Lakberendezés
Lakberendezés  »  Hírek & újdonságok  »  Királyi vásár, őszköszöntő kiállítás a Király utcában

Királyi vásár, őszköszöntő kiállítás a Király utcában

Szép Házak
Szeptember 10-11-én a Királyutca Designutca Klaszter szervezésében először kerül megrendezésre Budapesten a Királyi Vásár, mely az antik-és bolhapiac, a shopping night, illetve mesterségek vására mellett vonzó kulturális programokat kínál a látogatóknak.
Közel 100 vásározót várnak a Király utcába a legkülönbözőbb portékákkal, ezzel párhuzamosan pedig az Anker közben Hungaricum és termelői piacot szerveznek. A programok a Central Passageban felállított színpadon lesznek, ugyanitt kiállítással és kedvezményes színházjegy-vásárlási lehetőséggel is várják az érdeklődőket. A gyerekeket a Kazinczy utca sarkán lévő játszótérre invitálják sok játékkal, nyereményesővel és falfestéssel.
Szórakoztatásukról Magyarország legnagyobb játszóháza, az Élményváros Játszóház gondoskodik majd mobil játékaival.


A kétnapos családi program-kavalkád leglátványosabb eseménye pedig várhatóan az a brazil karneváli hangulatot idéző Guinness rekordkísérlet lesz, melynek során 1600 táncos fogja végigsalsázni a 700 méteres utcaszakaszt, megdöntve ezzel a leghosszabb salsamenet világrekordját!


Az ötletet egyébként egy bécsi kirakodó vásár adta, ahol a 27 éve minden évben két alkalommal megrendezésre kerülő vásárt naponta legalább 100.000 ember látogatja meg a lezárt Neubaugasse-ban (Mariahilferstrasse-ból nyílik). A bécsi pozitív tapasztalatok és az itthoni „élményturizmus” hiánya arra sarkallta a szervezőket, hogy ez év szeptemberében
valósuljon meg az első ilyen jellegű esemény Budapest belvárosában, mégpedig a Király
utcában. A vásár célja, mindamellett, hogy rengeteg kulturális és művészeti értéket felvonultat, amellett szórakoztasson is. A szervezők bíznak abban, hogy ezen alkalommal olyan emberek is ellátogatnak majd az utcába, akik eddig soha nem jártak ott és az esemény hatására várhatóan később is visszatérnek az üzletekbe. A szervezők 75-100 árus közötti részvételre számítanak és legalább 15000 látogatóra naponta.
A vásár kiemelt programjai:


Salsa Guinness rekord kísérlet

Tényleg ekkora a salsa-őrület hazánkban? A kérdésre egyszerűen megadható a válasz, elég csak eljönni szeptember 10-én délután 18 órakor a Király utcába és megszámolni, hányan is ropják a táncot végig a 700 méter hosszú utcán!
A Királyi Vásár szervezői nem mindennapi rekordkísérletre vállalkoznak ugyanis: a világ leghosszabb salsa-menetét szeretnék a Király utcába varázsolni!
A látványos próbálkozást a Guinness bírája is a helyszínen felügyeli majd, hiszen a rekord hivatalos bejegyzéséhez összesen 1600 táncosra lesz szükség.
Hogy hányan lesznek, az hamarosan kiderül, de becslések szerint, több ezer salsa-táncos van az országban, akik minden valószínűség szerint nem hagyják majd ki a nagyszerű eseményt!


Őstermelői és biopiac a belváros szívében


Szeptember 10-én új kezdeményezés indul útjára a budapesti VI. és VII. kerületben. A Király utcában életre hívott régiségek és mesterségek vására mellett az Anker közben őstermelői és biovásár is várja majd a látogatókat. Az őstermelői és biotermékek piacának hiánya Budapest belvárosában adta az ötletet a szervezőknek, - Landwehr Klárának, a Királyutca Designutca Klaszter alapítójának és Pál Rudolfnak a Helyipiac.hu programvezetőjének - hogy a nyári és őszi hónapokban az Anker közben, télen pedig a fedett Centrál Passage-ban (Király utca 8-10. szám) hetente kétszer (kedden és pénteken) rendszeresen megrendezésre kerülhetne az elsősorban Hungarikumokra, és közvetlen termelői értékesítésre szakosodott piac. Ennek első felvonása lesz a szeptember 10-én és 11-én, 8 és 18 óra között nyitva tartó piac.
A cél az, hogy a vásár erősítse a vidéki és városi emberek kapcsolatát, és a fővárosban élő, de valamelyik vidékről származó emberek, és gyermekeik időnként itt megtalálják a hazai ízeket. Szintén kiemelt cél, hogy a vásárt meglátogató turisták érdeklődését is felkeltsék a magyar termékek és vidék értékei iránt.

Aroma köztéri vándorkiállítás


2011. májusa és szeptembere között összesen 5 vidéki helyszínen (Szeged, Pécs, Eger, Sopron, Szolnok) volt látható az Aroma - Színek, képek és arcok a romák világából című nagyszabású vándorkiállítás. Ez idő alatt több mint 15.000 látogató volt kíváncsi a Törökfürdő Alapítvány és a Magyarországi Roma Galéria Egyesület által életre hívott közös tárlatra, mely több mint 90 táblaképen mutat be roma festmény-reprodukciókat, fotókat és fotó-festményeket. A kiállítás utolsó állomása a budapesti Király utcában található Central Passage lesz, ahol a Királyi Vásár keretein belül kerül sor a kiállítás zárására, búcsúztatójára is szeptember 11-én a 100 Tagú Cigányzenekar 8 zenészének kíséretében.


Színházi kavalkád a Central Passageban


A Királyi Vásár keretében budapesti színházak kínálatával is ismerkedhetnek a látogatók.
A Király utcai Central Passage-ban kiállító 21 színház nemcsak műsorfüzetekkel várja az érdeklődőket, de kedvezményes jegy- és bérletvásárlási akciókat is kínálnak, mindemellett pedig a 2011/2012-es évad legnépszerűbb előadásaiból is ízelítőt kaphatunk a helyszínen felállított színpadon.

Résztvevő színházak:


Turay Ida Színház
József Attila Színház
Aranytíz Kultúrház
Magyar Színház
Bábszínház
Thália Színház
Új Színház
Bárka Színház
Operett Voices Énektársulat
Katona József Színház
Nemzeti Színház
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Bajor Gizi Színészmúzeum
Radnóti Színház
Madách Színház
Trafó Kortárs Művészetek háza
Spinóza Színház
Ruttkai Éva Színház
Budapesti Kamaraszínház
Vígszínház
Bubik Színház
 

Lengyelország bemutatkozik


A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet prospektusokkal, képekkel, személyes információval mutatja be Lengyelország tájainak szépségét, műemlékeit, a magyar-lengyel közös történelmi múlt lengyelországi emlékeit, és az aktív sportolási lehetőségeket a Királyi Vásárban. Mindezeket természetes módon egészíti ki a népművészet, amit a helyszínen borostyánkőből készült tárgyakkal hoznak közelebb majd a látogatókhoz.  A lengyel népzenét, illetve táncokat a Central Passage-ban felállított színpadon vasárnap 11 órától ismerheti meg a közönség a POLONEZ Magyarországon működő néptáncegyüttes és a Lengyelországból érkező górál (hegyi lakók) zenekara tolmácsolásában.

A Király utca a rendezvény idejére igazi multikulturális találkozóhellyé válik majd, hiszen a magyar és lengyel mellett a brazil, az osztrák, a roma és az ír kultúrába is bepillantást nyerhetünk a műsorokon és kiállítókon keresztül.

Ír sztepp a Királyi Vásáron


Látványos műsorral készül a 2010-ben Európa Bajnokságot nyert Irish Feet tánccsapat a Királyi Vásárra. Az ír szteppre specializálódott csoportot néhány lelkes, táncot és mozgást szerető fiatal alapította 2000-ben, hogy az akkor még hazánkban viszonylag kevesek által ismert látványos táncot bemutassák és megkedveltessék. Az Irish Feet azóta óriási népszerűségnek örvend. A táncosok tanulás és munka mellett vállalják a közös gyakorlást, valamint a fellépéseket, közülünk többen ír tánctanároktól sajátították el az alapokat, ezért műsorukban éppúgy megtalálhatók a tradicionális elemek, mint a világhírűvé lett táncshow-k motívumai. A csapathoz néhány éve csatlakozott az Írka-fÍRka ír kocsmazenét játszó zenekar is, mely kiváló kiegészítése és alapja lett a látványos koreográfiáknak.
Az Irish Feet fellépését szeptember 10-én és 11-én 13 órától tekinthetik meg a Central Passageban (Király utca 8-10.) felállított színpadon.

Gyermekprogramok


A Királyi Vásár legkisebb vendégei sem maradnak program nélkül, hiszen szórakoztatásukról Magyarország legnagyobb játszóháza, az Élményváros Játszóház gondoskodik majd mobil játékaival. A helyszínen a légvár ingyenes használata mellett, mindenkinek lehetősége nyílik ajándék játszóházi belépőjegyek nyerésére is, ha Fortuna is úgy akarja. A gyerekeket a Kazinczy – Király utca sarkán lévő játszótérre várják, ugyanitt lufihajtogató bohóc, arcfestés és kézműves foglalkozások is lesznek. Különös izgalmakat kínál ezen kívül a nem mindennapinak ígérkező közös falfestés rajztanárok vezetésével, mellyel a szervezők egy, a játszótér melletti tűzfal alsó részét kívánják szebbé tenni ügyes gyermek kezek segítségével.
Szintén izgalmas programnak ígérkezik a beltéri növényfalak telepítésével foglalkozó svéd székhelyű GREEN FORTUNE cég kezdeményezése, melynek magyar képviselői a Királyi Vásáron gyerekeket tanítanak magokat, palántákat ültetni és a csemeték természetesen munkájuk eredményét gondozási útmutatóval haza is vihetik. Szeretnék arra is felhívni a figyelmet, hogy városi körülmények között is lehetünk önellátóak azáltal, hogy az otthonunkban felismerjük a lehetőségeket, és akár a kimondottan az erre a célra kifejlesztett falikertekben fűszer-, gyógynövényeket, vagy éppen néhány tő paradicsomot gondozunk. A GREEN FORTUNE kezdeményezése arra ösztönzi az embereket, hogy már gyerekkorban tudatosan óvjuk környezetünket és vegyük észre a természet adta lehetőségeket.

Tűzfalfestés II. felvonás

 
Miután áprilisban elkészült Budapest legnagyobb tűzfal festménye a Király utcában, a tűzfalak újjávarázsolása a Királyi Vásár keretein belül is folytatódik. Ezúttal a Kazinczy és Király utca sarkán lévő játszótér másik omladozó és igencsak szomorú képet mutató tűzfalát festik újra a Suppré-Neopaint művészei kreatív módon, amely nem egyszerű homlokzatfestés, sokkal inkább művészet, mely egyben dísze lehet az utcának, zöldebbé, élhetőbbé varázsolja azt.
 

Egyedülálló virtuális bemutató


A Királyi Vásár egyik attrakciója egy különleges virtuális bemutató lesz. A Unique Method csapata a hazánkban eddig kevéssé ismert, Augmented Reality technológia segítségével virtuálisan újjávarázsolja a Király utca 40-es szám alatti ház teljes homlokzatát. A bemutató egy aprócska program formájában letölthető lesz az Internetről így bárki számára elérhető.
A használathoz egy Androidos telefonra van szükség, mellyel a helyszínen, a kamerát a homlokzatra irányítva csodálhatjuk meg a virtuálisan felújított házat. Végigpásztázva a jelzéseket ki-ki saját maga fedezheti fel a terv minden részletét, a ház eredeti környezetében.
A projekt nem titkolt szerepe a közvélemény-kutatás, ez a módszer hatékony prezentációs eszköz ilyen és hasonló közérdekű kérdésekben. Ennek megfelelően mind az érintettek, mind pedig a városfejlesztés, és technikai újdonságok iránt érdeklődők figyelmére számítanak.

A vásár és a programok ingyenesen látogathatók!

További információ:
www.kiralyivasar.hu
www.facebook.com/kiralyivasar