Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Hasznos polcok a lakásban

Hasznos polcok a lakásban

Szép Házak
A nyitott polcok igazán sokoldalú megoldást kínálnak a legkülönfélébb tárgyak tárolására, miközben szem elé tárják könyveinket, gyűjteményünket, féltett dísztárgyainkat.
A nyitott polcok legnagyobb előnye az átláthatóság és az, hogy az itt tárolt holmi könnyen elérhető. Szellősebb látványt nyújtanak, mint a zárt szekrények, melyek közelebb hozzák a falakat, ezáltal kisebbnek mutatják a helyiséget. Polcból a kínálat igencsak gazdag és akkor még nem említettük az egyedi megoldásokat, melyeket magunk készíthetünk vagy legyártathatunk egy asztalossal.


Mit tartsunk a polcon?


A legfontosabb szempont, hogy milyen gyakran használunk egy-egy tárgyat. Amit naponta többször előveszünk, azt kéz közelben, az alsó vagy a középső polcon, amit évente egyszer használunk, azt a legfelső polcra helyezzük.

A nehéz tárgyakat könnyen elérhető helyre tegyük, nehogy meghúzzuk a hátunkat vagy magunkra ejtsük, netán a létra dőljön fel velünk. A könyvek és más súlyos tárgyak tárolásához masszív polcokra van szükség: elég erősnek kell lenniük a súly megtartásához, emellett szabályos sűrűségű alátámasztásra van szükség.


Polckészítés házilag


Készítsünk méretarányos vázlatot a falfelületről és ceruzával jelöljük be a függőleges tagokat és a tartóelemek helyét. A falak teherbíró képességét vegyük figyelembe. Válasszunk tömör falapot, a laminált forgácslapok ugyanis sokkal sűrűbb alátámasztást igényelnek, kevésbé teherbírók. A polcokat speciális tiplikkel vagy kampókkal rögzítsük a falhoz. Állópolc esetén úgy rögzítsük, hogy a tárgyakkal megrakott bútor se tudjon feldőlni.


Polc ötletek


Igazi rendhagyó külsejű darab, amely az előszobától a gyerekszobáig szinte bármelyik helyiségben használható.


Modern lebegő polc, nem csak modern enteriőrbe. Számottevő alátámasztás nélkül, ezért túl nehéz tárgyakat ne tartsunk ezeken a polcokon.


Állópolc könyveknek, dísztárgyaknak. Könnyen mozdítható, nem foglal sok helyet ezért szinte minden lakásban praktikus ez a típus.


Ha nem akarunk mindent szem előtt tartani, jól jöhet a köztes megoldás, mint ez a könyvespolc. Az ajtós részben elrejthetünk szinte bármit, és a nyitott részen is bőven van hely kedvenc könyveinknek, lakáskiegészítőinknek.

Fürdőszobai holmi, konyhai kellékek vagy takarítószerek tárolására jobbat aligha találunk a polcnál. Átlátható, könnyen tisztán tartható és viszonylag könnyen áthelyezhető. Nincs az a kicsi fürdőszoba, melybe legalább egyetlen állópolc, vagy a mosdó fölé szerelt fali polc el ne férne. Egy falmélyedés vagy kisebb alkóv a legjobb helye lehet a polcnak, de a kád oldalába süllyesztve is nagyon különleges és helytakarékos megoldást eredményez.


Könyvespolcok széles választéka megvásárolható a ZENIT HOME-ban!

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK