Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Sütőtök receptek

Sütőtök receptek

Szép Házak
A téli sütőtök fajták akár hónapokig is tárolhatók, a legjobb íz eléréséért meg kell sütni őket. Különböző fűszerekkel –rozmaringgal, fahéjjal vagy akár füstölt szalonnával- hihetetlen ízeket érhetünk el a tökfélék ezen kiemelt csoportjával.

Sütőtök a konyhában


A sütőtökből készült receptek nem csak finomak és rendkívül látványosak, a zöldségben található A-, B-, C- és E-vitaminnak, béta-karotinnak, káliumnak köszönhetően nagyon egészséges is. A belőle készített receptek tárháza igen sokrétű: sósan és édesen fogyasztva is alkalmazhatjuk a konyhában.

Sütőtökös muffin


Hozzávalók: 250 g liszt, 500 g felaprított sütőtök, 300 g cukor vagy méz, 150 g dió, 100 g mazsola, 3 tojás, 150 ml olaj, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljük ki a muffinsütő tepsit a muffinpapírokkal. Keverjük össze a lisztet, a cukor felét, a diót, a mazsolát, a sütőport, a vaníliás cukrot. Robotgépben vagy kézi mixerrel zúzzuk finomra a sütőtököt, adjuk hozzá a tojásokat, az olajat és a cukor másik felét, végül a száraz hozzávalókat. A feltöltött muffinsütő tepsit töltsük meg a masszával, süssük 25-30 percig. Ha kész szitáljunk a tetejére fahéjas porcukrot.
 

Sütőtökös sajttorta


Első lépésként vajazzunk ki egy nagyméretű tortaformát, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kézi mixerrel vagy mozsárban zúzzunk össze 200 g teljes kiőrlésű kekszet, keverjük össze 3 evőkanál margarinnal, 100 g darált dióval, majd simítsuk a tortaforma aljába. Süssük elő 10 percig. Míg sül az alap, keverjünk össze 250 g sajtkrémet, 250 g turmixgépben pépesített sütőtököt, 3 egész tojást, 150 g cukrot vagy mézet, egy csomag vaníliás cukrot, 1 teáskanál vanília aromát és 1 teáskanál fahéjat robotgépben. Öntsük a krémet a kekszrétegre, így süssük további 30 percig. Sütés után hagyjuk kihűlni, legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Sült sütőtök


A sütőtököt megmossuk, magjait eltávolítjuk, majd héjastul felkarikázzuk, vagy kis szeleteket vágunk belőle. Készíthetünk sós és édes változatot is. Előbbi esetében szórjunk a sütőtök szeletek tetejére sót, friss rozmaring leveket, locsoljuk olivaolajjal, míg az édes változatnál kenjük meg a szeletek mézben elkevert fahéjjal. Előre melegített sütőben 150 fokon 20-25 percig aranybarnára, puhára sütjük.
 

Sütőtök saláta


A sütőtököt mossuk meg, daraboljuk fel, távolítsuk el a héját és a magokat. Kockázzuk, majd hempergessük meg fahéj, chili por és őrölt fehérbors keverékében. Süssük meg 150 fokon, tegyünk mellé néhány kakukkfű- és rozmaringágat. Míg sül, készítsünk hozzá mézes-balzsam ecetes-joghurtos öntetet, tálaljuk friss salátával, ruccolával. A tetejére szórjunk pirított tökmagot, néhány rozmaring- és zsályalevéllel díszítsük.

Tökmagolajos öntet


100 g héjnélküli tökmagot pirítsunk meg serpenyőben, majd kézi mozsárban vagy elektromos aprítóval zúzzuk össze a magokat. 50 g mazsolát karamellizáljunk meg 1 evőkanál mézen vagy cukron, öntsük hozzá a tökmagpéphez. Adjunk az egészhez 0,5 dl tökmagolajat, 1 evőkanál mézet, ízlés szerint fahéjat, keverjük jól el.
 
Az öntet nemcsak sütőtökből készült fogásokhoz használhatjuk: jól illik a szárnyasokhoz és a sült gyümölcsökhöz, zöldségekhez is.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Fokhagyma 13+1
Az évezred óta ismert és használt fokhagyma nagy mennyisében tartalmaz szerves kénvegyületeket, vasat, szelént, jódot és C-vitamint is.
Tökfélék
Nyakunkon a pogány kelta ünnep, Halloween, amikor a hagyományt követve töklámpásokkal ijesztgetik a gonosz szellemeket.