Lakberendezés
Lakberendezés  »  Hírek & újdonságok  »  Design Hét Budapest 2011

Design Hét Budapest 2011

Szép Házak
 
2011. augusztus 29.
A Design Hét Budapest fesztiválra idén nyolcadik alkalommal kerül sor 2011. szeptember 30. és október 9. között. A Design Hét témája „couleur locale”, azaz helyi szín, helyi árnyalat. Az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest szlogenjeként az ország kulturális DNS-ére, vagyis vizuális kultúránk egyedi vonásaira, design értékeinkre utal.
Olyan helyi árnyalatokról és színekről van szó, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek. Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik.


Vizuális és tárgyi kultúránk csak ránk jellemző egyedisége a társnemzetekkel folytatott párbeszéd során körvonalazódhat, idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.

A Design Hét díszvendége, a soros EU elnök Lengyelország a kortárs lengyel design legjavával színesíti az idei programsor kínálatát. Ékszer- és textiltervezők kiállítása, valamint szakmai előadások mellett, az Iparművészeti Múzeum KreatIMM vásárán lengyel alkotók is részt vesznek. A lengyel jelenlét kiemelkedő eleme a 18 lengyel designer és designer csoport munkáiból válogató Unpolished – fiatal lengyel designkiállítás.

A Design Hét Budapest hagyományosan kiemelt programja a Magyar Formatervezési Díj pályázat díjazottainak, valamint legjobb pályázóinak munkáiból összeállított kiállítás és ünnepélyes díjátadó, ami idén harmadik alkalommal egészül ki a Design Management Díj pályázat eredményhirdetésével.


Minden évben nagy sikert aratnak a programsorozat saját szervezésű eseményei, úgy, mint a egy sztárdesigner előadása, a Nyitott Stúdiók, különböző workshopok, valamint a fesztiválnyitó kiállítás a Design Terminálban. Az idei program egyik újdonsága a szintén saját szervezésben megrendezésre kerülő Design Hét Gasztro, aminek keretében Budapest néhány különleges, kézműves gasztronómiai vállalkozása kizárólag a design fesztiválra készített ínyencséggel várja a hazánkban még újdonságnak számító food design elkötelezett híveit.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK