Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Zöldtetők kialakítása

Zöldtetők kialakítása

Gilincsek Gábor / GX Design
Az első tetőkertek megjelenésükkor – ritkaságuk miatt is – igen sokba kerültek. Az ókori világ hét csodája egyikeként számon tartott Semiramis függőkertje is alapvetően a gazdagság bemutatására jött létre a sivatagban, persze felüdítő oázist is nyújtott használóinak.

Extenzív és intenzív zöldtető


Extenzív zöldtetőnek nevezzük a 6–15 cm talajvastagságú, könnyen ültethető tetőkertet. Szárazságtűrő, ellenálló, évelő, főleg pozsgás növényfajokkal telepíthetők, amelyek nem igényelnek állandó gondozást, így ez rendkívül gazdaságos megoldás.

Az intenzív zöldtető jellemzője, hogy az ültetőközeg vastagságának csak a statikai terhelhetőség szab határt és akár a talajszinti kerttel megegyező növényzet telepítésére is alkalmas.

Fél intenzív zöldtetőnek a kettő átmenetét nevezzük, általában 15–30 cm ültetőközeg-vastagsággal. Főleg talajtakaró fűféléket, évelőket, cserjéket ültethetünk ebbe a talajba. Füvesített felületként ez a típus a legalkalmasabb emberi tartózkodásra.


A zöldtető típusának kiválasztása


A zöldtető megvalósítása nem jár jelentős többletköltséggel egy talajszinti kert kialakításához viszonyítva. Három fontos dologra azonban jobban oda kell figyelni, mint egy normál épületszinti vagy talajszinti kert kialakításánál.

Az egyik, hogy vigyázni kell a vízszigetelésre és a meglévő épületszerkezetre, lehetőleg ezek megbolygatása nélkül alakítsuk ki a zöldtetőnket. A másik fontos dolog, hogy biztosítsuk a víz lehető legkönnyebb, akadálymentes, egy síkon történő elvezetését. A harmadik pedig, hogy gondoskodjunk a zöldtetőn tartózkodók leesés elleni védelméről!

Figyelembe kell venni zöldtető létesítésekor, hogy míg egy 12 cm vastagságú ültetőközegű zöldtető vízzel telített állapotban kb. 150 kg/m2 terhet jelent a födémnek, egy 56 cm-es ültetőközegű intenzív tetőnél ez a terhelés kb. 750 kg/m2, ami adott esetben jelentős többletköltséget is jelent.

Speciális anyagok a kialakításnál


Működőképes zöldtető építéséhez megfelelő elemekre, anyagokra van szükség. Az is más eset, ha új épülettel együtt készül a zöldtető, és az is más, ha utólag, már meglévő lapostetőt alakítunk át. Tudnunk kell például, milyen ellenőrző aknát vagy folyókát helyezzünk különböző közegű, burkolatú, rétegvastagságú, funkciójú helyekre. Ezeknek mind speciális zöldtetős termékeknek kell lenniük. A zöldtetőkhöz alrendszerek is kapcsolhatók, például az extenzíveknél a leesés elleni és egyben villámhárító-rendszer. Az akadálytalan vízelvezetés és a vízszigetelés védelme miatt speciális megoldások alakultak ki, mint a leterhelés elvén működő szegély- és korlátrendszerek, a biztonsági kikötési pontok és szerkezetek.

Zöldterület-beszámítás


A zöldtető típusának kiválasztásakor a fenntartási, a gazdasági, az esztétikai és a statikai szempontokon túl fontos a zöldterületbe való hatósági beszámíthatóság. Míg egy extenzív zöldtető 10%-ban, a fél intenzív 20%-ban, a 30 cm-nél vastagabb ültetőközegű zöldtető már 40%-ban, sőt az egy méternél nagyobb ültetőközeg-vastagságnál már akár 70%-ban is beszámítható a zöldterületbe. Természetesen ez nemcsak az ültetőközeg vastagságától, hanem a növénytelepítés szintjétől is függ.

Címkék: