Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Antik, az örökzöld stílus

Antik, az örökzöld stílus

Szép Házak
Szerencsésnek mondhatja magát az, aki hozzájut néhány patinás, antik bútordarabhoz. Beillesztésük egy modern környezetbe viszont okozhat némi fejtörést. Néhány trükk és jó tanács, nehogy célt tévesszünk.

Az antik bútorok


Az antik bútorok odafigyelést, törődést igényelnek. Aki ódon darabokat birtokol, elkötelezi magát egy életstílus mellett. Ezek a bútorok térigényesek, ezért előny a jókora belmagasság, a szellős, tágas szobák, a megfelelő nagyságú ablakok, ahonnan kellő mennyiségű fény áramlik be. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, könnyen megeshet, hogy apró lakásunkban a bezsúfolt, méretes bútorok átveszik a hatalmat, és a nyomasztó térből előbb-utóbb menekülni támad kedvünk.Válasszuk ki és tartsuk karban a bútort


Ha bútoraink állapota hagy némi kívánnivalót maga után, ne kezdjünk magunk a felújításba, bízzuk inkább a munkát szakemberre, restaurátorra, asztalosra. A méhviaszos bútorápolóból mindig tartsunk készleten elegendő mennyiséget. A takarításról és a rendszeres rendrakásról se feledkezzünk meg, hiszen egy antik stílusú lakásban nem engedhető meg a hanyagság. A háziállatokkal pedig csak óvatosan, egy macskának nehéz lenne elmagyarázni, hogy miért is áll égnek a hajunk, ha a súlyos százezreket érő rekamiénk lábán élesíti a karmait.

Járjunk utána, hogy bútoraink melyik korstílusba tartoznak, az antikon belül ugyanis lehetnek akár barokk, rokokó, biedermeier, szecessziós stílusúak. Mindenképpen kerüljük el a különböző stílusok keverését. Válasszunk egyet és ragaszkodjunk a továbbiakban ahhoz.

A kontraszt révén gyakran meglepően jó megoldás és látványos végeredmény születik az antik és a modern bútorok párosításából. Az egyes darabok összehangolása nem is olyan bonyolult feladat, kárpitozással könnyen megteremthetjük az egységes szín- és motívumvilágot.Színek, anyagok, minták


Ha a bútorok már összeálltak, álmodjuk meg új lakásunk színvilágát. Meleg tónusú színekkel barátságossá tehetjük a falakat. Gyakori hiba, hogy az antik bútorhoz túl sötét színeket választanak, és a végeredmény egy komor, kellemetlen élettér lesz. Válasszunk inkább világosabb falakat, a sötétebb színeket kisebb felületen alkalmazzuk, például a kiegészítő textíliákon.

A bútorokon felül a lakástextilek, a kelmék adják meg lakásunk karakterét. Használjunk nemes anyagokat. Az antik bútorokhoz jól illik a bársony, a selyem, a taft, a brokát, a csipkék a függönyhöz, drapériákhoz, párnahuzatokhoz. Egyre több az olyan jó minőségű tapéta, amely a régi korok falikárpitjainak hangulatát adja vissza, vagy tipikusan klasszikus enteriőrök berendezéséhez készítették a tervezők. Maradhatunk például az egyszerű függőleges csíkozásúnál is, arra azonban vigyázzunk, hogy a nagymintás falakon már túlzásnak tűnhet egy mintás faliszőnyeg, vagy egy festmény.

Kiegészítők terén is sokat tehetünk az otthonos érzés megteremtéséért. Az antik szobabelsők elengedhetetlen kellékei a különböző ezüst és réz tárgyak, gyertyatartók, míves szelencék, ládikók, nemes porcelánok, ódon hangulatú tükrök, szobrok, kerámiák. Ha modern a lakásunk és csupán néhány antik kiegészítőt örököltünk vagy szereztünk be a bolhán, már ezekkel is hatásosan megtörhetjük a túlságosan szögletes vagy szigorú enteriőrt.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK