Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Extra gyors fürdőszoba szépítés

Extra gyors fürdőszoba szépítés

Szép Házak
A fürdőszobát tekintve a vélemények két táborra oszlanak: az egyik a funkciót tartja szem előtt, a másik azon van, hogy a fürdőből meghitt zugot varázsoljon. Legyünk úttörők, és próbáljuk meg a kettőt együtt!
A funkcionalizmus drága mulatság, hiszen a modern helyiség falait, padlóját újra kell burkolni, sőt, régebben a burkolatok alá nem tettek szigetelőanyagot, ezt pedig manapság semmiképpen nem érdemes elspórolni. Aztán szükségünk lesz új kádra és/vagy zuhanyfülkére, mosdóra, új szaniterekre, tárolóhelyre és világításra. A meghittségre szavazók táborát is szeretnénk arról meggyőzni, hogy a szigetelés nélkülözhetetlen, és a csöpögő csapok – legyenek mégoly patinásak és dekoratívak – nem gazdaságosak. Tehát két dolog, amit nem úszhatunk meg, ha átalakításon, felújításon törjük a fejünket, a megfelelő szigetelés és szükség esetén az új szaniterek beszerzése. A többi viszont sokkal inkább a fantáziánkon múlik.


Csinosítsuk a fürdőszobát!


Ha pénztárcánknak lehetetlen, hogy a kevésbé szép csempét kicseréljük, vásároljunk csempefestéket. Nagyobb festékszaküzletekben kapható több színben. Ekkor a felületet meg kell tisztítani, alapozni, majd száradás után jöhet az új festékréteg. Látványossá tehetjük a csempét és a kisebb teret is tágíthatja, ha egyik-másik csempére tükörlapot ragasztunk.


Ne kíméljük a falakat sem, válasszunk a csempefestékkel harmonizáló falfestéket. Olyat keressünk, mely a fürdőszoba párás levegőjét jól tűri. A meleg színek megnyugtatók, míg egy égkék, víz zöld, türkiz stílusos és divatos színvilágot varázsol a régi fürdőszobánkba. Aprólékos munka ugyan, de a végeredmény nagyon látványos, ha a falra mozaikot rakunk ki, akár tört csempéből, kerámialapokból, folyami kavicsokból vagy előre vásárolt mozaik üveglapocskákból. Dekoratív az is, ha a falat foltosra vagy márványosra festjük, ehhez persze már jobb szakembert hívni, de a számla így is kevesebb, mint egy komplett felújítás.


Ha van egy nagyobb, üres falfelület, akasszunk ide képeket, metszeteket. Ne feledjük, a keretet fedjük üveglappal, a keret nélküli képek elé pedig feltétlenül tegyünk üveglapot. Bátran ragaszthatunk a falra tapétát, sőt textíliát is, akár a kád felőli falra is, ám ekkor a felületet védő plexi vagy üveglapot kell a falra erősíteni. Akár plexit, akár üveget választunk, mindkét esetben biztonsági vastagságú lapok legyenek, melyek nem törnek szilánkosan. Ha a rögzítés – ami általában ragasztással vagy befúrással történik – megfelelő, a törés veszélye gyakorlatilag nulla.Ha van ablak a fürdőszobán, akasszunk ide színben, mintában harmonizáló függönyt vagy, ha a stílus úgy kívánja, rolót, bambuszredőnyt. Ezt még akkor is érdemes, ha az ablak csupán egy apró szellőző.

Az elöregedett, sérült padlólapok helyett használhatunk PVC padlót, ez lényegesen olcsóbb. Válasszunk fürdőszobába valót, azonban sem az aljzatkiegyenlítésen sem a szigetelésen nem szabad spórolni.


Ha van egy régi, de ép kádunk, és nem ragaszkodunk a vadonat újhoz, keressünk mestert, aki vállalja régi kádak felújítását. A lábas kádak ismét nagyon divatosak és nem csak klasszikus környezetben. Minimál stílusú fürdőkben is jól mutat ez a tradicionális darab.


Amit muszáj cserélni a fürdőszobában


Vannak dolgok, melyen soha nem szabad spórolni. Ha törött a mosdónk, ha repedést veszünk észre a kádon, ha a kád és a csempe közé folyik a víz, ha a vízvezetékek hibásak és valahol víz szivárog, ha csöpög a csap, ne várjunk sokáig, hívjunk szakembert, szerezzünk be új, ép berendezést, mert idővel nagyobb lesz a kár.

Vizsgáltassuk át a konnektorokat is. Amelyik nem biztonságos, cseréltessük ki. A rossz villanybojler esetén előfordulhat, hogy a kád vagy a kád csapja, a zuhany ráz. Ne várjunk, azonnal cseréljük újra, mert ebből komoly baleset lehet.

Ugyancsak figyeljünk a penészedésre, mely különösen régi fürdőszobáknál probléma, de a rosszul szigetelt újakat sem kíméli. A penész – túl azon, hogy elcsúfítja a fürdőszobát – az egészségünkre is káros. Ekkor nem elég a penészt kezelni, ki kell deríteni az okot és azt mielőbb megszüntetni.

Ha a padlólapok töredeznek, ha lepotyog a régi csempe, ne hagyjuk a falat, aljzatot szabadon, minél előbb gondoskodjunk a pótlásról, cseréről, felújításról, mert az állapotok tovább romlanak. Csempe, burkolat nélkül pedig ázik a fal, a födém.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK