Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Sziklakert csobogóval

Sziklakert csobogóval

Smal Balázs / Kék Eső Kertészeti Bt.
Nem vitás, hogy a sziklakert csobogóval a legszebb. Ha becsukjuk a szemünket és megkérnek minket, hogy képzeljük el álmaink sziklakertjét, akkor legtöbbünknek ugyanis egy esztétikus, növényekkel befuttatott kőoldal jut eszébe, amelyen szépen csörgedezik le a víz nyugodt tempóban.

A csobogó kialakítása


A csobogó kialakításához először is szükséges egy szivattyú, amely a vizet visszaszállítja a létesítmény tetejére. És ha már szivattyúnk van, az sok kiegészítést is igényel, úgy mint szűrő, elektromos áram biztosítása, továbbá még a kábeleket és egyéb berendezéseket is el kell rejteni a szem elől.

Szerencsére ma már kifejezetten erre a célra szánt felszerelések sorát kaphatjuk meg a boltokban, amelyek beszerelése egyszerű és könnyen elvégezhető. Az igazi kihívást inkább a sziklakert, olyan módon való megépítése jelenti, amelyen szépen, akadálytalanul és hordalékmentesen lefolyhat a víz.

Lehet kapni olyan előre összeállított kőtömböket, amelyekben a köveket egymáshoz rögzítették, növényekkel ültették be és a gépészetet is tartalmazzák. Csak legyen, aki megfizeti az ilyen csobógó árát, plusz a házhozszállítást és a felállítást.


Csobogó építése helyben


Hacsak nem rendelkezünk egy jobb fajta gépkocsi árával erre a célra, érdemes elgondolkodni a csobogó helyben való megépítésén. Ennek az az előnye, hogy nem kell az előre legyártott sablont kiraknunk a kertünkbe, hanem saját ízlésünk szerint építhetünk vagy építtethetünk csobogót. Ez jóval nagyobb lehet, mint egy előregyártott csobogó, így sokkal impozánsabb képet kaphatunk.


Egy komolyabb darab megépítésének nem javasolt hozzáértés nélkül nekilátni. De ha mégis, akkor a kövek összeállítása után a víz lefolyásának biztosításához szükséges burkolást, csiszolást stb. már mindenképpen szakemberrel végeztessük el. A növények beültetése ugyanúgy elvégezhető saját erőforrásból, és akkor olyan hangulatot varázsolhatunk a kertünkbe, amilyet tényleg csak egy csobogós sziklakert adhat. Hallgathatjuk a víz bársonyos hangját, ahogy a finom felületen leomolva víztükröt ér a csendes nyári estén.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK