Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Függönymegoldások problémás ablakokra

Függönymegoldások problémás ablakokra

Szép Házak
Gyakran a legszebb ablakokkal a legnehezebb boldogulni. Pedig milyen látványos egy kecses, boltíves, vagy egy majdnem padlóig érő ablak... Nem beszélve a mély párkányos, ülőfülkés fajtáról, a faspalettásról, és még folytathatnánk. De miképpen függönyözzük ezeket?

Magas és keskeny ablakok


Az ablak fölé tegyünk az ablak méreténél szélesebb függönyrudat vagy karnist és kétoldalt hagyjuk szabadon leomlani a függönyt vagy drapériát.


Alacsony vagy széles ablakok


Nyúlánkabbnak látszik majd az ablak, ha a függönyt jóval fölé akasztjuk és a rést lelógó fodrokkal, modern lakásokban egyszínű karnis drapériával takarjuk. A felül összeérő, két oldalra kikötött függönytől az ablak keskenyebbnek tűnik.

Mély vagy ülőkés ablakfülkék


Akasszunk eléjük római rolót vagy egyszerű rolettát, akár bambuszból is. Megfelel ide a girlandos függöny is, mely nem ér le az ülőke alá. Ha nincs ülőke az ablakmélyedésben, a függöny a földig is omolhat, és kétoldalt elköthetjük, ezzel is hangsúlyozva különleges ablakunkat.


Zsalugáterek, ablaktáblák


Csiszoljuk le, kenjük át lenolajkencével, majd lazúrozzuk vagy fessük a külső vakolattal harmonizáló színűre. A teli táblák belső oldalát sablon segítségével mintásra is festhetjük, így akár függöny helyett is szolgálhat.

Szorosan egymás mellett álló ablakok


Kezeljük ezeket egyként. Erősítsünk föléjük hosszú rudat vagy karnist, melyre karnisdrapériát függesztünk. A függöny viszont ne egyetlen darabból álljon, lehetőleg kétfelé válasszuk, és ha szép a kilátás, kétoldalt kihatjhatjuk.


Boltíves ablak


A függönyrudat, karnist helyezzük magasan az ablak fölé, így látszik a boltív és a fény is akadálytalanul bejut a szobába. Használhatunk karnis drapériát, és kétoldalt húzzuk szét, kössük ki a függönyt. Ez jól hangsúlyozza a szép boltívet.

Különleges osztatú, nagyméretű ablak


Hangsúlyozzuk különleges karnissal. Vegyünk több méter fehér muszlint vagy fátyolselymet, vagy olyan műszálas, vékony anyagot, melynek szép az esése. Ezt göngyöljük a függönyrúdra, oldalt pedig hagyjuk lágyan leomlani a padlóra.


Színes üvegablakok, kör vagy félkör alakú ablakok


Ezeket ne függönyözzük, legfeljebb rolettát alkalmazzunk. Ezt az ablaknál magasabbra erősített rúdra erősítsük, hogy nappal az ablakok teljes szépségükben érvényesüljenek.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK