Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Zöldtetők típusai

Zöldtetők típusai

Bognár Zsófia
A zöldtetők csoportosítása során megkülönböztetünk extenzív, azaz biológiailag aktív, illetve intenzív, kertszerűen kialakított tetőkert típusokat. Míg az extenzív tetőkertek vegetációs védőrétegként szolgálnak, az intenzívek kertszerűen vannak kialakítva.

Extenzív zöldtetők


Az extenzív zöldtető nem más, mint egy ökológiailag aktív, vegetációs védőréteg. Általában ez a nem járható tetők csoportjába tartozik, állandó tartózkodásra nem alkalmas. Növényzete a természetes életfolyamatoknak megfelelően igénytelen.

Növényválasztékát a szárazságtűrő gyepek, alacsony sziklakerti növények és a sztyepprétek fajai alkotják. Ültetőközegük sekély, mindössze 10-15 cm, és a telepítés évében még esetenként öntözve segíthetjük a növények megerősödését, a későbbiekben viszont öntözés nélküli, minimális fenntartási munkát igényel.


Az extenzív tetők növényeivel szemben elsődleges követelmény a nagyfokú szárazságtűrés. Nagyon jó, ha az extenzív zöldtetők növényei alacsony tápanyagigényűek, mert így száraz körülmények között tartva a szervesanyagban és tápanyagban szegény közegben sokkal erőteljesebben fejlődnek, mint az ilyen feltételeket nehezen viselő, jobb körülmények között viszont agresszíven terjedő gyomnövények.


Az extenzív zöldtetőkre elsősorban évelő növények telepítése javasolt, közülük is leginkább a pozsgás, terjedő tövűek. Alacsony termetű, sekélyen gyökerező, jó szaporodó képességű, rendszerint tömött gyepet alkotó, kiváló szárazság- és fagytűrő, évelő és zömmel örökzöld, valamint gazadagon virágzó ilyen növények a varjúháj (Sedum) fajok. Ezek széles választékát megtaláljuk az évelőkertészetekben, barkácsáruházak kertészeti osztályain. Néhány faj ezek közül: Sedum spurium, Sedum hybridum, Sedum acre, Sedum sexangulare, Sedum rupestre, Sedum floriferum.


Intenzív zöldtetők


Az intenzív zöldtető vagy tetőkert esetében a tetőfelületet kertszerűen képezzük ki, és azt kertként használjuk. Az igényes növényzetet rendszeresen és gondosan kell ápolni. Kialakításánál a gyökérzet megfelelő térigényéről és hosszú távú tápanyagellátásáról is szükséges gondoskodni. Itt 30-150 cm vastag ültetőközegbe, a kívánt funkciónak megfelelő zöldfelületet létesítünk, mely megfelelő gondozás mellett akár a hagyományos kertekkel azonos használati értékekkel bírhatnak.


Az intenzív zöldtető tulajdonképpen kert a tetőn. Az ilyen kialakítási formánál a használat áll az előtérben. A tetőfelületre telepített kert éppúgy gondozást és ápolást igényel, mint a talajszintre telepített. Kialakításánál a gyökérzet megfelelő térigényéről és tápanyagellátásáról is gondoskodni kell. Kedvező hatás érhető el kisebb lombos vagy örökzöld fák és cserjék, évelők és pázsit telepítésével. A zöldfelületek burkolt közlekedők közbeiktatásával, a tetőkert rendeltetésének megfelelően képezhetők ki.


A telepítésnél mindkét esetben vegyük figyelembe azt, hogy mennyi időt szánunk tetőkertünk gondozására, lesz-e lehetőségünk azt öntözni, gyomlálni, hiszen ezen műveleteket ugyan ritkábban, de még extenzív tetőkert kialakításakor is el kell végeznünk.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK