Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Rózsa, a kert királynője

Rózsa, a kert királynője

Szép Házak
A rózsatövek legjobb helye természetesen a kert, de akinek terasza vagy egy kisebb balkonja van, az is kihozhatja a maximumot a tüskés szépségekből. Sőt, némi odafigyeléssel egy világos szobában is nevelhetők egyes rózsafajok.
Ha frissen ültetnénk rózsát, erre a legalkalmasabb időszak az ősz és a tavasz, egészen pontosan az április. Ültethető tövet szinte minden kertészeti és barkács áruházban beszerezhetünk. Az elültetés előtt a gyenge hajtásokat távolítsuk el, a főhajtásokat pedig a következőképpen kell visszametszeni: a bokorrózsánál 3-4, a futórózsánál 8-10, a magastörzsű rózsáknál pedig 2-3 szemre. Természetesen, ha olyan tövet veszünk, ami nem igényel metszést, ezt a műveletet hagyjuk ki.

A rózsa ültetése


Az ültetéshez olyan mély és széles gödröt ássunk, hogy a gyökérzet jól elférjen benne, a gödröt pedig humusszal kevert kerti földdel töltsük fel. Ha a rózsánk helye a terasz, akkor ehhez megfelelő méretű cserepet szerezzünk be és töltsük meg a humuszos földkeverékkel. Ültetés után alaposan locsoljuk be a töveket.


A rózsa gondozása


Mindenekelőtt az optimális talajnedvességet kell biztosítani. Szárazság esetén hetenként legalább egyszer bőségesen kell öntözni, lehetőleg délelőtt, hogy a levelek estére leszáradjanak. Mivel a rózsa virágainak nem kedvez a nedves levegő, napfényes, meleg nap után ajánlatos a talajt vízzel átnedvesíteni. A leveleket lehetőleg ne érje víz, hogy a gombabetegségek meg ne támadják a növényt.

Metszéssel szinte folyamatos virágzásra kényszeríthetjük rózsáinkat. Tavasszal a metszést kezdjük a tél folyamán elfagyott részekkel. Nyáron 5-6 hetente nézzük meg, hogy van-e vadhajtás a töveken. Ezeket a hajtásokat, a hajtás közepéig vágjuk vissza. A több éves rózsatövek metszésénél vegyük figyelembe, hogy erős visszametszéskor erős, hosszú hajtások képződnek, gyenge visszametszésnél viszont sok gyenge, rövid hajtás fog nőni. Vágjuk le az elöregedett ágakat, a befelé növő, egymást keresztező vesszőket. A szobában nevelt miniatűr rózsák nem igényelnek metszést.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK