High-tech tűzhelyek a konyhábanAki szeret sütni, pontosan tudja, hogy milyen könnyen el lehet rontani egy finom süteményt vagy egy bonyolult egytálételt, ha olyan sütőben készítjük el, amely nem megfelelő minőségű, vagy amelynek használatát nem ismerjük pontosan. Fontos, hogy tisztában legyünk igényeinkkel, sütési szokásainkkal, és azokhoz megfelelő készüléket válasszunk. Ugyanakkor ma már legalább ennyire fontos, hogy a tűzhely, amely a konyha központi eleme, stílusában, kivitelében is illeszkedjen ahhoz az enteriőrhöz, amelyben étkeink készülnek.
GrillfunkcióMa már az olcsóbb sütőkben is van grillezési funkció, amely az étel pirítását teszi lehetővé. Kifinomultabb konstrukciók esetén ennél a funkciónál két lehetőség közül választhatunk. A felületi – vagy kis – grillezés csupán az ételek tetejét pirítja meg, míg a nagy felületű grill, természetesen nagyobb teljesítménnyel, a húsok belsejét is átsüti. Ilyenkor jön jól igazán a tűként ételbe szúrható hőmérő, melynek használatával a hús pontosan azon a hőmérsékleten sül, amin kell. A tű az étel belső hőmérsékletét méri, így a fűtés addig tart, amíg a sült belsejében a hőmérséklet eléri a beállított értéket. A sütőkhöz tartozó használati utasítás praktikus grilltáblázatából azt is meg-tudhatjuk, hogy a szóban forgó étel elkészítéséhez mikor melyik funkciót válasszuk. Egyes sütőkhöz forgónyárs is tartozik, amelynek segítségével rablóhúst vagy akár egész grillcsirkét is készíthetünk. Fotó: Miele A pirolitikus sütőEgyre több gyártó kínál speciális felülettel ellátott, öntisztító rendszerű, úgynevezett pirolitikus sütőket. A szennyeződéseket rendkívül magas hőmérsékleten egyszerűen hamuvá égetik, amely így lehull a készülék faláról. A tisztításhoz ezután elég egy nedves ruha, amivel csak a hamut kell kitörölnünk. Egyes típusokban beépített katalizátor szolgál a keletkezett gőz megtisztítására. A beépített időzítővel ellátott sütőknél még a tisztítás időpontját is be tudjuk állítani, hogy az olcsóbb, éjszakai áramot fogyaszthassuk. Ennek az eljárásnak komoly előnye, hogy nem kell drága, környezetszennyező és mérgező vegyszereket alkalmazni sütőnk tisztán tartásához. A pirolitikus tisztítót évente két-három alkalommal ajánlatos használni. A főzőlapA tűzhelyek másik fő eleme a főzőlap, amelyről minden háziasszony – és főzni szerető férfi – tudja, hogy a rendszeres használat mellett milyen nehéz tisztán tartani. A legtetszetősebb és legkönnyebben tisztítható felület tagadhatatlanul az üvegkerámia, amely ráadásul a főzési folyamatot is jelentősen megkönnyíti. Nevét arról az üvegjellegű (szilícium-dioxid) kerámiafelületről kapta, ami a fém fűtőszálakat fedi, ezáltal esztétikus külsőt kölcsönöz a készüléknek. Ezek a főzőlapok munkalapba építhetők, de szabadon álló tűzhelyek is készülnek ilyen kivitelben. A beépíthető készüléket a felületen található, lemosható érintőpanelekkel vezérelhetjük vagy gombokkal tudjuk működtetni. Címkék:
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK |
KATEGÓRIÁK » Legolvasottabb
Legfrissebb
01 | Made in Venice: a digitális design kirakat Online mutatkoznak be Velence lakberendezési kiválóságai a magyar szakembereknek. »
Transzparencia
A balaton-parti nyaralónál a kő mellett nem hiányozhattak a faburkolatok sem, részint burkolatk... FACEBOOK » CÍMKEFELHŐ » AJÁNLÓ »
Zack fürdőszobai kiegészítők
A német Zack fürdőszobai kiegészítők rozsdamentes acélból készülnek fényes és matt szálcsiszolt kivitelben. Megvásárolhatók a Zenit Home üzletében. |
|
||||||