Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Helytakarékos bútorok a nappaliban

Helytakarékos bútorok a nappaliban

Szép Házak
A helytakarékos bútorok fontos kellékei otthonunknak, mert bármilyen stílus mellett is döntünk nappalinkat illetően, alapszabály, hogy az átgondoltan berendezett helyiség nem lehet túlzsúfolt. Még akkor sem, ha kevés a hely. Inkább takarékoskodjunk azzal, amivel szűkében vagyunk.

Helytakarékos bútorok előnyei


Ha nappalinkban kiválasztunk egy stílust és azt következetesen alkalmazzuk, viszonylag egyszerűen összehangolhatjuk a helyiség különböző funkcióit. A legfontosabb szabály, amit szem előtt kell tartanunk: minél egyszerűbb egy szoba, annál kellemesebb. A legjobb, helytakarékos bútorok több célnak is megfelelnek, kis helyen is elférnek, és ezek a tulajdonságok nem mennek az esztétikum, a praktikum és a kényelem rovására.


Helytakarékos ülőhelyek


A jól kipárnázott három- vagy négyszemélyes kanapé helyett egy-két személyes vagy variálható ülőbútorokat használjunk, melyeket igény szerint rendezhetünk el. Kétszemélyes kanapé két fotellel, sarokkanapé lábtartóval vagy puffal jobban variálhatók kis helyen, mint a robosztus megjelenésű darabok.

Ha étkezőként is használjuk a nappalit, válasszunk olyan székeket, melyeket a szoba más részén is használhatunk, és könnyen odavihetjük, ahol éppen szükség van rájuk. Az összecsukható, egymásba rakható székek jól jönnek tartalékként.

A futonágyat használhatjuk napközben ülőhelyként, kinyitva pedig vendégágyként tesz jó szolgálatot. Kis súlyú, könnyen mozdítható, így ha hirtelen odébb kell tolni, nem okoz problémát.

Fiatalok figyelem! Nagyon kicsi lakásban vagy egy stúdiólakásban a nagyméretű díszpárnák is megteszik kényelmes háttámlaként a pamlagon, de vendégek fogadásakor a padlóra is ülhetünk rájuk.


A hagyományos heverő ugyancsak a kanapé alternatívája. A falhoz tolva, sok párnával megrakva, a háttámla is helyettesíthető. Ugyancsak ötletes és helytakarékos megoldás egy padot befogni és kipárnázni e célra.

Választhatunk hajlított vázas foteleket vászon- vagy bőrborítással. Ezek legalább olyan kényelmesek, mint a süppedős nagy fotelek és kisebb helyet foglalnak, szellősebbnek tűnik a tér.

Helytakarékos asztalok


Válasszunk összecsukható, vagy lehajtható lapú asztalt, ezek kis helyen, akár a fal mellett elférnek, majd egyszerűen kinyithatók, amikor szükséges. Tarthatjuk nyitva is és csak akkor csukjuk össze, amikor több helyet igénylünk.

A bővíthető asztal az étkezőbe ideális. Méretét attól függően változtathatjuk, hogy éppen hányan ülnénk az asztal köré.

A kerekes asztal vagy zsúrkocsi lehet elegáns bútordarab is, de mindenképpen praktikus, hiszen könnyen mozdítható, nem foglal sok helyet és általában az asztal lapja alatt még egy-két polc is található.


A keskeny konzolasztal ugyancsak jól jön a nappaliba. Tárolhatjuk rajta dísztárgyainkat vagy bármit, amit hirtelen kell letennünk. Válasszunk olyat, aminek a lapja alatt polcok, fiókok vannak.

Az egymás alá tolható kisasztalok praktikusak a kanapé, vagy a fotelek közelében. Találunk fa, plexi vagy üvegmodelleket is, de akár kombinált – fa-fém, üveg-fa-fém – darabokat is.

Elfeledett, ám jól bevált bútordarab a kártyaasztal. Ez kis helyen, akár egy sarokban is tárolható, kinyitva pedig 4-6 személy elfér körülötte.


Helytakarékos tárolóbútorok


A beépített szekrények közül válasszunk keskenyebbet a szokásosnál. A könyvek, CD-k, DVD-k, videokazetták elférnek itt. Szellősebbnek tűnik a helyiség, ha üvegezett ajtós beépített szekrény mellett döntünk.

A túl mély szekrények sok helyet foglalnak, elvesznek bennük a tárgyak, és a tapasztalatok szerint a nagyobb mélységet nem is mindig használjuk ki.

Ha elég mély az ablakmélyedés, használhatjuk tárolónak azt is. Kialakíthatunk benne ülőhelyet, alá polcok, kisebb szekrények kerülhetnek.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK