Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Fontos részletek az előszobában

Fontos részletek az előszobában

Manapság mintha megfeledkeztünk volna az előszobáról. Sok, új építésű lakásból egyszerűen kihagyják és a hazatérők, vagy a vendégségbe érkezők egyenesen a nappaliban találják magukat. Pedig idővel mindig kiderül, hogy előszobára, de legalább egy belépőre igenis szükség van.
Kezdjük egy lépéssel a bejárati ajtón kívül. A külső ajtó kirekeszti a külvilágot, az esőt, a hideget. Kimondottan kellemes, ha az ajtó előtt van egy kis fedett rész és egy polc vagy asztalka, ahova letehetjük a csomagunkat, amíg a kulcsot előkotorjuk. Az ajtó önmagában is fontos. A súlyos faajtóval lakásunk biztonságát jelképezzük, de van, aki a fényt szereti, ezért részben üvegezett, modern ajtót szerel fel. Olyan kilincset, kopogtatót, csengőt használjunk, amelyik illik az ajtóhoz és a házhoz.


Első lépések az előszobában


Belül legyen annyi hely, hogy levehessük a kabátot, illetve üdvözölhessük vendégeinket. Bármilyen zsúfolt is az előszoba, vagy az előtér, hagyjuk szabadon az ajtó körüli teret. A fogas például az előszoba távolabbi részében kapjon helyet. Az ajtó mellé szereljünk fel villanykapcsolót, a bejárat mellé tegyünk egy kis lerakó asztalt a leveleknek és a kulcsoknak. Ha van elég hely, tartsuk itt a csizmákat, a kerékpárt, az esernyőt.


Világítás az előszobában


Szerencsés, ha az ajtó mellett van egy ablak, melyen keresztül természetes fényt kap a helyiség és látjuk azt is, hogy ki csengetett. Ha mesterséges fényekről gondoskodunk, úgy ennek több irányból kell érkeznie. Ne használjunk közvetlen megvilágítást, hogy az alakok ne vessenek sötét árnyakat.


Az előszoba burkolata


Nagyon tartós burkolatot kell itt használnunk, hiszen az előszobába minden belépő behordja a sarat, a vizet, a port. Tegyünk egy méretes lábtörlőt az ajtó elé, akinek pedig kertje van, gondoskodjon fém sárlehúzóról.

Kiváló megoldás a kőburkolat és az impregnált fapadló, illetve a nagy kopásállóságú laminált padló. Ha ragaszkodunk a szőnyeghez, könnyen tisztítható anyagot válasszunk és nem árt, ha a minta elrejti a szennyeződéseket. Az előszobában a fal alsó részét sem kímélik, különösen ahol gyerekek és kutya is van a családban. A nagy bútorok, a csizmák, a csomagok, a bent tartott kerékpár is könnyen leverik a festést. Régebben csempével vagy falapokkal térdmagasságig befedték ezt a sávot. Manapság használhatunk strapabíró, mosható tapétát vagy speciális falfestéket.


Tértágítás tükörrel

Ha csak egészen apró hely áll rendelkezésünkre, könnyen tágasabbá tehetjük a teret egy dekoratív tükör segítségével. Ha szabad falfelületnek is híján vagyunk, készíttessünk olyan szekrényt, aminek tükrös az ajtaja. Ha azonban azon szerencsések közé tartozunk, akiknek még itt is bőven van helye, tegyünk be egy stílusos konzolasztalt is. Valljuk be, indulás előtt legalább egyszer mindenki visszalép a legközelebbi tükörhöz, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e, így rendkívül praktikus, ha van egy a bejárati ajtó közelében is.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK