

Spárga, a zöldségek királynőjeA spárgát az emberiség évezredek óta fogyasztja és néhány évszázad óta termeszti is. Mégis a mai napig a különleges finom-zöldségek közé sorolják nemcsak a termesztésének, hanem a fogyasztásának rendhagyó volta miatt is.
Zöldség és dísznövényA spárga többhasznú növény. Legfőbb értéke a csemegének számító zsenge hajtása, amelyet sípnak neveznek. Ez kétféle is lehet: a bakhát alatt termesztett növények sípjai fehérek, legfeljebb a hegyük lilás, míg a sík felületen termesztett fajták sípjai zöldek. E zöldséget naponta kétszer kell szedni, mert igen gyorsan növekedik és a bakhát alól kikandikáló sípok gyorsan megszínesednek, értéktelen áruvá válnak. A sípokat gondosan válogatják, kötegelik és értékesítik. A friss spárga titkaA sikeres értékesítés egyik feltétele a gondos osztályozás. A halványított spárga sípjai egyenesek, vastagok, a fejük szorosan zárt, fehér, legfeljebb enyhén rózsaszínes és nem rostos. A vevő úgy győződhet meg a sípok frissességéről, hogy két-három sípot összedörzsöl: ha csikorgó hangot hall, akkor a spárga friss, nem keserű, konyhai feldolgozásra alkalmas. A zöldspárga sípjai egyenesek, nem üregesek, a fejük zárt, egyenletes vastagságúak és a hosszúságuk legalább 15-22 cm. Sárga spárga vs. zöld spárgaJelenleg az étkezési spárgának két típusát termelik nálunk és szerte a világon. Az egyik típus a fehér, vagy halványított spárga, amelynek a sípjai fehérek, legfeljebb a csúcsuk lehet lilás árnyalatú. Ezt a típust 30-35 cm magasságú (újabban műanyag fóliával takart) bakhátak alatt nevelik. A zöldspárga zsenge sípjai - talán sejthető - zöld színűek: ezeket sík termőtalajon állítják elő. A konyhaművészek mindkét spárgatípust ízletes étekké (leves, mártás, köret) dolgozhatják fel. A zöld spárgát akár nyersen isA statisztikai adatok szerint jelenleg a két spárgatípust megközelítőleg azonos arányban termelik és fogyasztják. A zöld spárga egyszerűbben, kevesebb kézi munkával termelhető, a zamata intenzívebb, a vitamintartalma magasabb, egyszerűbb a konyhai előkészítése, gyorsabban megfőzhető, sőt akár nyersen is (a karalábéhoz hasonlóan) fogyasztható. Ezzel szemben a fehér sípokat hámozni kell, különösen ügyelve a síp oldalán levő pálhalevelek maradéktalan eltávolítására, mert ezek keserűvé tehetik az ételt. A síp hegyét nem kell hámozni! A spárgafőzés titkaTapasztalt szakácsok szerint a spárga akkor fő meg a legjobban, ha függőlegesen állítják a fazékba, mert akkor az alsó, rostosabb része jobban megpuhul, a feje pedig csupán megpárolódik. Az erős fűszerek a spárga feldolgozásánál elkerülendőek! A petrezselyem zöldje, a metélő hagyma, a kapor és a turbolya azonban kiemeli a spárga jellegzetes zamatát. Luxus spárga külön étlaponA spárga a drága, luxus zöldségfélék közé tartozik. Ennek megfelelően a fejlett táplálkozási kultúrájú országokban elterjedt a fogyasztása. Nyugat-Európában a spárgaszezon idején a vendéglők külön étlapon ajánlják a spárgából készített finomságokat, amelyeknek a nyersanyaga kevés kalóriát, sok folsavat, A, B1, B2 és B6 vitamint, valamint átlagos mennyiségű fehérjét és ásványi sókat tartalmaz. Viszonylag kis mennyiségből is látványos, izgalmas fogások készíthetők. Spárgabefőtt házilagA spárgasípok házilag eredményesen tartósíthatóak. A gondosan megtisztogatott és megmosott sípokat a háziasszonyok által jól ismert módon blansírozzák, üvegekbe rakják és felöntőlével ellepik. A lé 1,5% konyhasót, 0,5% cukrot, kevés nátrium-benzoátot vagy kálium-metabiszulfitot és borkősavat tartalmazzon. A lezárt üvegeket 30 percig pasztőrözik. Címkék: kert | konyhakert | haszonkert | zöldség | veteményes | spárga | spárga recept | spárga termesztése | fehér spárga | zöld spárga
|
KATEGÓRIÁK » Legolvasottabb
Legfrissebb
01 | Citromfa a szobában Nyáron a szabadban, télen a szobában. A citromfa gondozása ennél kicsit bonyolultabb, de látványos szobanövényként mindenképpen érdemes rá gondolni. »
FACEBOOK » CÍMKEFELHŐ »
Transzparencia
A balaton-parti nyaralónál a kő mellett nem hiányozhattak a faburkolatok sem, részint burkolatk... |
![]() |
||||||
|
||||||