Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Az arab és a mór stílus

Az arab és a mór stílus

Szép Házak
Az arab, és azon belül a mór stílusú bútorok, kiegészítők segítségével akár egy modern, akár egy klasszikus lakást különlegessé és megunhatatlanná tehetünk.

Az arab stílus jellemzői


Az arab országokban az iszlám előírásai miatt tiltott az ember, illetve állat alakok ábrázolása, ezért motívumvilága a geometrikus formák, és a növényi ornamentika köréből merít, mindezeket részletgazdag kidolgozással és lenyűgöző színek alkalmazásával művészi szintre emeli.


Az arab otthon kifelé zárt, a szobák a belső átriumos udvarra nyílnak, mindez persze a hazai klímaviszonyok mellett nehezen megvalósítható, ám ne keseredjünk el, ez a hangulat az alapvető színekkel, anyagokkal és néhány markáns kiegészítővel pillanatok alatt otthonunkba varázsolható. Rengeteg, kényelmet adó párnára és szőnyegre lesz szükségünk, ez utóbbiból mindig a legmívesebb kerül legfelülre, így a házigazda büszkélkedhet vele vendégei előtt. A falak színe visszafogott, pasztelles – fehér, bézs, homok –, míg a meleg hangulatért a színekben pompázó textíliák a felelősek. Ezek a falakat, a padlót, az ablakokat is díszítik. Nem ritka azonban a telt színekben pompázó fal sem. A bútorok jellemzően alacsonyak, faragással díszített, sötét színű fából készülnek, az étkezés itt is a földön ülve, a hat vagy nyolcszögletű asztalkák köré térdelve történik. A központi világítást nem kedvelik, inkább a hangulatfények elhelyezése terjedt el. A mozaikkal való díszítés nemcsak a falakon, és a padlón, hanem sokszor a bútorokon is visszaköszön, például a kisasztalok, szekrénykék lapján, fedelén.

Marokkó, legnyugatibb kelet


Az arab irányzatok közül Európa szerte a leginkább kedvelt stílus a marokkói, azaz mór stílus, mely a francia, portugál, spanyol, afrikai és perzsa hagyományokban gyökerezik. Itt különösen igaz az, hogy a falak színének megválasztásakor törekedjünk az egyszerűségre: hófehér, pasztellrózsaszín, világos homok variációkban gondolkodjunk. Ezek előtt jól érvényesülnek majd a sötét fából készült, gondos kézi munkával faragott áttört bútordarabok: asztalkák, paravánok, szekrények.


A meleg színvilághoz hozzátartoznak a sárgaréz kiegészítők, apró mécsestartók, dobozkák, és a hangulat megteremtésének elengedhetetlen eszközei, a lámpások. Ezek készülhetnek apró lyukacsos rézlemezből, vagy színes üvegberakásokkal, továbbá fémvázakra kifeszített és hagyományos arab vagy berber mintájú, hennával díszített kecskebőrből is. Tipikus látvány a csillag alakú lampion, vagy a sokszögletű függő csillárok, illetve az áttört mintázatú kovácsoltvas, és bádog falikarok által a falra szórt csipkézett fényrajzok.

Az arab kalligráfia mesterei által a festett írásjelek önmagukban is megállják a helyüket dekorációs elemként, képként a falra akasztva. A bútorok alapanyaga jellemzően sötét fa: mahagóni, cédrus, ében, illetve citromfa. Nem szabad megfeledkezni a nemes kelmékről, mint a selyem, a muszlin, és az egyszerűséget sugalló vásznak. A színeket használjuk bátran: mélykék fehérrel, vörösek és csillogó pink, narancsok lilával és a nap melegét visszaadó sárgák, a fémes színekből a kevésbé harsány, szerényebb óarany lesznek a kiegészítői az alapjaiban pasztelles háttereknek.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK