Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Faldekorálás saját kezűleg

Faldekorálás saját kezűleg

Szép Házak
A régi időkben a fehérre meszelt falra legfeljebb néhány szentkép kerülhetett fel. Aztán elérkezett a tapéták, majd a poszterek korszaka, ma pedig szinte minden divat, csak győzzünk választani. A lényeg, hogy megtaláljuk a nekünk tetsző stílust.
A szoba berendezésének régóta szerves része a falon lógó festmény. Lehet sok icipici vagy egy hatalmas, mindenképpen hozzátartozik a helyiség hangulatához. Színében, méretében, elrendezésében sokat elárul a lakás tulajdonosáról, és állandó témát szolgáltathat az új vendégek számára. Divatba jött a faldekoráció és ennek sokan örömmel hódolnak – a művészek legnagyobb örömére.

Kézműveseknek – díszítsd magad!


Számtalan ötlet vár megvalósításra a kézművesek fejében: a fotókból készült összeállítástól kezdve a színes tapéták variálásáig bármi lehetséges.

Fényképek a falon, talán a legegyszerűbb és mégis legélvezetesebb dekoráció. Semmi más nem kell hozzá, csak néhány fotó, ha szükségét érezzük, akkor nagyítva. Kell még egy ív keményebb kartonlap vagy parafalemez, ragasztó és egy filc a feliratokhoz. A képeket a felületre ragasztva, akár egy előre kidolgozott elgondolás szerint, akár véletlenszerűen, a megfelelő "szövegekkel" ékesítve mindig mosolyt csal majd az arcunkra. Engedjük szabadon a fantáziánkat, írjunk párbeszédeket a vicces képekhez és fűzzünk kommentárt az izgalmasakhoz. A falra illesztéshez használhatunk rajszöget vagy kétoldalú ragasztószalagot, mert így nem fog csúnyán virítani.

A fényképes megoldást felturbózhatjuk tárgyi emlékekkel. Egy szívószál az első üdítőzésről, egy szalvéta a kedvenc kávézónkból. A mániákus gyűjtőknek itt egy kicsit könnyebb dolga van. Csak minden helyszínről el kell hozni valamit: egy szórólapot, egy műanyagkanalat vagy akár a tea mellől a becsomagolt cukrot.

Két szög közé a falon kifeszíthetünk egy erősebb spárgát, amit akár előtte be is festhetünk, erre pedig hobbiboltbos apró csipeszekkel kiakaszthatjuk emlékeinket. Fotók, belépők, bármi, amit kedvesnek tartunk. Ez a módszer nem foglal sok helyet, viszont nagyon dekoratív.

Tapéták egymás közt


Miért kellene ragaszkodnunk ahhoz a jól megszokott gondolathoz, hogy az egész fal egyszínű legyen? Egy-egy leárazás során sokféle tapétát szerezhetünk be, viszonylag olcsón. Persze nem árt kicsit előre tervezni és összehangolni a vásárlást: mi kerüljön a falra, hogy mégse őrüljünk meg a sokszínűségben? Időigényes valóban, az eredmény azonban garantáltan egyedi és, ha ügyesek vagyunk, megismételhetetlen. Egyforma méretűre vágott, színben és mintában összeillő tapétarészeket ragasszunk kartonlapra, keretezzük be és mehet a falra. Még változatosabb lesz az összkép, ha a tapétadarabokat egyenként keretezzük, és úgy rögzítjük a falon.

Nincs olyan, hogy felesleges


Lehet kollázst készíteni levelekből, virágszirmokból vagy bármi egyéb tárgyból. Határok és szabályok nincsenek. Kisebb vagy nagyobb méretben, szabályos vagy szabálytalan formákban, ránk van bízva.

Megmaradt a csempézésből néhány darab? Nem kidobni! Kis darabokra törve és befestve, majd csemperagasztóval fölragasztva a konyhába, egyedi színfoltot teremthetünk. Persze, ezt később nehezebb lesz eltávolítani, ezért törekedjünk arra, hogy ne csak múló szeszélyek alapján állítsuk össze a kompozíciónkat.

Az összetört csészék, tányérok sem feltétlenül a kukába valók. Akit elég élénk fantáziával áldott meg a természet, meglátja bennük a dekoráció alapanyagát és már neki is állhat mozaikot készíteni.

Gyerekek kéznyoma a falon


Elkerülhetetlen a kisgyermekes családoknál, hogy a csöppség előbb-utóbb írószerrel a kezében a fal közelébe kerüljön. És az a hatalmas hely minden gyermek számára inspiráló. Ez is egy módja a lakásdekorációnak, és valószínűleg örök emlék marad a szülőben, amint belépett a szobába és megpillantotta utódja első alkotásait a frissen festett falon. Kivédeni nem lehet a pislákoló művészi tehetséget, de javára fordítani igen. Apró trükk, ha nagy ív csomagolópapírral borítjuk a falat, melyre kedve szerint rajzolhat a gyerkőc.

Ugyanez működik a tapétával is, bár a folyamat hosszasabb. Vegyünk lehetőleg minél világosabbat és akciósat, így nem fog fájni érte a szívünk, ha a gyerek unalmas perceiben nem a tévé előtt bambul, hanem a tapétát firkálja. Előre is gondolkodhatunk a fal dekorációjáról: a kiskorban megörökített emlékek később kikerülhetnek a publikum elé, a falon függve gyermekünk kézlenyomata a nagyszülőknek fogja a legnagyobb örömet okozni, de a vendégek is mindig felfigyelnek majd rá. Ebből akár sorozatot is készíthetünk: különböző életkorokban a festékbe mártott kis kéz lenyomata papíron, később pedig bekeretezve, kedves emlék lesz, melyre bármikor szívesen pillantunk majd. Tartósabbá gipszből kiöntve tehetjük, melyet akár a kacsó tulajdonosa is díszíthet, így a gyereket is bevonjuk a faldísz készítésébe - garantáltan lefoglalva ezzel néhány órára.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK