Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  5 tipp a hétvégi lakáscsinosításhoz

5 tipp a hétvégi lakáscsinosításhoz

Szép Házak
Úgy érezzük, hogy lakásunkra már nagyon ráférne egy alapos felújítás, de sem időnk, sem pénzünk nincs erre? Minimális idő- és anyagi ráfordítással is újjávarázsolhatjuk az otthonunkat, ötleteljünk csak bátran!

1. Falfrissítés képkeretekkel


Egyhangúnak találjuk a falat, unjuk a színét, de a festés szóba sem jöhet? Ha nincs nagyobb hibája a falnak, akkor nagyon egyszerűen látványossá tehetjük az üres felületet: keressünk néhány képkeretet, akár a bolhán is körülnézhetünk, vagy bútoráruházi kiárusításon olcsón beszerezhetjük. Ha nem tetszik a színe, csiszoljuk át és fessük nekünk tetszőre. Használhatunk magasfényű és selyemfényű festékeket, ezektől változatosabb lesz az összkép.


Ha kopott, tisztítsuk meg, lakkozzuk át a keretet. Bármilyen képet beletehetünk, de látványnak az sem utolsó, ha üresen hagyjuk és csak a keretek dekorálnak.

2. Kézzel festett lámpabúra


Nem kell művészi készség ahhoz, hogy a régi lámpából újat varázsoljunk. Csupán egy új burát kell beszereznünk, lehetőleg textilből, aminek semmilyen mintája nincs, és egyszínű. Nem kell a fehérhez sem ragaszkodnunk.

A mintát rajzoljuk meg előre a burán egy ceruzával, majd textilfestékkel fessük ki a mintát. Lapos ecsettel dolgozzunk, ha vékony a minta, vékonyabb típusú ecsetet válasszunk. Hagyjuk megszáradni, majd erősítsük a lámpára.


Hobby kellék üzletben kapható váz lámpaburához, amit magunk is bevonhatunk textillel vagy papírral és tovább dekorálhatjuk.

3. Szikrázó kövek a tapétán


Unjuk a tapétát a falon? Leszedni, glettelni újra tapétázni vagy festeni bizony nagy munka, és költséges mulatság. Ha beérjük kevesebbel is, vásároljunk hobby kellék üzletben egy marék szikrázóan csillogó gyöngyöt, flittereket, apró kristályokat és ragasszuk a tapétára.


A siker érdekében tervezzünk előre. Gondoljuk végig, milyen színű kövek illenek hozzá, hány darab kell, és pontosan hova fogjuk elhelyezni ezeket. Ha kész a terv és a köveket is beszereztük, jó minőségű, általános ragasztóval (ragasztópisztollyal jobban dolgozhatunk) kenjük át a célzott felületet, majd helyezzük el a köveket. Aztán már csak gyönyörködni kell.

4. Látványos memo tábla


Öntapadós lapokra lesz szükségünk, ezeket hobby kellék üzletben szerezhetjük be. Rajzoljuk meg előre a kívánt formát, és vágjuk ki a lapokból. Az előzőleg portalanított falfelületre ragasszuk fel és kész.


Maradék öntapadós tapétából is elkészíthetjük, illetve erős kartonlapokból, melyeket tapétaragasztóval rögzítünk a falra. Festékboltban vásárolhatunk táblafestéket, ezzel átkenhetjük a kartont, így krétával írhatunk a memo táblánkra. Ha mágneses festéket választunk, úgy mágnes korongokkal is jól használható a tábla.

5. Kastély ajtó a lakásban


Tervezzük meg, pontosan mekkora és milyen formájú keretet szeretnénk az ajtónak. Ceruzával körbe is rajzolhatjuk, ez biztosabb vonalvezetést ad. A munka előtt az ajtófélfát ragasszuk körbe festőszalaggal.

Dolgozhatunk egyetlen színnel, de két színnel még látványosabb eredményt kapunk, igaz, hogy így több festékre lesz szükségünk. Legjobb maradék festékkel dolgozni, ha hozzájutunk, használjuk ki ezt. Lehetőleg vízbázisú festéket válasszunk, mert ha kifutunk a kontúrból, ezt viszonylag könnyen lemoshatjuk és javíthatjuk.


Mielőtt nekilátunk a faldísz megfestésének, portalanítsuk a felületet, majd a kontúrokat kisebb ecsettel dolgozzuk ki. A kontúron belüli részeket festőhengerrel kitölthetjük. Száradás után távolítsuk el az ajtóról a ragasztószalagot és gyönyörködjünk munkánk eredményében.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK