Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Apróság teszi az otthont

Apróság teszi az otthont

Vadas József
"Ruha teszi az embert" – tartja a régi mondás, amely némi pontosításra szorul. Ugyanúgy, ahogy öltözékünket teljessé teszik a kiegészítők, lakásunk hangulatát is nagymértékben meghatározzák. Nélkülük nem teljes az összkép, nem véletlen, ha hiányérzetünk támad.

Az előszoba bútorai


Majd minden lakásban az előszoba fogadja a vendéget. Az antré – az első benyomás – hagyja az emberben a legmélyebb nyomot. De nem csupán ezért érdemel kiemelt figyelmet ez a kis helyiség; az érzelmi megfontolásokon túl praktikus okokból is nagy jelentősége van az előszobának, amelynek berendezése csupa kisbútorból áll. Ilyen a tükör, a fogas, az esernyő- és a kalaptartó, sok helyen a cipők és a papucsok, sőt a tisztítószerek tárolására szolgáló kisszekrény.


Az előszobában tehát, amelyet még a mostanában épülő, nagy alapterületű lakásokban sem méreteznek nagyra, viszonylag sok tárgynak kell helyet találni. Nem is annyira az összehangolásuk – színben és stílusban egységes megjelenésük – a fő feladat, inkább a takarékos helykihasználásra törekednek a tervezők. Ne felejtsük el, hogy ha vendég érkezik, kisebb társaságnyi embernek kell ott kényelmesen elférnie. Ezért kapnak itt jelentőséget a többfunkciós bútorok.


A legfontosabb kiegészítők


A lakás belsejében még kevésbé törekszünk arra, hogy a kiegészítő darabok ugyanabból a garnitúrából kerüljenek ki, mint – mondjuk – a nappali vagy a háló berendezése. Ki-ki egyénisége, ízlése és persze pénztárcája szerint a legkülönfélébb együttesekből választhat. Ennek ellenére a lakás egyéniségét a személyes vonzalmainkat kifejező, nem ritkán az életünkhöz közvetlenül kötődő tárgyak alkotják. Ezek között pedig kitüntetett helyet foglalnak el azok a darabok, amelyeket összefoglalóan kiegészítőkként minősítünk.


Melyek a legfontosabb kiegészítők? Mindenekelőtt a nagy felületet kívánó textíliák, amelyek között a szőnyegek és a függönyök viszik a prímet. Nem kevésbé meghatározóak az olyan kisbútorok, mint amilyen a gördíthető szervizasztal; ennek segítségével a konyhából vagy a tálalóból a magunk, illetve vendégeink számára kényelmesen beguríthatjuk a falatoznivalót az italokkal és a szükséges edényekkel együtt. Újságok, illetve a kisebb-nagyobb személyes holmik, továbbá a telefon, újabban a számítógépek tárolására szolgáló állványok ugyancsak a komfortérzetet növelik.


Még a hamutartókról és a szemetes-edényről se feledkezzünk meg. Ezeknek nem kell feltétlenül igazodniuk a berendezések stílusához; talán az a legszerencsésebb, ha semleges hatásúak, hogy a lakás egészében, valamennyi helyiségben használhatók legyenek. Gyakori ezért az üvegből, áttetsző plexiből, illetve alumíniumból vagy acélból készült és az anyagok eredendő természetét visszafogott, egyszerű formavilágukkal esztétikailag is érvényesítő darabok.

A lakályos otthon nem műalkotás, amelynek hibátlannak kell lennie. Jót tesz neki, ha vannak benne olyan tárgyak is, melyek kifejezetten különböznek az összképet meghatározó garnitúráktól. A fekete bőrkanapén egy vörös párna vagy a szobában egy hasonlóan erős színű puff másságával életet visz az enteriőrbe – még akkor is, ha az efféle megbolondítás tudatos.


Kevésbé tervezhetőek azok a tárgyak, amelyek életünk hordalékaiként tőlünk éppen olyan elválaszthatatlanok, mint amilyenek a fényképek. Közéjük nem csak az örökségként ránk hagyott régi holmik tartoznak; ilyen lehet egy márványból készült asztali írókészlet vagy egy patinás tükör. Még jellemzőbbek azonban azok az emléktárgyak, amelyek nem feltétlenül haszontalanok. Egy-egy bronz vagy kerámia kisplasztika elsősorban gyönyörködésre való, de a különféle tálak, vázák, dobozok, amelyeket utazásaink során vásárolunk, és amelyek tőlünk idegen kultúrák jellegzetes termékei, egyben praktikus tárgyak is: vágott virágot, illetve varrókészletet tarthatunk, vagy éppen aprósüteményt tálalhatunk fel bennük.

A személyesség nem kötődik sem múlthoz, sem utazáshoz. Aki nem járja a világot, aki nem örököl ódon bútorokat, az is sok minden szép apróságot vásárolhat.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK