Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Fontos kiegészítők mosogatókhoz

Fontos kiegészítők mosogatókhoz

Szép Házak
A mosogató nem csupán a szennyes edények megtisztítására szolgál, a konyhai munkák széleskörű felhasználására alkalmasnak kell lennie. A mosogatótálca kiegészítői éppen abban segítenek, hogy ezen a kis helyen is sokféle konyhai feladatot elláthassunk. Némelyik kiegészítő alapfelszereltségként jár a mosogatóhoz, másokat külön tartozékként lehet megvásárolni.
1
2
3

Hulladékgyűjtők mosogató alá


A mosogató alá helyezhető hulladékgyűjtők ugyancsak komplett rendszerek, tehát mindig abból a márkából válasszunk, melyből a mosogatót vettük. Háromféle beépítés közül választhatunk: amikor a szekrény már ajtóval együtt megvan, és utólag kell elhelyezni benne a gyűjtőt, lehet kézzel kihúzható beépítés, illetve ajtónyitásra kicsúszó. Utóbbi esetben a rendszer saját vasalatokkal rendelkezik, az ajtót kell a vasalatra szerelni, amihez csak a bútorlap kell, minden egyéb alkatrész adott hozzá.


Praktikus a fiókos rendszer, amibe tetszőleges elrendezésű és méretű vödröket állítunk. Ekkor át kell gondolnunk, hogy háztartásunk mennyi hulladékot termel és ennek megfelelően választhatjuk ki a vödröket.  Ez a megoldás azért is hasznos, mert lehetővé teszi a szelektálást. Érdemes külön a munkalap alá egy kicsi fiókot szerelni a kisebb hulladéknak.


Kényelmi szempontból lehet fontos, hogy a szemetest tartó fiók vagy szekrény lábbal is nyitható, csukható legyen. Nem kell munka közben, maszatos kézzel a fiókot megfognunk, egyszerűen egy enyhébb lábnyomásra is kinyílik.


Az ajtóra is szerelhető változat nem csúszik ki egy sínnel, hanem az ajtó belső oldalán van.
Ekkor a vasalatok legyenek becsapódásmentesek, fékezőrendszerrel felszereltek, különben az ajtó nagyobb csapódására kiszóródhat a szemetes, a tartalma pedig szekrény belsejébe potyog.


Ha a mosogató csaptelepen zuhanyfej is van, a beépített szemeteseknél ajánlott egy tömlővezetőt beszerelni, különben a gégecső nehezéke beleakadhat a szemetesbe. Ebben a tömlővezetőben futhat a zuhany gégecsőhöz tartozó nehezék.

Szemétledobó rendszerek mosogatóhoz


Ugyancsak praktikus és kényelmes, ha a szemetes úgy helyezkedik el, hogy a munkapultba vágott és erre a célra kibélelt szemétledobón keresztül éppen ide érkezik a hulladék. Ehhez gondos tervezés szükséges. Ekkor munka közben egyetlen mozdulattal a szemetesbe söpörhető a pulton keletkező hulladék és nem kell fiókot húzni, tolni, még lábbal sem. Ezeket a szemeteseket szerves hulladékra méretezik, tehát viszonylag kicsi a tároló és a ledobó átmérője is keskeny. Alkalmas arra is, hogy a nagy fiókot a kicsin keresztül tölthetjük, ekkor a ledobó tölcsérként működik. A munkapulton csupán egy rozsdamentes fedél látszik, mely szagmentesen zár, teljesen szintben van a munkapulttal. A tölcsér szintén rozsdamentes vagy műanyag.


A szemetes rendszer bővíthető a tisztítószerek tárolására alkalmas fiókokkal is, gyarapítva a tárolásra alkalmas helyek számát.

1
2
3

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK