Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Házi praktikák kellemetlen szagok ellen

Házi praktikák kellemetlen szagok ellen

Szép Házak
Nem kell ahhoz romlott étel, hogy a hűtőnkből kellemesnek nem nevezhető szagok áradjanak. Sokszor elég, ha a különféle ételek illata egymással keveredik, és kész a baj. Drága és egészségre ártalmas vegyszerek nélkül is megszabadulhatunk ettől, csupán citromra, ecetre, sóra és szódabikarbónára lesz szükségünk.

Tisztító szódabikarbóna


A szódabikarbóna az egyik leghatásosabb szagtalanító szer, mely a hűtőnkben uralkodó rossz illatok ellen is segítséget nyújt. Pakoljuk ki a hűtőt, majd töröljük át a belsejét szódabikarbónával megszórt nedves szivaccsal, végül tiszta, vizes ronggyal. A szódabikarbónát hosszan tartó szagtalanításhoz ugyancsak használhatjuk, mégpedig úgy, hogy egy zacskónyit egy tálkába szórva a hűtő egyik polcára helyezünk. A port hetente cseréljük, a szagoknak pedig búcsút inthetünk.

Szagűző ecet


Az ecet természetes fertőtlenítő szer, egyben hatékony a szagok ellen is. Vízzel hígítva is jó, de makacs szennyeződések esetén szódabikarbónával együtt is alkalmazhatjuk. Ha a hűtőtakarítás után kis idővel mégis visszatérnének a szagok, csak öntsünk két deci ecetet egy tálba, és egy éjszakára tartsuk a hűtőben. Másnapra nyoma sem lesz a kellemetlen illatoknak.

A hűtőszekrény tömítő gumiját ugyancsak érdemes áttörölni vizes, ecetes szivaccsal, mert a szagok gyakran a tömítés redőiben is megrekednek. Automata leolvasztású hűtőknél ügyeljünk a hátoldalon található kis tálra, ahova a vizet vezetik. Ha ide beleposhadt valami, az is okozhat rossz szagokat.


Kávé, só, citrom - az üde illat titkai


Az őrölt kávé szagsemlegesítő hatása miatt a hűtőben tapasztalható szagok ellen is alkalmazható. Egy tálkában tartsunk kávézaccot a hűtő alsó polcán, vagy időnként egy kis adag őrölt kávét is betehetünk ide. Hetente cseréljük az adagot.

A sós vízzel történő átmosás és a citromos szagtalanítás legalább ilyen hatékonyak. A sós vizes átmosás már önmagában segít tisztán és frissen tartani a hűtőt. Ezt kombinálhatjuk a fertőtlenítő és illatosító tulajdonságairól ismert citrommal: egy félbevágott, kifacsart citromot töltsünk meg sóval, majd helyezzük a hűtőbe. Ha úgy látjuk, hogy a citrom már nagyon összeszáradt, cseréljük ki egy frissre.


Tartós hatás aktív szénnel


Aktív szenet a gyógyszertárban vásárolhatunk. Szórjuk egy tálkába és helyezzük néhány órára a hűtőbe. Ennyi idő alatt magába szívja a szagokat. Ha tovább is bent szeretnénk hagyni, a szenet nyolc óránként aktiválni kell, amihez elég a forró sütőbe tenni 20 percre.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK