Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Az ágynemű kiválasztása

Az ágynemű kiválasztása

 
2011. december 16.
Életünk mintegy harmadát alvással töltjük. Egy felmérés szerint minden második ember alvászavarral küzd. Ennek kiváltó okaként az első helyen a stressz szerepel. Immunrendszerünk megfelelő működésének alapfeltétele a pihentető alvás. Ennek során agyunk feldolgozza az előző napon bennünket ért ingereket, izmaink ellazulnak, bőrünk regenerálódik.

Megfelelő minőség


A kielégítő pihenés elengedhetetlen feltétele a zavartalan elalvás. Ennek érdekében érdemes megfelelő minőségű ágyneműket választanunk, amelyek ugyan többe kerülnek, de hosszú távon anyagilag is megtérülnek. Vászon, damaszt, szatén vagy krepp? Pamut vagy kevert szálas? Az igények eltérőek, egy szempont azonban nagyon fontos: a jó alapanyag. A gyenge minőségű termékek gyorsan fakulnak, hamar kinyúlnak, anyaguk elvékonyodik és kilyukad. Az ilyen anyagok használata során a közérzetünk is rohamosan romlik.
Az alvás során majdnem egy liter vizet veszítünk. Az az ágynemű a megfelelő, amely ezt a mennyiséget képes beszívni és elpárologtatni. Ezért nem ajánlatos poliésztertartalmú ágyneműhuzatot vásárolni, olcsóbb árfekvése ellenére sem.


Milyen anyagból legyen az ágynemű?


Régen a műszálas anyagból készült ágyneműket könnyebb volt kezelni, mint a pamutból gyártottakat. Ma már azonban a textilipar – fejlődésének köszönhetően – vasaláskönnyített és non-iron (vasalást nem igénylő) 100%-os pamuttermékeket is képes nagy választékban előállítani. A jó minőségű pamutfonalból szőtt anyagok a nedvességet beszívják, így a nyugodt alváshoz szükséges komfortérzetet biztosítani tudják. Az ágyneműhuzatok piacán gyakori probléma a hiányos vevőtájékoztatás. A leírásban szerepel ugyan az anyag összetétele, a szövés típusa azonban nem. Nem mindegy ugyanis, hogy vászon- vagy szaténanyagot vásárolunk, hiszen a különbség óriási.

A szaténtermékeknél minőség szempontjából megkülönböztetünk normál, luxus- és makoszatént. Ez utóbbi a textiliparban a felső kategóriát jelenti. A makoszatén finom, könnyű szövésű, atlaszkötésben szőtt, sima, fényes felületű, pamuttípusú szövet, amit hosszú szálú makopamutból font, fésült fonalból állítanak elő. Alapja a mako pamutszál, a világ leghosszabb és legvékonyabb pamutszálfajtája, amelyet csak az egyiptomi klíma alatt tudnak termelni. A makoszatén a természetes anyagnak köszönhetően bőrbarát és antisztatikus tulajdonságú. A kezelhetőség és a tisztíthatóság területén is kiváló, többszöri mosás alkalmával is megtartja formáját és szárítógépben is szárítható. A textilipar finomítási eljárásai közül az egyik a mercerizálás, ami lényegében 20%-os hideg nátronlúggal való kezelésből áll. Ennek hatására a rostok megduzzadnak, hosszirányban megrövidülnek és festékfelvevő képességük is javul.

Bútorok: Bo Concept

Hatások és anyagok


Ha a nátronlúg kifeszített állapotban hat a fonalakra vagy a szövetre, akkor a rostok hosszúsága nem változik, de az anyag mosás után szép selyemfényűvé válik anélkül, hogy szilárdsága csökkenne. Ilyen merce-rizált pamutfonalból készülnek azok az elegáns szatén ágyneműhuzatok, amelyek mind esztétikai, mind pedig kényelmi szempontból kielégítik a legmagasabb igényeket is. A vászonanyagok szövése során ilyen finomítási eljárásokat nem alkalmaznak, tapintása ezért durvább, mint a szaténtermékeké. Kezelhetőség (vasalás) szempontjából sem a legideálisabb választás. Előnye, hogy az igénybevételt jól tűri és árfekvése is alacsonyabb, mint a szaténgarnitúráké.

Az ágyneműhuzat tulajdonságai


A microfibra ágyneműhuzatot mikromodal szálból szövik. Tulajdonságai a pamutéhoz hasonlók, de az áruk annál jóval alacsonyabb. A mikroszálas ágynemű felszívja a nedvességet bőrünk felületéről. A szálak közötti hajszálcsövek szívják magukba a nedvességet, anyaga kellemes és puha tapintású. Ágyneműválasztásnál fontos, hogy milyen házban, lakásban lakunk, milyen fekvésű a szobánk, milyen hőmérsékletet biztosítunk éjszakára. Ennek figyelembevételével válasszunk paplant és párnát is.
Hiába jó minőségű az ágyneműhuzat, ha a paplan, a párna kényelmetlen. Szerencsére nagy a választék e téren is, de kevesen tudják, hogy a fedőanyagon túl a töltőanyag az, amely a termék élettartamát nagyban meghatározza.


Előnyök és hátrányok


A pehelypaplanok és -párnák nagyon kényelmesek és finomak, hátrányuk viszont a nehézkes tisztítás és a magas ár. A jó minőségű golyós holofiltöltet nemcsak kényelmi szempontból előnyös, de az ilyen töltőanyaggal készült párna a tisztítást is jól bírja. A benne lévő töltet a mosás során nem áll össze, ára pedig jóval alacsonyabb, mint a pehellyel töltött párnáké. Mindezek ellenére ajánlatos steppelt párnavédő huzatokat is beszerezni, amelyek – a matracvédőkhöz hasonlóan – mindenféle szennyeződést felfognak, így az ágyneműt ritkábban kell mosni. A textília választása során tehát nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is érdemes átgondolni a döntést, hogy családunk és saját magunk számára a nyugodt alvást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Árkategóriák


Mivel ezek az ágyneműk magas minőségüknek köszönhetően nem tartoznak az olcsó árkategóriába, Magyarországon csak kevés kereskedő vállalkozik forgalmazásukra. Szerencsére azonban az internet segítségével könnyen megtalálhatjuk a megfelelő forrást. Elég a „mercerizált pamut” vagy a „luxusszatén” kifejezésekre rákeresnünk és már célba is értünk.

Forrás: Simon Trade Consulting Kft.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Melegítő téli textíliák
Hideg idők járnak, sokszor még a fűtött lakást sem találjuk elég melegnek. Ezen segíthetünk, ha jól választjuk ki a téli textíliákat.
A szezon legjobb tapétái
A tapétadivat majdnem olyan gyorsan változik, mint a ruhadivat, pedig tapétát ritkábban cserélünk, mint ruhatárat. Ezért ragaszkodjunk a legjobbhoz.
Egyedi faldekoráció az internetről
A „Képek méretre” szolgáltatás nagyfelbontású képek nyomtatását kínálja természetes vászonra, fotópapírra, habkartonra, vagy akár tapétaként is.