Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Az eklektikus stílus

Az eklektikus stílus

Szép Házak
Az eklektika a különböző korok, irányzatok stílusjegyeinek keverését jelenti. Egyszerűnek tűnik, hiszen ki ne lenne képes összeválogatni néhány bútort és kiegészítőket, majd ezekkel berendezni a lakását.
Az eklektika valójában nehéz műfaj. Ha valóban jó ízléssel vagyunk megáldva, vágjunk bele nyugodtan, de ne válasszuk csak azért, mert nem tudunk dönteni a stílusok között. Az eklektika vékony jégen táncolás, amellyel kirobbanó sikert arathatunk, azonban könnyen túlzásokba is eshetünk, ízléstelen, kusza egyveleget hozva létre. Ahhoz, hogy a végeredmény egy valóban kellemes, barátságos, és személyiségünket jól tükröző otthon legyen, érdemes tudatosan, módszeresen átgondolva kialakítani egy alapkoncepciót.


Az eklektikus stílus jellemzői


Igyekezzünk egymástól távoli korstílusokat keverni, a meghökkentő, figyelemfelkeltő hatás érdekében. Egy eredeti szépségében, nyílászáróival, gipszstukkóival felújított nagypolgári lakás minimalista, vagy retró bútorokkal berendezve szép példája lehet az urbánus eklektikának. Híres designerek, lakberendezők gyakran alkalmazzák munkáikban az ilyen, a társadalmi konvenciókat elvető, egyedi és látványos megoldásokat. Ez esetben alapfeltétel a kellő nagyságú tér, amelyben a jól kivehető alapstílus mellett természetes módon érvényesülnek a kiegészítők. Kerüljük a túlzsúfoltságot, így az egyes bútordarabok szépsége önállóan is vonzza a tekintetet.


Színek és anyagok az eklektikus stílusban


Az eklektikának nincs jellemző színvilága, a felhasznált anyagok tárháza is kimeríthetetlen. Jól megfér egymás mellett a rideg fém, a végtelen lehetőségeket rejtő üveg, az egzóta fanemek, a műanyag és a bársonyos kárpitok. A tökéletes összhang eléréséhez érdemes néhány ponton megtalálni a közös nevezőt. Válasszunk egy egységes színvilágot, amely összeköti, keretbe foglalja a különböző stílusú darabokat. A komplementer színek tudatos használata, az egy szín különböző árnyalataival való játék mind kézenfekvő eszközök a harmónia megteremtésére.


Anyagok tekintetében is törekedjünk valamiféle rendszerre. Ez nem jelenti azt, hogy a különféle matériákat nem vegyíthetjük, de ajánlott valamely jellemzőjében azonos tárgyakat választani. Kontrasztokkal is izgalmassá varázsolhatjuk a kompozíciót. Matt tömegek kiemelésére használjunk fényes, csillogó ellenpontot. A férfias, szögletes formákat oldjuk lágyabb, nőies vonalakkal. A hideg tapintású fémes, vagy üvegfelületek mellett alkalmazzunk melegebb érzetet keltő textíliákat.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK