Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  10 ötletes konyhavilágítás

10 ötletes konyhavilágítás

Szép Házak
A konyhai világítás nem csak a munkafelület optimális megvilágításából áll. Jól megválasztott fényforrásokkal többet is kihozhatunk belőle.
Egy nagyméretű konyha-étkezőben a lámpák segítségével elkülöníthetjük az étkező zónát a munkaterülettől. Itt az étkezőasztal fölé egy feltűnő, az asztal fölé belógatott lámpa került. Arra kell csupán ügyelni, hogy a függeszték megfelelő magasságban legyen, ne zavarja az étkezést vagy a beszélgetést.


A lábazati világítás a konyha szigetet és a munkaterületet öleli körül és a bútorok aljára szerelhetjük. Ily módon a környezetet, illetve a közlekedő útvonalakat világíthatjuk meg, és felhívhatjuk a figyelmet a szép burkolatra.


Mindenképpen megkönnyíti a dolgunkat, ha a főzőzóna elegendő fényt kap. Erre még napközben is szükségünk lehet, különösen akkor, ha konyhánk nem kap elegendő természetes fényt. Ajánlatos az égőket egy panel mögé rejteni, így nem vakítanak munka közben.


Izgalmas látványt keltenek a színes, fluoreszkáló fények a konyhaszekrények fölött. Ez a típus inkább kiegészítő világításként alkalmazható, sem a munkafelületet, sem az étkezőasztalt nem világítják megfelelően, hangulatfénynek viszont éppen megfelelők.


A belső szekrényvilágítás elsősorban praktikus, másodsorban hangulatos és kiemeli a legszebb étkészletünket, poharainkat.


Fényűző konyhát alakíthatunk ki egy glamúros csillár segítségével. Itt már nem csupán praktikus fényekről van szó, hanem a lenyűgöző hatásról is. Ha elég merészek vagyunk, az egyszerű, modern megjelenésű konyhánkban bátran alkalmazhatunk csillárt. A megfelelő belmagasság kötelező hozzá.


A konyhabútor alatt, a falra szerelt színes reflektorokkal különleges hatást érhetünk el. A többi világítási rendszert nem zavarja ez a megoldás, diszkréten, de határozottan teszi hangulatossá a konyhát, akár kicsi, akár nagyméretű helyiségről van szó.


A kamraszekrénynek ez a fajta megvilágítása nem csak praktikus, hanem különleges és hangulatos is. A polcok mögé egy üveglapot szereltek és itt helyezték el a fényforrásokat, melyek ajtónyitásra automatikusan felkapcsolódnak. Ez módszer különösen alkalmas a konyha sötétebb részeinek megvilágítására.


Itt a lényeg a hangsúlyos és feltűnő lámpaernyőn van. Ez a lámpaernyő eredetileg nem konyhai lámpához tartozik, de színei, mintája jól illik az enteriőrbe. A lámpa kiválasztásakor ez is fontos szempont lehet.


Bohém, kicsi konyhába bohém világítás illik. Takarékos, de praktikus és hangulatos a fényfüzér, melynek fénye elég erős ahhoz, hogy a munkafelületet megvilágítsa.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK