Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Örökzöldeket a kertbe

Örökzöldeket a kertbe

Specialmix
Egy jól megtervezett kertnek télen is mutatnia kell. Sokan szimbolikusan a reményt és a továbbélést látják az örökzöld fajtákban, ahogy télen a meleg szobából kitekintenek a kertbe, ezek a pompás növények azonban nem csak télen díszítik kertjeinket.
Az örökzöldek felhasználása szempontjából megkülönböztetünk szoliter, sövény és talajtakaró örökzöldet. A szoliter örökzöldek különös szépségűek, egymagukban is pompás éke lehet egy kertrészletnek. A kert olyan részébe kerüljön, ahol ráirányul a figyelem, kiemelve a természet adta különös formáját, színét. Az örökzöld sövény fajták között találunk nyírható és nyíratlan felhasználásra alkalmas növényt.


Örökzöld növények


Az örökzöld növények alkalmazása elég sokrétű, így csoportosítási szempontja is többféle lehet. Ha alakjuk szerint nézzük, az örökzöld növények között találunk oszlopos, kúp, gömb, terülő, csüngő és tölcséres formát. A köztudatban leginkább használt oszlopos tuja és gömb tuja fajtákról külön menüpontjaiban talál részletes leírást. Szín alapján az örökzöld növény lehet zöld, sárga, kék, ezüst, szürke és tarka színű. A színes és tarka lombú örökzöld növények gyönyörűen feldobják a sokszor egyhangú kerteket.


Az örökzöld bokrok


Az örökzöld bokor sok ember fejében kelti azt a tévhitet, hogy állandó örökzöld színével unalmas. Manapság pedig egyre divatosabb olyan örökzöld bokor telepítése, mely hajlamos télen, a tartós hideg hatására, nagyon szép vöröses, bronzos, barnás elszíneződésre, ezzel is változatossá téve a kert bizonyos részeit. A tuják, borókák és a hamisciprusok között igen jellemző a színváltás, éppen ezért kedveltek.

 


Az örökzöldek metszése


Az örökzöldek metszése általában kevés gondozást igénylő folyamat. Számos örökzöld szépen fejlődik úgy is, ha szinte egyáltalán nem metszik meg, eltekintve egy-két károsodott ág levágásáról. Akadnak viszont olyan örökzöldek – buxus, sövény növények, formára nyírt növények – amit rendszeresen lehet és ajánlatos nyírni, alakítani. A nyírható örökzöldek metszése általában késő tavaszi illetve kora nyári időpontra tehető. A nyírás időpontját sokkal későbbre az örökzöld hajtások biztonságos beérése (fásodása) miatt nem célszerű hagyni. Amíg nem ér össze egyöntetűen az örökzöld sövény, addig egyedenként is ajánlatos az örökzöldek metszése.

Az örökzöldek nyírása


Az örökzöldek nyírása kapcsán fontos megemlíteni a kemény telek után előforduló fagykárt. Ilyenkor első lépés a kár felmérése, ennek eredménye dönti el, hogy milyen mértékben kell beavatkoznunk. Ha nagy károsodás érte a növényeket, érdemes tavasszal frisset ültetnünk helyébe, ha viszont csak gyenge fagykárt szenvedett, akkor metszéssel tudunk korrigálni. Nem kell mást tennünk, csak az elfagyott, esetleg elszáradt részeket kivágjuk. Ne féljünk tőle, az örökzöldek nyírása kifejezetten jót tesz időnként a növény fejlődésében, habitusának kialakításában.


Az örökzöldek ültetése


Az örökzöldek ültetése esetén érdemes előre átgondolni pár dolgot a rendelkezésre álló hellyel, a környezeti viszonyokkal és a gondozással kapcsolatban. Az ültetés optimális időpontja a kiszereléstől is függ. Az örökzöldek általában konténeres vagy földlabdás kiszerelésben kerül értékesítésre. Szabadföldből való kiszedés esetén a gyökér sérül. Ha túl meleg és száraz az idő, akkor nem biztos, hogy a lombot el tudja látni olyan ütemben vízzel, ahogy azt a lomb párologtatja. Az ültetés akkor a legoptimálisabb, amikor a növény a legkevesebbet párologtatja. A földlabdás növényeket késő ősszel és kora tavasszal ültethetjük. Ezzel szemben a konténeres növények gyökérzete nem sérül, tehát itt van lehetőségünk nyáron is ültetni. A nyári ültetésnél viszont elengedhetetlen a rendszeres locsolás, hisz a faiskolában is öntözött körülmények között nőttek fel. Az ültetés távolságánál érdemes figyelembe venni, hogy milyen lesz a növények körülbelüli végleges szélessége, és milyen felhasználási célra szánjuk (szoliter, sövény).


Forrás: Specialmix

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK