Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Az univerzális épített bútor

Az univerzális épített bútor

Szép Házak
Nemcsak praktikus, igényeinket teljes mértékben kielégítő, minden kis zegzugot ravasz módon kihasználó, hanem éppen olyan, amilyennek megálmodtuk. A készbútorral szemben az épített bútorokat elképzelésünknek megfelelően alakíthatjuk ki.

Épített bútor kis lakásba és bárhova


Különösen kis lakások tulajdonosai szembesülnek azzal, hogy a készen kapható bútorok egyszerűen nem férnek be a rendelkezésre álló helyre, illetve ha beférnek, akkor mellettük kihasználhatatlan holt terek keletkeznek. Aki eléggé kreatív, ilyenkor saját maga kezdi el megtervezni a szükséges bútorokat, vagy belsőépítész, asztalos tanácsát kéri ki.Legtöbben a konyhabútor beépítését tartják fontosnak, ám sok más esetben is érdemes az egyedi beépítés mellett dönteni. A fürdőben készülhet így mosdópult és szekrény, a gardróbot ugyancsak érdemes a saját igényeinkhez mérten megtervezni, a nappaliban épülhet polcrendszer, bárpult, a lépcsők alatti terek tökéletesen alkalmasak tároló rendszerek kialakítására. Manapság nagyon kedveltek az épített gipszkarton falfülkék, melyek dekorációs elemként hangulatos pontjai lehetnek a lakásnak, világítással ki is emelhetjük ezeket.

Az épített bútor anyaga


A beépített bútorok anyagai sokfélék lehetnek, ám figyeljünk arra, hogy melyik helyiségbe, milyen anyagot érdemes tervezni. A konyha esetében fontos a tisztántarthatóság: a pult legyen vízálló, a frontok készülhetnek fából, bútorlapból. Jól mutat a mediterrán stílusra jellemző tégla beépítés, viszont a csempével burkolt pulton gondolkodjunk el. A kerámia ugyanis megrepedhet a forró edényektől, a zsírfoltok pedig nehezen távolíthatók el a fugából. Az egyterű konyha-nappali alapja szintén lehet épített tégla, pórusbeton vagy ytong fal.

A fürdőben tömör fa helyett inkább kerámiát, laminált bútorlapot használjunk, ahol az éleknél különösen fontos a megfelelő élzárás. Konyhába, fürdőbe egyaránt használható, igaz költségesebb, viszont hosszú életű, a gránit pult. A modernkori technológiák az agglomerát anyagokat (műgyantával kevert márvány őrlemény) és a korszerű akril pultok lehetőségét kínálják. Utóbbi tetszőleges színben előállítható, összefüggő felületet képező anyag, amely tökéletes vízzárást biztosít.

A nappaliban, hálószobában már jóval nagyobb a mozgásterünk, a klasszikus fa-bútorlap megoldáson túl szóba jöhetnek a gipszkarton beépítések, válaszfalak, pultbeépítések. A rusztikus és mediterrán stílus a téglát szinte minden lakótérben alkalmazza és gyakran kombinálja kovácsoltvas kiegészítőkkel. Kandallók párkánya és hozzájuk kapcsolódó ülőfelületek is készülhetnek beépítve. Az előszobák és a gardróbok faltól falig, és mennyezetig bútorozhatók, a felhasználható anyagokat itt is főleg a stílus határozza meg.

Mire figyeljünk, ha épített bútor mellett döntünk?
Mindig pontosan tervezzünk, terveztessünk. Vezessünk leltárt: mit, mennyit, mekkora dolgokat tárolnánk. Pontosan mérjünk, minden centi számít. Legyen megfontolt a stílus kiválasztása. Az épített bútor gyakran egy életre szól, olyat készíttessünk, ami hosszú ideig tetszik majd. Alapanyagot a funkció alapján válasszunk. Hacsak nem vagyunk született ezermesterek, bízzuk a munkát, asztalosra, kőművesre.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK