Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Dolgozószoba hangulatosan

Dolgozószoba hangulatosan

Szép Házak
Egy íróasztal egy székkel, polccal vagy fiókos szekrénnyel még akkor is hasznos a lakásban, ha a munkahelyünk nem otthon van. Megmutatjuk, miért.
Ha otthonról dolgozunk, vagy munkánk egy részét hazavisszük, akkor nélkülözhetetlen, ha van számítógépünk, laptopunk és időnként ügyeket kell intéznünk, akkor meg azért fontos, hogy legyen legalább egy sarok, ahol elkülönítve tároljuk az iratokat, dokumentumokat, illetve munkaeszközeinket. Nem árt, ha ez a hely némileg elkülönül a lakás többi részétől, még akkor is, ha valamelyik helyiséggel egy légtérben tudjuk csak kialakítani. És az sem hátrány, ha otthoni irodánk kellemes, hangulatos.


Tippek a hangulatos otthoni irodához


Minimális helyen is kialakíthatjuk otthoni irodánkat. A fali polcon elfér néhány dosszié és irattartó, az asztalon az írószerek és a laptop. Ekkora hely persze alkalmatlan az otthoni munkavégzésre, itt inkább csak mindennapos ügyeinket tarthatjuk nyilván és legfontosabb iratainkat tárolhatjuk.


A használaton kívüli étkezőasztal vette át az íróasztal szerepét, a könnyen mozdítható műanyagszék pedig irodaszékként funkcionál. A tágas asztalnál akár komolyan dolgozhatunk is, a falra szerelhetünk szekrényeket, polcokat vagy változatossá tehetjük a látványt néhány színes irodai eszközzel vagy más kiegészítővel.


A tágas és kényelmes irodasarok akár egy nagyobb hálószobába is elhelyezhető. Az asztal remek választás: egy régi munkaasztalt fehérre festettek, a falon lévő hálóra felcsiptethetünk kis emlékeztetőket, de helyettesíthetjük egy nagyobb parafatáblával vagy egy mágneses krétatáblával is.


Az ablakra szerelt reluxa hivatalos megjelenést kölcsönöz az otthoni irodának, a világos és natúr színek átláthatóvá teszik a helyet. Kis helyiségbe is jó választás ez a stílus és a bútorok elrendezése: néhány fali polc, lehetőleg a sarokba vagy a falba süllyesztve, egy kecses asztal és szék.


Szereljünk polcokat két fal közé, így a lehető legtakarékosabb módon juthatunk egy privát kis dolgozósarokhoz. Itt pont elfér a laptop meg még néhány írószer, a dossziék és más iratok pedig mehetnek a fenti polcokra.


Újítsuk fel régebbi típusú íróasztalunkat, és már önmagában ez a bútordarab egy kis retro hangulatot csempész a térbe. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg sokkal strapabíróbb is lesz, mint néhány modern társa. A hatás erősítése érdekében válasszunk néhány hasonló stílusú kiegészítőt, mint például egy régi csörgőóra vagy fekete-fehér fotó.


Ha lakásunk egyben irodánk is, muszáj, hogy a munkával kapcsolatos dolgaink között katonás rendet tartsunk. Az irattartóknak a legjobb hely egy fali polc, vagy egy komplett polcrendszer, amihez – ha elég magas – szerezzünk be egy fellépőt is. Az asztal az ablak mellé kerüljön és tartsuk be a „fény balkéz felől érkezzen” szabályát.


Aki úgy gondolja, hogy a színek komoly hatással vannak hangulatára, az otthoni irodájához válassza a kéket, ami koncentrációra késztet és inspirál. Ha sokat görnyedünk a monitor előtt, gondoskodjunk egy profi irodaszékről, így kisebb az esély arra, hogy hát és derékfájdalmakra panaszkodjunk, mire elvégezzük a munkát.


Ugyancsak kevés helyet igényel a viszonylag keskeny asztal, melyet szükség szerint kiegészíthetünk egy fiókos tárolóval, illetve falra szerelt polcokkal. A színek és a formák átláthatóvá, szinte diszkrétté teszik az irodának kinevezett sarkot.


Ha nem csak nekünk, hanem a párunknak is gyakran haza kell hoznia a munkát, alakítsunk ki egy közös irodarészt. Tegyünk például az egyik fal elé a két íróasztalt, de akár egymás felé is fordíthatjuk őket. Ha lehetséges, válasszunk erre egy ablakos falrészt, hogy minél több természetes fényhez jussunk.


Képek forrása

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK