Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A feltűnő fehér

A feltűnő fehér

Szép Házak
A fehér a legvilágosabb szín, amely minden fényt visszaver. Ezért is festik a mediterrán vidékek házait hófehérre, hogy elviselhetőbbé tegyék a klímát odabent. De a fehér az északi, hűvösebb éghajlatú tájak lakóinak fegyvere is a sötétség ellen.

A fehér szín hatása


Nincs még egy szín, amely ennyire semleges lenne, mégis ennyiféle jelentéstartalmat hordozna. Lehet szűzies, ártatlan, lehet édes, mint a cukor és tápláló, mint a liszt és ez a sókristályok színe is. Természetesen lehet hideg, ugyanakkor mindent megszépítő, mint az első hótakaró, vagy szigorú és könyörtelen, mint a sarkvidék jégmezői. Ha csupa fehérbe öltöztetjük a lakást, biztosan nem hibázhatunk. Ráadásul a fehér nem csupán egyetlen szín, hiszen rengeteg árnyalata van, melyeket akár keverhetünk is egymással anélkül, hogy megzavarnánk a vakító üdeséget.


A hófehér


Ez a valóban tiszta "színtelen" szín a lehető legvakítóbb, legragyogóbb árnyalat. Éppen ezért vigyáznunk kell vele, hogy ne alkalmazzuk minden területen egyforma intenzitással. Napsütötte teraszok padlózatának semmiképpen nem ajánlott, hiszen annyira visszaveri a fényt, hogy kápráztatni fog, így nem lesz kellemes napközben kint tartózkodni. Nem árt tudni azt sem, hogy bár a fehér padlóburkolat lényegesen megnagyobbítja a teret, korántsem ad olyan biztonságérzetet, mint egy sötétebb. Ráadásul minden maszat, piszok meglátszik rajta, ezért csakis olyan lakásba ajánlott, ahol nincs közvetlen kertkapcsolat, vagy odabent mindenki leveszi a cipőjét. Kisgyerekes családokban fehér kanapékárpitot sem érdemes használni. Ha mindenképpen ilyenről álmodunk, csakis levehető, mosható huzatot válasszunk.


Az ezüstfehér


Kicsit szürkés, de nem piszkos, inkább fémes, ezüstös tónusú, olykor csupán a hordozóanyag eredménye. A fényes felületű textilek, taftok, vagy az üvegfelületek tükröződése létrehozhat ilyen ezüstös fehéret, ami nemcsak rendkívül elegáns, de ugyanakkor hűvös és pompázatos, sőt, igen különleges, extra is lehet, különösen más fehérek társaságában.

A törtfehér


Egy mákszemnyi feketével keverve úgynevezett piszkos fehéret, illetve törtfehéret kapunk, ami ugyanolyan elegáns, mint a hófehér, de kevésbé kényes. Van, aki azért ódzkodik tőle, mert valóban "piszkos" érzetet kelt benne, ugyanakkor, ha nincs közvetlenül hófehér mellett, lehet, hogy észre sem vesszük a különbséget. Nem vakít annyira, kevésbé steril, kicsit melegebb hatású is, mint a valódi fehér, ezért sokan szeretik.


Az ekrü


Majdnem fehér ez is, de van benne egy kevés drapp, amitől elegáns, finom tónust kap. Színesnek nem nevezhetjük az ekrüre festett falat, mégis egy hangulattal melegebb, lágyabb, mint a hófehér, s talán barátságosabb is. Szép, ha valódi fehérrel keverjük. A kontraszt végeredménye egy finom, nőiesen harmonikus enteriőr lehet.

A nyers szín


Természetesebb hatású, egy gondolatnyi sárgával, rusztikusabb a habos fehérnél a fehérített vászon, a kézzel szőtt kelmék árnyalata, amely ugyan fehér, mégis érződik rajta a természetes anyagszerűség. Modern és klasszikus környezetben egyaránt megállja a helyét, de leginkább kőburkolatok, durvábban kidolgozott felületek mellett mutat jól.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK