Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Akvárium a lakásban

Akvárium a lakásban

Szilágyi László
Ha egy igazi, élettel teli, állandó mozgásban és fejlődésben lévő természeti környezetet szeretnénk létrehozni. Erre a legjobb megoldás, ha akváriumot készíttetünk, ami mindig a helyiség középpontja lesz. Egy jól megtervezett, szakszerűen telepített akvárium mindig a lakásunk dísze lesz. Ma már a klasszikus akváriumformák mellett előre gyártott designakváriumot is választhatunk.
Mindenekelőtt néhány régi előítéletet kell elvetni. Az akvárium nem pusztán egy dekorációs tárgy, hanem egy nagyon összetett, élő rendszer, amely rendszeres odafigyelést, törődést igényel. Sokakat elriasztanak az akváriummal kapcsolatos karbantartási feladatok, pedig ma már a korszerű technikák segítségével elegendő havonta egyszer elvégezni azokat. Ha ehhez sincs késztetésünk, akkor nyugodtan bízzuk rá a feladatot profi akvaristákra, akik vállalnak akváriumkarbantartást.


Klasszikus és extrém formák


Sok ember még mindig a gyerekkorában megszokott, klasszikus, kisméretű, szögletes formájú, guppis akváriumot ismeri. Pedig ma már szinte nincs lehetetlen és csak a képzelet, na meg persze a pénztárca szab határt az elképzeléseinknek. Nyugodtan merjünk extrém formákban, színekben gondolkodni! Persze a legjobb, ha már a tervezés szakaszában kikérjük szakértő segítségét, hogy a technikai feltételeket is biztosítani tudjuk halaink számára. A klasszikus akváriumformák mellett előre gyártott dizájnakváriumot is választhatunk, ami lehet akár egy mosdó-, lámpa- vagy falra szerelhető plazmaakvárium is.


Az akvárium elhelyezése


Ha eldöntöttük, hogy egyedi akváriumot szeretnénk, akkor az első lépés a hely meghatározása. Ezt érdemes még az építkezés, a felújítás korai szakaszában eldönteni. Sokszor más építőipari szakmunkára is szükség lehet, például ha két helyiség – mondjuk a hálószoba és a fürdőszoba – közötti falba szeretnénk építtetni akváriumot.

A falba építésnél a kiválasztott halak helyigényét figyelembe kell venni az akvárium hosszának és szélességének meghatározásánál. Nyilván egy 10 cm széles válaszfalba épített akváriumban nem tudunk egy nagyobb, 20 cm-es márványsügért tartani. Sokszor szinte az összes építőipari szakember összehangolt munkájára van szükség, hogy építészeti, statikai és egyéb szerelési szempontok figyelembevételével készüljön az akvárium.


Bár a szakkereskedésekben többféle, különálló bútorba épített akváriumot is lehet kapni, de az egyedileg tervezett és kivitelezett akvárium mindig sokkal jobban illik a helyiség berendezésének stílusához. A fürdőszobák falába épített akváriumnál az intimitás miatt belülről takarható kell, hogy legyen az akvárium. Ezt akár egy távirányíthatós reluxával is megoldhatjuk.

Az akváriumot ne érje közvetlen napsütés, mert túlhevülhet és algásodhat a víz. Az akvárium alatt és felett a technikai berendezéseket, szűrőket, lámpákat kényelmesen el kell tudnunk helyezni és a karbantartások helyigényét mindig a teljes felületen biztosítani kell. Nem célszerű az akváriumot radiátorok, kandallók közelébe tenni, viszont egy splitklíma hasznos lehet nyáron.

Gondosan ellenőrizzük az akváriumot tartó bútor teherbírását! Ne felejtsük el, hogy a sziklák, az aljzat még tovább növelik a víz súlyát, ami például egy 600 literes akváriumnál akár az egy tonnát is elérheti!

Címkék: