Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Ősz végi kerti munkák

Ősz végi kerti munkák

Szép Házak
Ősz végére nem sok tennivaló marad a kert különböző részeiben, novemberben megkezdődik a gyümölcs- és díszfák téli nyugalma. A talajmunkák közül most van itt az ideje a konyhakert felásásának, hogy tavasszal termékeny talajba ültethessünk.

Gyümölcsös kert


Novemberben véget ér a gyümölcsfák felkészülése a télre: leveleiket lehullajtják és a termőrügyekben már megtalálhatók a virágkezdemények. Megkezdődik a gyümölcsfák- és bokrok téli mélynyugalma.


A talajmunkát mélyebben kell végezni, mint tavasszal vagy nyáron, ez elősegíti az őszi és a téli csapadék könnyebb behatolását a gyökerekhez. A kerti munkák közül ilyenkor a legfontosabb a fiatal fák trágyázása, melyre télen, a fagyott talajon már nincs lehetőségünk. Válasszunk szerves trágyát vagy olyan műtrágyát, amely könnyen kötődnek a talaj részecskéihez.

Zöldséges kert


Az igen jó fagytűrő bimbós kelt és a fodros kelt kivéve minden káposztafélét szedjünk fel. A káposztaféléket vermeléssel sokáig eltarthatjuk. Az ősz elején ültetett salátákat, mángoldokat száraz fagyok erősen megviselik, ezért fóliával vagy fenyőágakkal takarjuk.


A konyhakert talajművelését az erősebb téli fagyok előtt végezzük el, hogy tavasszal pihent, jó minőségű, termékeny talajba ültethessünk. A felásás után szerves trágyát, komposztot forgassunk a talajba, végül a talajfelszínt egyengessük el.

Fűszer- és gyógynövények


A fagyok beállta előtt szedjük fel a petrezselyem gyökereket és néhány tő metélőhagymát, így egész télen szedhetjük őket. Ültessük cserepekbe, melyeket világos helyen, lehetőleg az ablakpárkányban tartsunk.


Az erősebb fagyok beálltakor a kakukkfüvet, a bors- és fodormentát, a citromfű töveket takarjuk fenyőágakkal, így a téli napsugarak érik a növényeket, a párologtatásuk viszont jelentősen csökken.

Dísznövények


A felszedett dísznövény hagymákat, hagymagumókat, gumókat száraz, szellős helyen tároljuk, erre legmegfelelőbbek az egész télen, 5-10°C-os pincék. A tárolás történhet gyümölcsfarekeszekben, ilyenkor legfeljebb két rétegbe tegyük a hagymákat, vagy lyuggatott műanyag zacskókban is tarthatjuk őket. A zacskókat lássuk el az egyes növények nevével, majd akasszuk fel szellős helyre.
 

A kerti tavak körüli mocsári növények elhalt részeit távolítsuk el, a visszavágást közvetlenül a talaj fölött végezzük. A fagyérzékeny fajokat takarjuk lombbal és gallyakkal.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK