Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Föld színek világa

Föld színek világa

Szép Házak
Az úgynevezett organikus színekkel magát a természetes melegséget csempészhetjük lakásunk falai közé. Nem mindegy azonban, hogy mit mivel párosítunk. Melyek a földszínek és miképpen használjuk ezeket?

Melyek a föld színei?


A földszínek a természetből származnak. Olyanok, mint a szén feketéje, a fa barna tónusai, a sárguló levelek okkerei, a szilva kékje, az agyag vöröse és még számtalan árnyalat, amit akár egy kiránduláson magunk körül látunk.


Rendszerint sötétebbek, mint a natúr színek, ezért teltebbek is azoknál, viszont ugyanazt a minőséget nyújtják. Azért találjuk vonzónak ezeket, mert kényelmessé teszik környezetünket és könnyen variálhatók.

Vidéki hangulatú, country stílusú lakásokban alkalmazhatók a legjobban, egyes változataik viszont más stílusú helyiségeket is elegánssá varázsolnak a hátsó fal, vagy a mennyezet kiemelésével.

A természetes anyagokkal berendezett otthonokban a földszínek használata kézenfekvő. A nappali- vagy hálószobát a földszínek bensőségessé, meghitté teszik. A többi helyiségben a visszafogott, matt árnyalatokat érdemes választani, mert ezek jobban kiemelik a díszítőelemeket.

Ezek a meleg színek testesek, ám halványabb árnyalataikkal variálva kifinomult hatást érhetünk el. A természetes hatású, könnyed hangulathoz viszonylag sötét alapszínt használjunk, a részleteknél viszont ugyanennek halványabb árnyalatait.


A földszínekről mindenkinek a barna és a vöröses piros jut az eszébe, pedig legalább ilyen meghatározó a zöld és a kék. Az anyagok tekintetében szinte bármi szóba jöhet, de ha már a természet színeiről beszélünk, döntsünk inkább a természetes anyagok mellet.

Így használjuk a földszíneket


A földszíneknél ügyeljünk az árnyalatok és tónusok gazdagságára és sokféleségére. Ez sokkal több és gazdagabb a barnánál és a feketénél.

Merítsünk ihletet a természetből. Erre a nyár és az ősz színei különösen alkalmasak. A táj számtalan izgalmas árnyalatot kínál, pasztell, de vibráló, élénk színeket is. A palettába válasszunk erős színeket is.

Mielőtt egy-egy szín mellett döntünk, tartsuk szem előtt a telítettséget. Ugyanaz az árnyalat, különböző anyagoknál másképp hat: egy vajszínű bőrnek nem ugyanolyan a hatása, mint egy vajszínű textíliának.

Figyeljünk a mintákra! Legyen szó bármilyen színről, a minta mindig meghatározó szerepet játszik.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK