Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Függöny és drapéria - játék a kelmékkel

Függöny és drapéria - játék a kelmékkel

Szép Házak
A függöny és a drapéria a szokásos árnyékoló funkciókon túl is kaphat fontos szerepet lakásunk szinte bármelyik helyiségében. Ha ügyesen dolgozunk e két nélkülözhetetlen lakástextillel, újraformálhatjuk tereinket.

Amikor a függöny nem csak árnyékoló


A padlóig leomló függöny elegáns és nagyvonalú, valamint egységes látványt biztosít egy nagy belmagasságú helyiségben. Az ablakpárkány alatt végződő függöny viszont otthonosabb hatású és kisebb ablakokhoz való.


Ha világos és barátságos látványt szeretnénk elérni, válasszunk egyszerű kelméből – muszlinból, organzából – varrott, enyhén redőzött függönyt. A muszlin vagy organza függönyből baldachint is készíthetünk, ezzel fényűzővé varázsolhatjuk a legegyszerűbb ágyat is, és ezek nem foglalnak túl sok helyet. Ugyancsak helytakarékos és látványos, ha a kanapét, a díványt gazdagon redőzött muszlinnal terítjük le. Ugyanennek a fényűzőbb változata, ha súlyosabb, akár gazdagon mintázott drapériát választunk e célra.


A gyerekszobába bátran válasszunk vidám mintákat, akár egyszerre többfélét is. A lényeg, hogy a színek összhangban legyenek. Az álló emeletes ágy vagy galéria alját elfüggönyözhetjük, így remek játszóhelyet vagy tároló helyet kapunk.


Ötletek függönyhöz, drapériához


A két ablak közötti rövid falszakaszt nehéz hasznossá tenni, de egy kisebb méretű konzolasztallal, egy tükörrel vagy egy fotellel máris kevésbé tűnik kihasználatlannak a hely.


A római roló és a klasszikus stílusú, redőzött sötétítő függöny nem zárják ki egymást. Előbbi inkább árnyékoló funkciót tölt be, míg az utóbbi dekorál.


Muszlinfüggöny, mint terítő. Egységes látványt teremthetünk a szobában, ha a függöny anyagát máshol és másképp is felhasználjuk. Akár terítőként, akár ágytakaróként.


A helyiség egy kevésbé előnyös részét, egy használaton kívüli ajtót is kitakarhatunk a színben ide illő drapériával. Sőt, az ajtónyílásba akasztva az ajtót is pótolhatjuk ily módon.


Tegyük egységessé a nappalit, a sötétítő anyagából varrassunk egy-két díszpárnát, válasszunk hozzá még néhány stílusban és árnyalatban hasonlót, és élvezzük az összhangot.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK