Néhány mediterrán növényt, terrakotta növénytartót beszerezve magunk is könnyen kialakíthatjuk mediterrán oázisunkat.

Növények a mediterrán balkonkertben


A mediterránium őshonos, jellegzetes növényivel igazán színes, mesébe illő hangulatot varázsolhatunk. A leander (Nerium oleander) a napfényes helyeket kedveli, a terasz legmelegebb részén tartsuk. Bőséges öntözést igényel, cserébe a fehér színtől kezdve, a rózsaszín minden árnyalatán át, gyönyörű virágokkal ajándékoz. Bár a citrusfélék csak tavasz végétől, az első hidegebb őszi napokig tarthatók a balkonon, garantált, hogy a frissen szedett citrom és narancs mindenkit a Földközi-tenger vidékére emlékeztet majd.


A jól ismert muskátli (Pelargonium) hagyományos fajtáin kívül már találunk futó- és lecsüngő hajtást nevelő muskátlifajtákat is. Gyakran öntözzük, tápoldatozzuk és folyamatosan vágjuk le az elnyílt virágokat. Az isteni illatú vaníliavirág kék, lila, rózsaszín és fehér változatban is létezik, remek balkonnövény, nem igényel sok gondozást. A pompás gömbszerű virágairól híres hortenzia a félárnyékos területeken érzi magát legjobban, talajból a savanyút válasszuk neki.


Az egynyári, magról vethető dísznövények közül a bársonyvirág (Tagetes tenuifolia), a begyvirág (Nemesia), az illatos ternye (Lobularia maritima) és a körömvirág (Calendula officinalis) a leginkább mediterrán kertbe való fajok.


A mediterrán kiskertek elengedhetetlen résztvevői a fűszernövények. A fűszeresen borsos illatú bazsalikom, a pizza és tésztaételek alapanyaga, a kakukkfű és az oregáno, az aromás rozmaring nem hiányozhat a fűszerkertből. Díszítő szerepükön felül a konyhában is nagy hasznukat fogjuk venni, a friss fűszerek ugyanis a gasztronómiai fogások mindegyikét megbabonázzák.


Hazánk éghajlati adottságai miatt a téli hideg időszakban gondoskodjunk a mediterrán növények teleltetéséről. A legszerencsésebb, ha a növényeket a pincében tudjuk tartani a hideg időszakban. A növények vízigénye ilyenkor a minimálisra csökken, elegendő őket 2-3 hetente megöntözni.
 

Kaspók, cserepek a mediterrán balkonkertben


A mediterrán kertek elengedhetetlen kiegészítői a terrakotta edények, cserepek. A fémből készült és az öntött vas kaspó is jó választás lehet, ezekből válasszuk a letisztultabb, ódivatú fajtákat. A mintás kaspókba válasszunk egyszínű virágú növényeket, például fehér színű hibiszkuszt. A színeket gondosan válogassuk össze, a meleg színeket ne keverjük a kék árnyalataival, a cserepek színéhez igazodjanak a bennük tartott növények színei is.
 

Újragondolt növénytartók


A Földközi-tenger vidékén a legegyszerűbb használaton kívüli tárgyakból áll össze egy-egy kert. A régi konyhai edényeket, kerti eszközöket bátran alkalmazhatjuk növényeink tartására. A letört fülű bögrék, a régi tálaló edények, az elhasznált bádogkannák mind-mind tökéletes növénytartókká válhatnak egy kis kreativitással. Garantált, hogy az ilyen újraértelmezett kiegészítők egyediek és cseppet sem unalmas díszei lesznek az idillikus teraszoknak.
 

Kiegészítők a mediterrán balkonkertben


A nyaralás során gyűjtött kagylók, csigaházak, tengeri csillagok nem csak a fantasztikus élményeket és kikapcsolódást idézik, a mediterrán hangulatot is tovább fokozhatjuk segítségükkel. A kagylókat felhasználva könnyen készíthetünk szélcsengt is, mely a terasz legszebb díszítő eleme lehet.


Az olivaolaj- és borecet tartók, a dekantálók, a gyümölcstartó kosarak, néhány hangulatos mécsestartó vagy lámpás, egy ügyesen megválasztott teríték segítségével az asztalokat is könnyen a mediterrán stílus jegyéhez igazíthatjuk. A fonott és az öntöttvasból készült székek és asztalok, a természetes kiegészítők, a hajófapadló hamar a mediterráneum vidékére repíthet mindenkit.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK