Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Teakfa kerti bútorok ápolása

Teakfa kerti bútorok ápolása

Szép Házak
A teakfa első osztályú faanyag. A belőle készült kerti bútorok szinte bármilyen stílusú kertbe illenek, élettartamuk hosszú. Ehhez azonban szükséges a megfelelő ápolás és karbantartás.
A legfontosabb, amit a teakfa kerti bútorról tudni kell, hogy a mi éghajlati viszonyaink mellett néhány éven belül lágy, ezüstös patinát kapnak. Ez természetes a teakfa esetében, nem pedig hiba. Minden fa változik az idő múlásával, némelyik sötétedik, mások sárgásabb, vörösebb árnyalatot vesznek fel, a teakfára az ezüstös árnyalat a jellemző.


A teakfa jellemzői


Sok más fafajtával ellentétben a teakfa kezeletlenül is időtálló és formatartó. Az egyik legellenállóbb és legtartósabb fafajta és nagy előnye, hogy rendkívül könnyen tisztítható. Ha kezeljük a felületét, még szebb lesz, egyszóval meghálálja a gondoskodást.

Ha a teakfa kerti bútort egész évben karbantartás nélkül a szabadban tartjuk, a fa természetes olajtartalma csökken, ettől veszít meleg barna színéből és ezüstös szürkévé válik. Az olajos kezelést akkor érdemes elkezdeni, amikor a fa még nem kezdett patinásodni.

A páratartalom ingadozása miatt idővel apró, hajszálnyi repedések jelenhetnek meg a felületen, de ez nem jelenti azt, hogy a fa komolyan károsodott volna, sem a tartósságot, sem a stabilitást nem befolyásolja.


Teakfa bútorok tisztítása


A szennyeződéseket puha kefével távolítsuk el a bútor felületéről, majd enyhén szappanos, langyos vízzel mossuk át. Végül tiszta, langyos vízzel távolítsuk el a szappan és a por maradékát.

Ha zsírfoltot találunk a bútoron, azt a legpuhább dörzspapírral csiszoljuk le, majd enyhe mosószeres vízzel oldjuk ki a fa pórusaiból. A mosószeres víz kiöblítése ekkor se maradjon el.

Lemosás után legalább 48 óra száradási idő szükséges, különben, ha erre kenjük az ápoló olajat, a nedvességet a fába zárjuk, ami nemkívánatos elszíneződést okozhat.


Teakfa bútorok olajozása


Olajozás előtt a legsimább dörzspapírral enyhén csiszoljuk fel a fa felületét. Ez azért szükséges, mert az olaj jobban beszívódik a mélyebb rétegekbe is. a csiszolás után megmaradt port tiszta, száraz rongy segítségével távolítsuk el. Az olajozás megkezdése előtt alaposan ellenőrizzük, hogy a fa teljesen tiszta és száraz-e.

Keverjük és rázzuk fel az ápoló teakfa olajat. A pormentes tiszta felületre könnyű, lapos ecsettel vagy megfelelő méretű hengerrel vigyünk fel egy-két olajréteget. Bő félóra elteltével a be nem szívódott olajat alaposan töröljük le. Ha második réteget is felkennénk, azt bő egy óra elteltével kezdjük el felhordani. Olajozás után egy teljes napot várjunk, mielőtt újra használnánk a bútort.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK