Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A különc lila

A különc lila

Szép Házak
A lila, mivel keverékszín, és a színkörben a kék és a piros között helyezkedik el, attól függően, hogy melyikből van benne több, lehet meleg vagy hideg is, és más-más hatást érhetünk el vele.

Felkészülés a lilára


Ha a piroshoz közelebb álló sötétlilára festjük a falat, meghittebbnek, kisebbnek érezzük majd a helyiséget, míg ha egy olyan mályvaszínt választunk, amely a kék oldalon áll, tágasabb, hűvösebb, de kellemesen megnyugtató teret kapunk. Aki bátor, és a lilát választja lakása meghatározó színéül, azt magabiztosnak tartják az emberek. Pedig valójában a lila az, ami magabiztosságot adhat, hiszen sokkal könnyebb dolgozni vele, mint gondolnánk. Persze érdemes először csak kis mennyiségben alkalmazni – vásároljunk lila kiegészítőket, textileket, párnákat – a falak, bútorok színesítése csak azután következzen, hogy megtapasztaltuk tulajdonságait és azt, hogy miképpen érezzük magunkat lilával körülvéve.Hangulatok lilával


Egyes lilák a luxus érzetét keltik, így ha szeretnénk a lakást nagystílűvé, exkluzívvá tenni, használjuk ezeket – gondoljunk csak a császárok és püspökök ragyogó ruházatára. Romantikussá is változtathatja egy szoba hangulatát, de transzcendentális és spirituális fogalmakhoz társított árnyalat is. Mágikus, védelmező szín, állítólag elűzi az ártó szellemeket. Ugyanígy az igazság, a fennkölt érzelmek képviselője. Igen finom árnyalatai is vannak: a halvány lilásszürkétől a már-már sötétkékig és a ciánszínig széles a paletta. Különlegességét fokozza, hogy sokféle érzelmet, emléket válthat ki, ugyanaz a lilára hangolt enteriőr mást és mást jelenthet mindenkinek. Egy kis egzotikus íz is társul hozzá. Ezt fokozhatjuk, ha messzi tájak tárgyaival gazdagítjuk a berendezést.Mihez illik a lila?


Egy-egy szín esetében nem elég a nekünk tetsző árnyalatokat kiválasztani, tudnunk kell azt is, hogy milyen felületeken, anyagokon érvényesül a legjobban. A lila jól illik a szép és különleges díszítő felületekhez, anyagokhoz, amelyekkel rejtélyességét és pompázatos mivoltát is erősíthetjük. Így érdemes szivárványos vagy gyöngyfényű anyagokat választanunk, melyekben feloldódnak a visszaverődő színek. Szépek a lila flitterek, gyöngyök, gyöngyház gombok, kristályok. Textilek közül válasszunk selymet, organzát vagy tükörbársonyt, ezek lággyá, ezüstösen csillogóvá teszik a lilát. Ha csipkével, hímzéssel párosítjuk, nosztalgikus csendéleteket komponálhatunk, ha azonban aranyozott felületekkel, csillogó díszekkel, bojtokkal gazdagítjuk, akkor palotába illő díszleteket hozhatunk létre. Különlegesen szépek a színezett üvegből készült tálak, kelyhek, poharak, az üveg hideg fénye ugyanis még sejtelmesebbé és titokzatosabbá teszi a lila árnyalatait. Romantikus, vidékies sugall, ha a levendula falszínhez fehérre festett, koptatott, antikolt felületű fenyőbútorokat, kovácsoltvasat társítunk. Antik bútoroknak egy kis frissességet, fiatalos bohémságot ad a lila, a minimál stílusú berendezést pedig egyedivé és izgalmassá teszi.

A lila párban más színekkel


A lila és a zöld remek együttes, a virágoskertek is számtalan példával szolgálnak erre. Pihentetően harmonikussá, romantikussá teheti a szobát. Ha egyenlő arányban használjuk, megfelelő hátteret hozhatunk létre egy harmadik, erősebb szín hatásos megjelenéséhez, egy váza vagy egy textil képviseletében.A lila és a sárga ütős páros, hiszen komplementer színek, így jól kiemelik egymást. A végeredmény látványos, drámai hatást keltő lesz. Ha erősebb hatást szeretnénk elérni, akkor a lilának egy vörössel teli tónusát alkalmazzuk, így nagyobb kontrasztot kapunk.

A lila és a piros egzotikus hatást kelt, ha utóbbi sötét árnyalatú. Élettel telibb lesz a melankolikus lila árnyalatokból komponált enteriőr, ha skarlátszínnel vagy burgundival gazdagítjuk. Az arányokra azonban ügyeljünk, a piros tónusok csak ellenpontnak kellenek, és kis mennyiség is elég belőlük.

A lila és a rózsaszín párosát óvatosan kezeljük – kivéve, ha retró enteriőrt akarunk. Az élénk rózsaszín lilával felkavaró, fárasztó lehet, ha pedig pasztell-lilákat és rózsaszíneket használunk, könnyen "Barbie" szerű világot kreálhatunk.

A lila és a barnák, bézsek jó társak. Az intenzív, kicsit szomorkás és nagyon hatásos lilának kifejezetten jót tesz, ha csendes neutrális árnyalatokkal hangsúlyozzuk ki. A természetes anyagokból készült, melegebb hangulatú tárgyak egyensúlyt teremtenek, bensőségesebbé teszik a lilával díszített enteriőrt.

Szabály a lila használatához


Vigyázzunk, mert a lilának rengeteg árnyalata van, emlékezni rájuk azonban nagyon nehéz. Ne bízzuk magunkat a színmemóriánkra, hanem mindig legyen nálunk egy kis festék-, anyag- vagy textilminta, ha hozzávalót vásárolunk! A lila alkalmazkodóképes, így gyakorlatilag bármilyen stílusú lakásban megállja a helyét.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK