Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Dekoratív függönyfogók

Dekoratív függönyfogók

Szép Házak
A függönyfogó, függönyrögzítő szalagok, zsinórok elkészítésénél ne takarékoskodjunk az anyaggal, hiszen az a cél, hogy a függönyfogók lágyan fogják a redőket és nem szükségmegoldásként működjenek.

Miből készüljön a függönyfogó?


A függönyfogó szalagokat általában a függöny anyagából vagy hozzá színben illő más textíliából készítik. Eltérő színű zsinórral vagy rojttal szegélyezve izgalmas megoldásokat kaphatunk.

Vásároljuk a függöny vagy a helyiség színvilágával megegyező árnyalatú zsinórokat. Ezeket sodorjuk össze és hurkoljuk a függönyredők köré. A hurkot akasszuk a kiválasztott magasságban felerősített kampóra.


Vehetünk pomponos zsinórt is bojttal vagy bojt nélkül, attól függően, hogy milyen stílusú a lakásunk. A bojtok, rojtok inkább régi idők hangulatát idézik.

Sok lakberendező úgy készít függönyfogót, hogy vesz fél-fél métert három különböző, egyszínű, de egymással harmonizáló anyagból. Varrnak ezekből három hurkát, melyek akár ki is tömhetnek. A hurkákat aztán kettévágják és összefonják, így lesz ebből két függönyfogó kötél. Végeiket textillel szegik be és gyűrűket varrnak rá, melyeket horgokba akasztanak.


Legegyszerűbben egyébként selyemszalagokból vagy selyemkendőből készíthetünk függönyfogót, melyet látványos csokorba köthetünk.

Divatosak az aranyozott vagy réz kapcsok és gombok, ezekből sokféle kapható a szaküzletekben. Ezeket a falba kell csavarozni, hogy pompás redőkbe fogják össze a textíliát.


Dekoratív kísérletek a függönyfogóval


A függönyfogó szalagokat, gombokat próbáljuk ki hol magasabban, hol alacsonyabban. Meglepő lesz a végeredmény, hogy mennyire más az összhatás a magasságtól függően.


Fogjuk össze lazán a függöny redőit egy darab zsinórral. Aztán csúsztassuk a zsinórt feljebb vagy lejjebb, hogy láthassuk, hol mutat a legelőnyösebben. Lépjünk hátra néhány lépést, így jobban láthatjuk a függöny esését.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
A szezon legjobb tapétái
A tapétadivat majdnem olyan gyorsan változik, mint a ruhadivat, pedig tapétát ritkábban cserélünk, mint ruhatárat. Ezért ragaszkodjunk a legjobbhoz.