Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Pozsgás növények

Pozsgás növények

Szép Házak
A pozsgások, vagy más néven szukkulensek szárazságtűrő növények, vízigényük minimális, igazi szomjazóművészek. A szukkulensek csoportjába a kaktuszok, a varjúhájakfélék és sok egyéb sivatagi- félsivatagi növény tartozik.

Pozsgások testfelépítése


A pozsgások testfelépítésére a húsos, megvastagodott szövetek jellemzőek. Magas víztartalmú sejtjeik vízraktározásra módosult sejtek, amelyek a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is életben tartják a növényt. Sejtjeikben található nyálkaanyagaik segítségével a viszonylag kevés, gyorsan felvett vizet, és az abban oldott ásványi anyagokat, tápanyagokat hosszabb idő alatt használják fel.


A szukkulenseket, aszerint, hogy leveleikben vagy törzsükben raktározzák a vizet levél- és szárszukkulensekre csoportosítjuk. A levél szukkulensek legnagyobb osztályai a varjúháj-, Sanseveria-, Aloe- és Agavé-félék. A szárszukkulensek jókora részét a kaktusz-félék teszik ki, de emellett az Euphorbia-félék is igen elterjedt nemzetség.


Pozsgások öntözése


A pozsgás növények legnagyobb része olyan meleg, forró éghajlatú, akár tartósan aszályos területeken fordul elő, ahol akár hetek, hónapok telhetnek el csapadék nélkül. Ennek köszönhetően a pozsgások hetekig elviselik a víz nélküli tartást, az aktív növekedési időszakban azonban hetente bőségesen locsoljuk be őket. Öntözés után várjuk meg, amíg földjük majdnem teljes mértékben kiszárad és csak ezután locsoljuk újra őket. Nagyobb növények esetében locsolókannával, a kisebb méretű, fiatalabb növényeknél vízpermetezővel végezzük el az öntözést.  A téli hónapokban vízigényük még jobban lecsökken, ilyenkor elegendő 2-3 hetente, kisebb adag vízzel öntözni a növényeket.
 

Pozsgások gondozása


Általánosságban elmondható, hogy a szukkulensek többsége sok fényt, száraz, meleg levegőt és jó vízáteresztő képességű talajt igényel, de az egyes fajok és változatok igényei között lehetnek eltérések. Tartásuk előtt érdemes tájékozódni az általunk nevelt fajta szükségleteiről.


Bár tápanyagigényük nem nagy, az időnkénti tápoldattal való öntözést meghálálják. Válasszunk alacsony nitrogén- és magas foszfortartalmú folyékony tápoldatot, melyet a nyirkos talajra és semmiképpen se közvetlenül a növényekre öntsünk. A téli, nyugalmi időszakban jó, ha világos, hűvösebb, 8-10°C körüli hőmérsékletű helyiségben tartjuk a pozsgásokat.


Pozsgások ültetése


Födkeveréknek az általános ültető föld és homok fele-fele arányban való alkalmazása a legmegfelelőbb. A kertben és a lakásban tartott növények esetében is a napfényes, meleg területeket válasszuk. Fontos, hogy az eredeti élőhelyükön előforduló talajtípust próbáljuk meg reprodukálni, ezekben fognak a legszebben fejlődni.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK