Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Akvárium a lakásban

Akvárium a lakásban

Szilágyi László
Ha egy igazi, élettel teli, állandó mozgásban és fejlődésben lévő természeti környezetet szeretnénk létrehozni. Erre a legjobb megoldás, ha akváriumot készíttetünk, ami mindig a helyiség középpontja lesz. Egy jól megtervezett, szakszerűen telepített akvárium mindig a lakásunk dísze lesz. Ma már a klasszikus akváriumformák mellett előre gyártott designakváriumot is választhatunk.

Édesvízi vagy tengeri akvárium


Bár az akvárium élővilágának kiválasztásánál számtalan lehetőség van, mégis  általában a legszínesebb és legigénytelenebb halakat válogatják össze. A legmeghatározóbb kérdés, hogy édesvízi vagy tengeri élővilágot szeretnénk-e? A tengervizű akváriumoknál sokkal színesebb élőlényeket lehet összeválogatni. A nagyon éles kontúrú, színes halak mellett szinte hihetetlen színezetű korallok, puhatestűek, csigák, tengeri csillagok, garnélák népesíthetik be akváriumunkat. Ezeknél az akváriumtípusoknál – azon túl, hogy a vízbe tengerisó-keveréket kevernek – a tengervíz összetételének eléréséhez teljesen más technikai eszközökre van szükség, mint az édesvízi akváriumoknál.


Édesvízi akvárium átalakítása tengerire nem megoldható, mert más elgondolás szerint kell felépíteni, kezdve az akvárium méreteitől, arányaitól egészen a világításig. Meghatározó különbség az édesvízi és a tengeri akvárium között az ár is. Egy félmillió forintos édesvízi rendszer akár másfél millióba is kerülhet tengeri akvárium esetén, de mivel az látványában is háromszor szebb, ezért – ha belefér az építkezésre szánt keretbe – mindenképp ajánlható.

A tengeri akváriumokról elterjedt, hogy bonyolultabbak, kényesebbek, nehezen karbantarthatók, de ez nem így van. Gondos tervezéssel és a megfelelő élőlények kiválasztásával egy jól működő tengeri akvárium sokkal kevesebb karbantartást igényel, mint egy édesvízi, ha a karbantartást szakemberre bízzuk.

A rosszul összeválogatott berendezések, az elhanyagolás, valamint az akváriumban csak nehezen tartható fajok tartása miatt bizony komoly gondok lehetnek. Házilagos összeépítésnél nem szabad megfelelő szaktudás, akvarisztikai tapasztalatok nélkül ilyen rendszerbe belekezdeni.

Ha édesvízi akvárium mellett döntöttünk, akkor is nagyon sok dekoratív hal, szép vízi növény, édesvízi garnéla közül választhatunk, de itt is vigyázni kell a fajok tartási és együtt-tartási feltételeinek biztosítására. Az édesvízi akváriumoknál könnyebb megoldani a falba építést, mivel a szűrésük egyszerűbb, jobban elrejthető. Berendezés szempontjából a körbejárható vagy három oldalról látható akvárium is szebben kivitelezhető. Akár 25 cm keskeny akváriumot is készíthetünk, míg ez a tengerinél szinte lehetetlen.

Míg a tengeri akváriumoknál nagyon ritka, hogy egy társas akváriumban szaporodjanak halaink, addig például egy afrikai sügéres akváriumban előbb-utóbb kis halak fognak bujkálni a kövek között.

Függetlenül az akvárium típusától, elhelyezésétől, méreteitől, biztosak lehetünk benne, hogy egy jól megtervezett, szakszerűen telepített akvárium mindig a lakásunk dísze lesz.

A képeken látható akváriumok többsége megtekinthető: www.akvariuminstall.hu

Címkék: