Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Mini kert a cserépben

Mini kert a cserépben

Szép Házak
Ha úgy döntünk, hogy nagyobb cserépbe, konténerben alakítjuk ki mini kertünket, még a munkálatok előtt tervezzük meg, hogy mit, mivel és mibe ültetünk. Nem mindegy ugyanis, hogy mely növényeket társítjuk és milyen típusú edénybe költöztetjük ezeket.

A cserép előkészítése


Ellenőrizzük, milyen állapotban vannak a cserepek, konténerek, különösen akkor, ha a téli időszakban is kint maradnak. A töredezett, repedt részeket műgyantával helyrehozhatjuk, vagy dróttal megerősíthetjük a sérüléseket. A régi terrakotta cserepeket durva kefével alaposan súroljuk le, bő vízzel mossuk át, de csak a belső felületüket, nehogy a régi kártevők, betegségek bekerüljenek az új virágföldbe. A műanyag edényekhez elég a mosószeres víz.
A terrakotta konténerek az évek során szép patinát kapnak: több szabadban töltött szezon után só és alga réteg rakódik le rajtuk. Aki rusztikus stílusúvá varázsolná teraszát, hagyja rajta ezt a patinát az edényen.

A jó vízelvezetés alapfeltétele a növények fejlődésének. Egyes edényeket vízelvezető nyílás nélkül vagy túlságosan kis lyukakkal hoznak forgalomba. Ekkor fúrjunk nagyobb lyukat az edénybe. Használjunk cserép- vagy kődarabokat a vízelvezetéshez. Helyezzük a darabokat az edény aljára, hogy a virágföldből szabadon eljuthasson a víz az elvezető nyíláshoz.


Milyen a jó virágföld?


A tőzeg alapú jó víz- és oxigénmegtartó képessége miatt megfelelő a cserepes növények számára. Hátránya, hogy nincsenek benne tápanyagok, amelyeket így hozzá kell keverni. Az ebben a földben élő növények rendszeres tápoldatozást vagy fokozatosan kioldódó tápanyagokat igényelnek. A tőzeg alakú komposztot nehéz újra átnedvesíteni, ha egyszer már kiszáradt.

A kókuszrost alapú virágföldet a kókuszdió hulladékából állítják elő. Vízmegtartó képessége és tápanyagtartalma megfelelő. Annak ellenére, hogy tartalmaz tápanyagokat és nyomelemeket, az ebben a földtípusban nevelt növényeknek is rendszeresen tápoldatot kell adni.
Az agyagtartalmú virágföld nagy mennyiségű sterilizált talajt tartalmaz, többféle keverési arányban készítik, így a minősége is változó. A benne nevelt növényeket nem kell rendszeresen táplálni. Meglehetősen nehéz, így a nagyméretű növények számára ideális.


Készítsük el a növénykompozíciót


Tervezzük meg az ültetést. A növényeket hagyjuk először a műanyag edényben és rendezgessük őket a virágföld felületén, hogy láthassuk, hogyan mutatnak majd együtt a konténerben. Amikor már elégedettek vagyunk a látvánnyal, sorban ültessük el őket. Helyezzük el központi, impozáns növényünket, és innen kiindulva először a magasabb növényeket ültessük el, majd az alacsonyabbakat. Amikor befejeztük az ültetést, töltsünk még egy kis virágföldet a cserépbe. Az edény pereme és a föld között legyen nagyjából 2,5 cm. Nézzük meg művünket, vizsgáljuk meg, kiegyensúlyozott-e. Ha szükséges, változtassunk az elrendezésen, ha elégedettek vagyunk, alaposan öntözzük meg.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK