Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Üdítő ital nyárra

Üdítő ital nyárra

Szép Házak
Az otthon elkészíthető nyári hűsítő italok tárháza szinte végtelen. A határtalan kreativitást megengedő limonádék, szörpök, jeges teák, gyümölcs- és zöldséglevek mindenkit felfrissítenek a nyári kánikulában.

Házi limonádé


A limonádé a legegyszerűbben elkészíthető nyári szomjoltó, mely rengeteg változatban elkészíthető. A citrom és a cukor mellett ízesíthetjük összenyomkodott mentával, citromfűvel, bazsalikommal, gyümölcsszirupokkal és leturmixolt gyümölcsökkel is.


Mentaszörp


Fodor- és a borsmentát is használhatunk a szörp készítésénél. A mentafajok rendkívül illatos leveleinek senki sem fog tudni ellenállni. 2 liter vízhez adjunk 2 felkarikázott citromot, ízlés szerint cukrot vagy mézet és egy nagy csokor mentalevelet, majd az egészet 15-20 percig forraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le a szörpöt üvegekbe. Ugyanígy készíthetünk szörpöt citromfűből is.


Tuttifrutti jeges tea


Turmixoljunk össze minél többféle gyümölcsöt, csodálatos ízkavalkádot fogunk kapni. Ízesíthetjük mézzel, cukorral, de anélkül is mennyei lesz. A gyümölcsturmixot keverjük hozzá az előre lefőzött gyümölcsteához, majd tegyük hűtőbe néhány órára. Jégkockával, mentalevelekkel, apró gyümölcsökkel díszítsük.


Zöldségitalok


A zöldségből készített ivólevek magas vitamin- és ásványianyag –tartalmuknak köszönhetően rendkívül jó hatással vannak mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképességre. Gyümölcscentrifugában turmixoljuk össze az alaposan megmosott és megtisztított zöldségeket. A vitamin-léhez használjuk az A-vitamin tartalmáról híres sárgarépát, a tisztító hatású zellert és a biológiailag aktív anyagokkal teli céklát. A zöldséglevet kiegészíthetjük almával is, így édesebb italt kapunk.

A házi paradicsomlevet nem csak üdítőként fogyaszthatjuk, használhatjuk paradicsomfőzelék alapnak és mártásnak is. Mossuk meg alaposan a paradicsomot és aprítsuk fel. 15 percig főzzük, majd paszírozzuk át és az így kapott sűrű levet forraljuk további 5 percig. Még forrón töltsük kifertőtlenített üvegekbe, hagyjuk kihűlni. A paradicsomlevet fűszeres változatban is elkészíthetjük. Ilyenkor válasszuk a paradicsomhoz leginkább illő bazsalikomot, petrezselymet, oreganot.


Vendégváró tippek


Remek ötlet, ha a jégkockákba apró virágokat, virágszirmokat, feldarabolt gyümölcsöket, bogyós gyümölcsöket, menta- és citromfű leveleket rejtünk. Készíthetünk jégkockát gyümölcsléből is. Érdemes kipróbálni a narancs-, barack-, meggylé kombinációját.


A poharak szélét díszíthetjük apró cukrokkal. Minél színesebb a pohár, a cukorkák, annál vidámabbak lesznek az üdítőknek szánt poharak.



Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK