Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Ha tisztítószer, akkor citrom

Ha tisztítószer, akkor citrom

Szép Házak
Nyakunkon a karácsonyi nagytakarítás, de arra gondoltunk-e, hogy a különféle tisztítószerek helyett vagy mellettük a hatékony citromot vessük be?

A citrom illatosít


A citrom friss illata napokig érződik a lakásban. Mossunk meg egy-két darab citromot, vagdaljuk be a héját és helyezzük egy tálba. Egy friss citrom akár 2-3 napig is onthatja magából a friss aromát, ráadásul utána még mindig használhatjuk ételbe, italba, vagy akár további háztartási teendőkhöz.

A citrom, mint fémfényező


A fémtárgyak fényesítéséhez és tisztításához sem kell vegyszereket használnunk. Citromlével újjávarázsolhatjuk a különböző fémeket, rezet, krómot vagy bronzot, evőeszközöket és dísztárgyakat is. A citrom magas savtartalmának köszönhetően képes a zsíros és más szennyeződéseket eltávolítani. Vágjunk félbe egy citromot és azzal dörzsöljük be a fémeket. Még hatékonyabb a fényezés, ha a fél citromokat sóba mártjuk, és úgy használjuk.

Mikró fertőtlenítés citrommal


A mikrohullámú sütőben a legtöbb szennyeződés a nehezen elérhető szegletekben gyűlik össze, ahol valóságos baktériumtenyészetek lehetnek. Ez ellen is védekezhetünk citrommal. Vágjuk a citromot vékony szeletekre, tegyük egy mikrózható tálba és öntsünk rá forró vizet. Egy percig magas fokozaton melegítsük, majd töröljük át a mikrót egy szivaccsal. A citromos, forró gőz hatására a rászáradt szennyeződések feloldódnak, a baktériumok pedig elpusztulnak.


A citrom eltávolítja a szappanlerakódást


A fürdőszoba takarításakor a mosdó és a kád környékén a szappanlerakódások okozzák a legtöbb munkát. Erős tisztítószerek és fárasztó súrolás helyett vessük be a citromot! Turmixoljunk össze hat darab citromot héjastól, majd öntsük az egészet egy szórófejes flakonba, és fújjuk be vele a makacs lerakódást. A tömény citrom nemcsak a szappanmaradékokat, hanem a vízkövet is nyomtalanul eltávolítja, és csak kellemes illat marad utána.

Mosogatószer helyett citrom


Ha kifogytunk a mosogatószerből, pótoljuk citrommal. Vágjunk félbe egy citromot, szórjunk szódabikarbónát a vágásra, majd használjuk mosogatószivacsként. A citromsavnak köszönhetően a porcelánok, kerámia- és üvegedények cseppmentesen tiszták, az evőeszközök, a serpenyők, lábasok és fazekak pedig zsírmentesek és csillogóak lesznek.

Citromos ruhaillatosító


Egy kis citrom segítségével a frissen mosott ruháink illatosak lesznek. Ha áztatnunk kell, adjunk az áztatóvízhez egy evőkanál citromlevet, hatékonyabbá teszi az áztatást. Ha az öblítőhöz vagy a mosószerhez adunk egy evőkanálnyit, eltávolítja a nehezen kezelhető szennyeződéseket, frissebbé és illatosabbá varázsolja a textíliákat, és a mosógépben lerakódott vízkövet is feloldja.

Ablakpucolás citrom segítségével


Ahogy az üvegedényeket, úgy az ablakokat is cseppmentessé és ragyogóvá varázsolja a citromlé. Öntsünk négy evőkanál frissen facsart citromlevet egy liter vízhez, spricceljük az üvegre, majd töröljük le mikroszálas törlőkendővel vagy szivaccsal. A citromos víz csillogóvá teszi az üveget, eltünteti a port, az esőcseppeket és a koszt is, a hatása pedig rendkívül tartós.

Citromot a vágódeszkára!


A fából és műanyagból készült vágódeszkák ugyancsak a baktériumok melegágyai, a késsel okozott vágások a kedvenc lakóhelyeik közé tartoznak. Egy fél citrommal megelőzhetjük a bajt. Dörzsöljük be citrommal a deszka mindkét oldalát, és hagyjuk állni legalább 10 percig, mielőtt lemosnánk. A citromsav tisztít és fertőtlenít, még a vágásokban is.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK