Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Az egészséges ágynemű

Az egészséges ágynemű

Szép Házak
Gondolkozzunk el azon, hogy alvásunk eléggé pihentető-e, hiszen ez hosszútávon egészségünkre, egész életminőségünkre hatással lehet. Az alvás minőségét jelentősen befolyásolja, hogy a megfelelő ágyneműt használjuk vagy egy kevésbé komfortosat.

Tönkölybúzapárna ízületi és szervi fájdalmak ellen


A párnának főszerepe van abban, hogy egészséges, pihentető alvásban legyen részünk. Fontos, hogy természetes és bőrbarát anyagból készüljön, továbbá mérete és formája az alvási szokásokhoz igazodjon. Más formájú és méretű párna való azoknak, akik főleg hason alszanak, illetve más azoknak, akik hanyatt vagy oldalt fekve.

Alapkövetelmény a párnával szemben, hogy ne legyen túl magas és kemény, mert így nem engedi pihenni alvás közben a gerincet és a nyakat.

A tönkölybúza jótékony hatását magas kovasav- és ásványianyag tartalmának köszönheti, ez ugyanis segít alvászavarok esetén. Ugyancsak hatásos hát-, derék-, váll- és lábfájás, valamint légzési nehézségek és szívpanaszok ellen, továbbá enyhíti a migrénes fejfájást és a menstruációs görcsöket. Használat közben veszi fel azt a formát, mely igazodik a nyak és a fej alakjához, így a gerinc egészséges alakzatban pihenhet alvás közben.


Aromaterápiás takarók


Az aromaterápiával sokat tehetünk a nyugodt, pihentető alvásért. Az aromaterápiás paplanok a különféle illóolajok pozitív hatásával működnek, mégpedig úgy, hogy a speciális kikészítésű textíliát aromaterápiás mikrokapszulákkal dúsítják. Dörzsölés hatására ezek a mikrokapszulák kiszakadnak és elpárolognak. Így segítenek ellazulni egy stresszes nap után, és elősegítik a nyugodt, pihentető alvást. Ilyen anyagok az ylang-ylang, a levendula, a borsmenta, a citromfű és a kamilla illóolaja. Választhatunk bőrápoló aloe vera hatóanyagokkal dúsított ágyneműt is, így nem csupán pihenünk, szépülünk is.


Hagyományos, tollal töltött ágyneműk


Az egészséges ágynemű mindig ellenőrzött alapanyagból készül. Az antiallergén termékek kivételével az igazán jó minőségű töltet állati eredetű, különös gonddal nevelt és nagyon jó körülmények között tartott libák tollából való. Nem mindegy, hogy a liba mely testrészéről származik a toll, illetve pehely. A legfinomabb és legpuhább pihék az ún. mellpihék. A dunnalúd a mellén található, saját maga által kitépkedett mellpihéivel párnázza ki fészkét kicsinyei számára.

Hasonlóan puha érzést nyújt a tollszártól megfosztott pihe. A fedőtollak alatt elhelyezkedő puha pelyhek a legfinomabb töltetek, melyeket általában paplanokba töltenek, mivel a párnákban puhaságuk miatt azonnal elveszítenék tartásukat. Párnákhoz éppen ezért inkább a keményebb fekvési komfortot és fejtartást biztosító toll, vagy félpehely javasolt.


Gyapjúból készült ágyneműk


A gyapjú ágyneműk biológiailag aktív anyagokból készülnek, tehát mentesek az egészségre káros formaldehidektől, és a különféle, allergiát okozó mesterséges adalékoktól. A gyapjú ágynemű bilaterális szerkezetének köszönhetően lélegzik, így alvás közben is elegendő oxigénhez juttatja a testünket. A gyapjúnak fájdalomcsillapító hatása is van és javítja a vérellátást. Emellett öntisztító, taszítja a port és higiénikus. Nem tűri az atkákat, antibakteriális hatású és kiegyenlíti a szervezet sav-bázis egyensúlyát.


Ágynemű mágnes terápiával


A mágnes terápia erősíti az immunrendszert, gyorsítja a regenerálódás folyamatát, így segíti egyes betegségek megelőzését, illetve kezelését. A szervezet ellenállóbbá válik az allergiákkal szemben, a tünetek egyáltalán nem, vagy enyhébb formában jelentkeznek. A mágnes természetes fájdalomcsillapító, mivel képes a szervezet ion-egyensúlyának visszaállítására, illetve arra, hogy egy egységes, homogén mágneses teret állítson elő a pihenő test körül. Az ágybetétekbe, matracokba, lepedőkbe használt mágnes csíkok és körmágnesek szigorú orvosi tesztelésen esnek át, így hatásuk optimális.

Arra azonban ügyelni kell, hogy mágneses ágyneműt a pacemakert használók, várandós anyák, TBC-ben, vagy daganatos betegségben szenvedők a sugárkezelés alatt semmiképpen ne használják.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK