Lakberendezés
Lakberendezés  »  Hírek & újdonságok  »  Yona Friedman retrospektív kiállítás

Yona Friedman retrospektív kiállítás

Szép Házak
 
2011. október 26.
A Ludwig Múzeum különleges térélményt kínáló installációs környezetben mutatja be Yona Friedman, a magyar származású építész és gondolkodó retrospektív kiállítását október 29. és január 8. között.

Yona Friedman. Architecture without building. A nemépítés gyakorlata


2011. október 29 - 2012. január 8.
Megnyitó: 2011. október 28. 19 h

Yona Friedman: Kép arról, hogy semmi sem lehetetlen; 1956.
A művész jóvoltából

A Ludwig Múzeum különleges térélményt kínáló installációs környezetben mutatja be Yona Friedman, a magyar származású építész és gondolkodó retrospektív kiállítását.

Yona Friedman: Potsdamer Platz, 2003 Kollázs, 10,5 x 14,7 cm
©Yona Friedman. A művész és a kamel mennour, Paris jóvoltából.

Yona Friedman a huszadik század második felében kibontakozó városépítészeti gondolkodás egyik kiemelkedő és rendkívül sokoldalú alakja. Rajzolt hatalmas vázszerkezeten a magasba emelkedő, metropoliszok, folyók vagy mocsarak felett „lebegő” városokat, négy kontinenst összekötő hidakat, többszintes városi kerteket, vízvezeték elemekből lakónegyedet; képregényekben adott útmutatást a túléléshez a nehéz helyzetben levőknek, azt hirdette, hogy építészek helyett mindenki maga tervezze és építse meg az otthonát. 1961-ben gyorsvasúthálózattal egyetlen egységgé kovácsolt Európát javasolt, a nyolcvanas években nemzeti színházat tervezett Budapestnek.

Yona Friedman: Cím nélkül, é.n.  A művész jóvoltából.

Bár tervei szinte kivétel nélkül papíron maradtak, az elmúlt húsz évben Friedman elképzelései – számos írásának, könyveinek is köszönhetően – megkerülhetetlenné váltak azok számára, akiket a fenntartható városi lét, a krízishelyzetek építészete vagy a részvételi tervezés foglalkoztat az Amerikai Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és a világ sok más részén. Ugyanakkor szülőhazájában, Magyarországon és a közép-kelet európai régióban életműve csak szűk körben ismert.

Yona Friedman: Ville spatiale, 1959-1960
Rajz, tinta és akvarell papíron, Fotó: François Lauginie
Collection FRAC Centre, Orléans

Munkái – urbanisztikai, ökológiai és társadalmi relevanciájuk mellett – azért különösen érdekesek egy művészeti múzeumban, mert az elmúlt évtizedekben a kortárs képzőművészet számára is sok esetben inspirációul szolgáltak. Emellett Yona Friedman maga mindig is különös figyelmet szentelt a művészet tereinek, a múzeum mint intézmény és épület lehetőségeinek.

Yona Friedman: Ville spatiale, 1959-1960
Rajz, tinta és akvarell papíron, Fotó: François Lauginie
Collection FRAC Centre, Orléans

Yona Friedman 1923-ban született Budapesten. Az országot 1945-ben hagyta el, először Izraelbe ment, ahol csaknem egy évtizedet tanult és dolgozott, majd ezt követően Párizsban telepedett le, itt él ma is. Hosszabb ideig tanított az Amerikai Egyesült Államok több egyetemén is, a világ számos pontján vett részt humanitárius szervezetek munkájában. A mobil építészettel, így a „ville spatiale”-lal (kb. térbeli, lebegő város) kapcsolatos radikális elképzelései, nagyhatású publikációi már az ötvenes évek végén nemzetközileg is ismertté tették.

Yona Friedman: Ville Spatiale, é.n.
A művész jóvoltából

Több más kortárs alkotóhoz és csoporthoz hasonlóan – mint például az Archigram, Constant Nieuwenhuis, Cedric Price, a Szituacionista Internacionálé vagy a japán Metabolisták – ő is aktívan részt vett az ötvenes évek végétől a mobilitás, a hálózatok, az új technológiák adta lehetőségek, az új társadalmi mozgalmak által felvetett szükségszerűségek, valamint az építész szerepe körül kibontakozott élénk nemzetközi diskurzusban. Mint a második világháború alatt felnőtt generáció tagja, amely tanúja volt az építészeti modernizmusok tündöklésének és kudarcának, Friedman határozottan kiállt a helyben található anyagok és egyszerű technológiák, az építész helyett a lakók által irányított építés, a mobilitás és a változtathatóság fontossága, a fenntarthatóság mellett – és fellépett a túlépítés ellen.

„Túl sokat építünk. Túlépítettük a Földet, anélkül, hogy mindenki számára megfelelő hajlékot biztosítottunk volna. Ez a túlépítés (csakúgy, mint a túltervezés és a túlzásba vitt mezőgazdasági művelés) környezeti katasztrófához vezet. Mindez nem az építészek szakmai hibája, hanem részben az építészet félreértelmezéséből ered. Az építészet nem egyszerűen az építés művészete: sokkal inkább a tér rendezéséé.”

A kiállítás a Yona Friedman-i életmű kulcsfogalmai köré szerveződik. A nagyszabású, számos nézőpontot és léptéket felkínáló kiállítási installációt – amely mintegy keretéül szolgál a bemutatandó rajzoknak, ábráknak, maketteknek – Yona Friedmannal együttműködve Philippe Rizzotti tervezte, és budapesti önkéntesek a francia EXYZT építészcsoport tagjaival közösen építik fel. A hazai múzeumi gyakorlatban kivételes, meghökkentő és kihívásokkal teli épített tér, amely maga is egy megvalósult utópia, a látogatók közreműködésével válik teljessé.

Yona Friedman: Cím nélkül (Ville spatiale, kaleidoszkópikus nézet); é. n.
A művész jóvoltából

További képekért kattintson ide!

A Ludwig Múzeum kiállítása a 2009-ben a Trafó – Kortárs Művészetek Házával és a KÉK - Kortárs Építészeti Központtal közösen indított projekt eddigi legfontosabb állomása, amelyet további, más országokban megrendezett bemutatók követnek majd. A kiállítás a Ludwig Múzeum – több nemzetközi partnerrel és intézménnyel közösen létrehozott – saját produkciójaként utazik tovább.

A kiállítás következő helyszíne: Muzeum Sztuki, Łódź (2012. március)
Kurátorok: Erőss Nikolett & Somogyi Hajnalka

Kiállítás építészet: Philippe Rizzotti Architects
Kiállítás design, grafikai arculat: Gonzague Lacombe
Workshop: EXYZT + Önkéntesek
Konzulens: Szemerey Samu

Köszönet mindazoknak, akik segítettek a kiállítás megvalósításában:
kamel mennour, Paris; Centre Pompidou - Musée national d'art moderne, Párizs; Musée art Moderne de la Ville de Paris; Nouveau Musée National de Monaco; FRAC Centre, Orléans; Institut d'art contemporain, Villeurbanne, Rhőne-Alpes; TOMAAT WebTV, Delft; Bauwelt, Berlin; Centre national de l'édition et de l'art imprimé, Chatou, France; Jean-Baptiste Decavèle, Marianne Homiridis; és a kiállítás létrehozásában közreműködő valamennyi önkéntes

A kiállítás fő installációját a "Ville Spatiale"-t, a Philippe Rizzotti Architects külön kérésére, a Layher Allround típusú állványrendszeréből építették. A Layher Európa legnagyobb állvány-gyártó cége, és több mint 60 éve szinonimája a minőségi állványrendszereknek. "Megtiszteltetés számunkra, hogy Yona Friedman egyik legfontosabb koncepciójának bemutatására a mi anyagunkat találták a legalkalmasabbnak, és múzeumi kiállítási tárgyként mutathatjuk be állványainkat egy ilyen rangos helyen, mint a Ludwig Múzeum. A mi mottónk a »Több lehetséges«, ami az építőipar, az ipari beruházások és a rendezvények után most itt is valósággá vált." - mondta Serdült Sándor, a vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója.

A múzeum főtámogatója: MasterCard
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Institut Français, Institut Français de Budapest, Layher Kft., Béflex Grafika Kft.
Partnerek: MTM Tanácsadó Mérnökiroda Kft., P.A.M. Invest 2000 Kft., art'hotel
Fenntartó: Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Művészetek Palotája Budapest
A múzeumpedagógiai programok támogatója: Raiffeisen Bank
Média partnerek: Octogon Magazin, epiteszforum.hu, port.hu, POS media Célcsoport Hungary, RTL Klub, dívány

Forrás: Ludwig Múzeum - Kortárs Művészetui Múzeum


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Művészeti kiállítás a bécsi Loffice-ban
Abszolút siker és azonnali eladások a LOFFICE és a Webstation bécsi kiállításán ”Friss borok, kreatív büfé, jó hangulat, intelligens művészet!”