Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A tökéletes sziklakert hozzávalói

A tökéletes sziklakert hozzávalói

Smal Balázs / Kék Eső Kertészeti Bt.
Hogyan legyen megépítve a sziklakert, hogy ne csak egy rakás kő és növény legyen egybegyúrva, hanem esztétikus képet nyújtson?

Kő kiválasztása a sziklakerthez


A sziklakerti kő kiválasztásánál az elsődleges szempont, hogy milyen színvilágú a ház, a kerítés külseje, illetve a kert többi része és mi milyen színű köveket tartunk szépnek. Így lesz harmóniában a kert, és ezek a színek jó, ha illenek egymáshoz, mert ezáltal fogják meghatározni a kert hangulatát. Ha lehet, olyan helyen vásároljunk, ahol van lehetőség a válogatásra.

Lényeges szempont, hogy tömör, egységes köveket válasszunk, amelyek alkalmasak a sziklakert megépítésére, például ne vásároljunk olyan fajtát, amely porlik vagy könnyen törik.
Az sem jó, ha a sziklakerti kövek felületén mély nyílások, barázdák vagy lyukak vannak, mert a bennük megálló víz télen megfagy, szétrepeszti a kő külsejét, annál pedig nincs kellemetlenebb, amikor emiatt szét kell bontanunk a sziklakert egyes részeit vagy netán az egészet, és ki kell cserélnünk a köveket.

Hasznos dolog odafigyelni arra is, hogy ne nagyon keverjük a színeket egymással, legfeljebb egy-két az alapszíntől eltérő kővel tegyük változatosabbá a sziklakertet, de ettől eltekintve nem tanácsos több színt egymással variálni.

Alakjukat tekintve a tömzsi formájúakkal lehet egyszerűen dolgozni, és ők mutatnak a legjobban. Kerüljük a túlságosan hosszúkás formájú egyedeket!

Végül, mivel a sziklakerti kövek igencsak nehezek – egy 50x50 cm-es darab súlya 40-50 kg körül mozog –, komoly fizikai erőre lehet szükség a mozgatásukhoz. Ha tehát nincs erős férfi a háznál, vagy még az elmondottak alapján is bonyolultnak tűnik a megépítés, mindenképp keressünk fel egy jó szakembert.

Sziklakerti növények kiválasztása


A sziklakerti növények kiválasztása eléggé egyszerű dolog. Alapvetően legfőképpen sziklakerti évelőket érdemes beültetni, de ha egy méretesebb sziklakertbe nem teszünk néhány azoktól eltérő, határozott és elkülönülő formát, akkor az egész olyan lapos és egyhangú lesz. Tehát szükséges lehet megalapozni a képet pár karcsú, esetleg gömb formájú cserjével, borókával vagy hasonló örökzölddel, de figyeljünk arra, hogy olyan fajtákat válasszunk, amelyek lassan nőnek és nem túl nagyra, különben kisebbfajta erdő alakulhat a sziklakertünkből. Ezek a meghatározó növények meg fogják adni nekünk a sziklakert sziluettjét.

Ezután következhetnek a kisebb termetű, mégis impozáns látványt nyújtó sziklakerti évelő növények. Ilyenekből sokféle van, leggyakoribbak a varjúhájak, a zsályák, de előszeretettel ültethetünk díszfüveket, fűszernövényeket, nyuszifület, napvirágot stb. Itt is igaz az a kertépítési irányelv, hogy különböző levélzetű és formájú növények jól mutatnak egymás mellett, de azért ilyen kis méretnél figyelni kell arra is, hogy egyik növény se legyen túlhangsúlyozva, elnyomva ezzel a mellette lévőket, tehát kompenzálni kell. Például ha egy terülő évelőről tudjuk, hogy gyorsabban fog terjeszkedni, akkor a közelébe ültethetünk egy lassabb növésűből hármat vagy akár ötöt is, amellett, hogy valószínűleg a terülőt így is rendszeresen vissza kell majd vágni.

Kifejezetten jól mutat, ha néhány terülő fajta mellett kiemelkedik egy-egy magasabb, álló forma is. Az ültetéshez használjunk jó minőségű, nem agyagos, hanem laza szerkezetű termőföldet. Egyes fajok szeretik a savanyú tőzeges talajt is, de erről már feltétlenül a kertészetekben dolgozó eladókat kérdezzük, mert fajtánként lehetnek nagyobb eltérések is. Mindenesetre, ha betartjuk az itt megadott szabályokat, nagyot nem hibázhatunk a sziklakerti növények kiválasztásánál.

Sziklakertek talajtakarása


A talajtakarásnak több szempontból is jelentősége van, a sziklakert esetében pedig különösen.

1. A talajt nem hagyhatjuk fedetlenül, leginkább azért, mert könnyen kiszárad. Igaz, hogy a sziklakerti évelő növények nem igényelnek túl sok öntözést, de a megépítéskor a friss ültetéseknek igenis szükségük van a többlet vízre, amíg a növények gyökere elég szerteágazóan mélyre nem megy. Nem lenne okos dolog megvonni tőlük a vízet, feltéve, ha azt szeretnénk, hogy a sziklakerti növények gyorsan nőjenek vagy egyáltalán megmaradjon a sziklakert. Mindez különösen nyáron igaz, amikor a nagy melegben eleve gyorsan kiszárad a talaj felső rétege, amiben a növényeink gyökere található.

2. Ha nincs talajtakarásunk, megtelepednek benne a gyommagok és kisarjadnak, majd elnyomhatják a sziklakerti növényeket.

3. A friss ültetések körül a még nem letömörödött földet sokkal könnyebben elmoshatja az eső, ha nincs rajta talajtakarás.

A kialakítás módja mindig nagyon egyszerű. A sziklakerti kőhöz hasonló színű kőzúzalék például megteszi talajtakarás gyanánt, de használhatunk faháncsot, kavicsokat vagy más természetes anyagot. A lényeg, hogy ne csak felületesen, hanem alaposan, legalább 2-3 cm vastagon fedjük be a talajt.

Ennek csupán az első időszak alatt lesz nagy jelentősége, mivel ha jól építettük meg a sziklakertet, akkor a növények úgyis benövik a be nem ültetett részeket. Főleg a talajtakaró fajták, de valamennyire mindegyik maga fogja alkotni a talajtakarást.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK