Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A spárgasaláta vagy szársaláta

A spárgasaláta vagy szársaláta

Dr. Halász Krisztián / Budapesti Corvinus Egyetem
A spárgasaláta zsenge leveleit fogyaszthatjuk hagyományos salátaként is, azonban igazi értékét megdöbbentően vaskos és hosszú szára adja. Gyakran bosszankodunk amiatt, hogy a korai vitaminforrás reményében ültetett fejes saláta felmagzik, keserűvé és szívóssá válik. A spárgasalátánál viszont pont erre várunk!

A spárgasaláta jellemzői


Képzeljünk el egy térdig vagy derékig érő, két-három ujjnyi vastagságú salátatorzsát, melyet sűrűn borítanak az egy-két arasz hosszú, lándzsás levelek! A következő meglepetés akkor ér, ha meghámozzuk és megkóstoljuk a szárat: a kissé áttetsző, halványzöld hús ropogós, keserűségtől mentes.

A spárgasaláta (Lactuca sativa var. augustana) íze kellemes, melyet valahova a fehér húsú paprika és az uborka íze közé tehetünk. Energiatartalma nagyon alacsony, igazi diétás ínyencség. Ehetjük nyersen, keverhetjük vegyes salátákba, vagy távol-keleti módra wokban dobva-rázva süthetjük más zöldségekkel együtt, de savanyíthatjuk is. Ha hőkezelésnek vetjük alá, 3-4 percnél tovább ne süssük-főzzük, hadd maradjon üde, ropogós. A szár felső egyharmadát nem szükséges meghámozni sem, zsenge állaga miatt.


A spárgasaláta termesztése, igényei


A spárgasaláta termesztése egyszerű. Március-áprilisban vethetjük szabad földbe 40-50 cm sortávra, de palántát is nevelhetünk belőle tápkockában. Ne szálas palántát neveljünk, mert nem lesz szép, erős a szára. A szabadföldi vetést pár lombleveles korban ritkítsuk 25-30 cm-re, csak a legerősebbeket meghagyva. A spárgasaláta tenyészideje hosszabb, mint a fejes salátáé, 3-4 hónap után szedhetjük le a kifejlett torzsákat.

Ne várjuk meg, amíg megjelennek a virágok, mert olyankor tényleg keseredhet a növény. A spárgasaláta őszi termesztésre is alkalmas, ekkor július-augusztus folyamán vessük, azonban nagy melegben rosszul csírázik.

A spárgasaláta szereti a napos fekvést, laza, jó vízáteresztő talajt, vízigénye közepes, de a rendszeres öntözést meghálálja. Széles hőmérsékleti ingadozásokat is elvisel, 30 °C felett is fejlődik, és a gyenge fagyokat is elviseli.


A spárgasaláta eredete


A spárgasalátát eredetileg minden bizonnyal Kínában nemesítették ki, és közeli rokona a jól ismert fejes, római és tépősalátáknak. Hazájában számos fajtáját hozzák létre jelenleg is, melyek között van széles és keskeny levelű, zöld és bordó színű változat, de léteznek inkább tavaszi vagy őszi termesztésre ajánlott fajták is.

Angol neve „celtuce”, amit a „celery” (zeller) és „lettuce” (saláta) szóból alkottak meg, ami utal a szárzellerre való külső hasonlatosságára. Egy elterjedt tévhit szerint a két növény keresztezéséből született, azonban ez természetesen nem helytálló, hiszen azok két rendszertanilag távoli növénycsaládhoz tartoznak. Európában inkább a delikátesz üzletek polcain találkozhatunk vele, de újabban ismét terjedőben van.

Hűtött pulton, hűtőszekrényben hetekig eltárolhatjuk a torzsákat, ha leveleitől megfosztjuk, csak a csúcsán hagyva egy kis bóbitát.
A spárgasaláta zsenge leveleit fogyaszthatjuk hagyományos salátaként is, azonban igazi értékét megdöbbentően vaskos és hosszú szára adja.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK