Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Teát a kertnek!

Teát a kertnek!

A komposzt-tea elősegíti a növények növekedését, virágzását, a termésérést, a gyökérzet fejlődését, és ellenállóbbá teszi azokat a kórokozókkal és kártevőkkel szemben. A komposzt-tea egy kizárólag természetes anyagokat tartalmazó lomb- és talajtrágya, mely elsősorban nem tápelem-pótlásra szolgál, hanem a növények és a talajok egyidejű kondicionálására.
A komposzt-tea mikroorganizmusokat és a komposztból kioldódott tápanyagokat tartalmaz, kiváló minőségű komposzt vízben történő fermentációjával állítják elő. A komposzt-tea egy könnyen hasznosuló formája a komposztnak, amely gyorsabban hatást gyakorol a növényekre, mint a talajba kevert komposzt.

A komposzt-tea sötétbarna (kávé) színű szagtalan folyadék, nem okoz korróziót, közel semleges kémhatású. Biológiailag aktív anyagokat, humuszvegyületeket, nitrogént, foszfort, káliumot, kalciumot és egyéb mikroelemeket, hasznos baktériumokat, gombákat, protozoákat és a mikrobák által szintetizált vegyületeket biofermentumokat tartalmaz.


A komposzt-tea legfontosabb hatásai


  • Tápanyagokat biztosít a hasznos mikrobáknak.
  • Egészségesebbek lesznek növényeink, ezáltal kevésbé fogékonyak a betegségekre.
  • A tápanyagok a mikrobákban és a humuszanyagokban kötött formában találhatóak, lassú feltáródásúak, így nincs kimosódás veszély.
  • Mobilizálja a talajban lévő tápanyagokat.
  • A tea rövidebb idő alatt növeli a mikrobaaktivitást, mint a komposzt.
  • A komposzt-tea legalább 10-szer annyi aktív baktériumot tartalmaz, mint a komposzt.
  • Javítja a talajok szerkezetét, hő- és vízgazdálkodását.
  • A levelekre történő kijuttatás esetén a levelek felületén CO2 képzést valósít meg, így a sztómák hosszabb ideig vannak nyitott állapotban és a tápanyagok hosszabb ideig lesznek felvehetőek.
  • Ismétlődő használattal a tömörödött talajokat fellazítja, ezáltal könnyebb a gyökerek növekedése, így nagyobb lehetőségük van a tápanyagok felvételére, a bejutó levegő hatására nem alakulhatnak ki kedvező feltételek a kórokozók növekedéséhez.
  • A komposzt-tea visszaállítja a talaj mikrobiológiáját, amit a túlművelés tönkre tett.
  • Amikor a komposzt-teát a növény levelén használjuk, az befedi a növény felületét és megvédi a káros anyagoktól, beleértve a kórokozó mikroorganizmusokat, melyek szaporodását kompetitív módon gátolja.
  • Nincs túladagolás veszély.
  • Nincs várakozási idő.
  • Nem korrozív, így öntözőrendszeren keresztül is alkalmazható.
  • A komposzt-tea egyéb trágyákkal együtt is kijuttatható, de növényvédő szerekkel történő együttes felhasználása nem javasolt.
  • A komposzt-tea ökológiai gazdálkodásban is ajánlott termék.
  • A tea serkenti és gyorsítja a lebomlást, így szerves hulladékok komposztálásakor is fontos szerepet tölthet be.


Felhasználási javaslatok


Szoba- és balkonnövényeknél, valamint zöldségnövényeknél hígítsuk fel a komposzt-teát oly módon, hogy 0,5 mennyiséget öntsünk bele 1 liter vízbe, és így öntözzük a talajt, illetve permetezzük növényeinket.

Termesztőközeg készítésénél 20%-os töménységű komposzt-tea oldatból 0,1 dl oldatot használjunk fel termesztőközeg literenként.

Házikerti komposztálás esetén 1 dl/m3 komposztálandó anyag dózisban, igény szerinti vízmennyiséggel kijuttatva alkalmazzuk.

Az alkalmazás gyakorisága


Talajtrágyaként történő alkalmazása esetén optimálisan 2-3 kezelést javasolunk a növekedési szakasz során. Levéltrágyaként történő alkalmazása esetén optimálisan 10 naponta történjen a termék alkalmazása, főként, ha betegség veszélye áll fenn, ugyanis a levélfelületen a komposzt-teában lévő hasznos mikroorganizmusok túlélése hosszú időn keresztül nem lehetséges.


Óvatosan a vezetékes vízzel!


Mivel a vezetékes vízhez klórt adagolnak fertőtlenítőszerként (amely megöli a baktériumokat), ezért hasznos dolog, ha a víz klórtalanítása érdekében egy éjszakára állni hagyjuk a felhasználni kívánt vizet, így a klór abból eltávozik. Még jobb megoldás, ha a komposzt-tea felhasználása során összegyűjtött esővizet használunk.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK