Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Hogyan helyezzük el a mosogatót?

Hogyan helyezzük el a mosogatót?

Szép Házak
Megvettük vadonatúj mosogatónkat, de azt eldöntöttük-e, hogy miképpen és hova fogjuk beépíteni? Több lehetőség közül is választhatunk.
Azt hogy a mosogatótálcát – legyen az gránit, rozsdamentes acél vagy kerámia – hogyan építjük a munkapultba, elsősorban a konyha stílusától és pénztárcánk vastagságától függ.

Ráépített mosogató


Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, melyet bármelyik anyagú és formájú mosogató esetében választhatunk, de legjobban a country stílusú konyhák kerámia és gránit mosogatóihoz illik. Ugyancsak jó elhelyezést kínál a régi konyhákban elhelyezett rozsdamentes mosogatók esetében, mert nincs szükség külön munkalapra.

Ennél a megoldásnál a tálca a mosogató szekrényen ül, ehhez csupán a szabványméretű mosogatószekrényt kell megvásárolnunk, melynél már eleve hagytak helyet a mosogató tálcának. A munka gyors, nem bonyolult: a mosogatót rögzíteni, majd ragasztani kell az adott nyílásba.


Beépített mosogató


Ugyancsak bármelyik elosztású, méretű és anyagú mosogatótálcánál alkalmazható. A munkalapba a megadott helyen kivágják a mosogatónak megfelelő nyílást, melybe aztán beépítik a tálcát. Ilyenkor minimális szintkülönbség adódik, mivel a mosogató pereme a munkalap síkja fölé kerül. Az illesztést szilikonnal teszik vízhatlanná.

Fotó: Blanco

Ez a legelterjedtebb beépítési mód, szinte bármelyik stílusú konyhához illik és legalább olyan egyszerű, mint a ráépített megoldás. Ha egy kevésbé szokványos formájú mosogatóra esik a választásunk, akkor különösen ezt a módszert érdemes választani, mert a munkalapból csupán az adott formát kell kivágni, a beépítés már sem túl sok munkát, sem pedig sok időt nem vesz igénybe.


Síkba épített mosogató


Ennél a megoldásnál a tálca széle egy síkba kerül a munkalap szintjével. Bonyolultabb és költségesebb eljárás, mint az előző kettő, mert a munkalapból milliméteres pontossággal kell kimarni a mosogató helyét, hiszen az illeszkedésnek pontosnak kell lennie. Utólagos korrekcióra nincs lehetőség, és egy drága munkalap esetén különösen bosszantó, ha eltérés mutatkozik. Ekkor ugyanis gyakorlatilag kidobhatjuk a munkalapot. Viszont látványra ez a legszebb megoldás.


Modern stílusú konyhákba mindenképpen ezt ajánlott választani. Arra viszont ügyeljünk, hogy a síkba építés csak a rozsdamentes acél, illetve a gránit mosogatók esetén lehetséges. A kerámia mosogatóknál a kihajló perem ezt nem teszi lehetővé.

Alulról épített mosogató


Ezt a módszert főleg szintetikus vagy valódi kő, üveg, esetleg gránit munkalapoknál ajánlatos alkalmazni. Ekkor ugyanis nem árt a drága munkalapot kímélni, és a kivágáskor nem veszítünk feleslegesen sokat az amúgy is költséges anyagból.


Ilyenkor kivágják a tálca helyét és alulról rögzítik a tálcát a nyíláshoz. Számolnunk kell a nagyobb mélységgel, mert a mosogató mélységéhez hozzáadódik a munkapult vastagsága is. Gránit mosogatóknál ez a leggyakoribb, de rozsdamentes acél vagy kerámia esetében is megoldható. Minimál stílusú konyhákhoz illik igazán.


Extra megoldások a mosogató beépítésénél


Ha az alulról beépített változat mellett döntünk, arra is lehetőségünk nyílik, hogy használaton kívül az egész mosogatót – legyen bármekkora méretű vagy bármilyen formájú – eltüntessük a kíváncsi tekintetek elől. Vásárolhatunk ugyanis olyan csaptelepet, melyet egy beépített lift segítségével a mosogató szintje alá tolhatunk, magát a medencét pedig két, biztonsági üvegből készült vágódeszkával lefedhetjük. Így gyakorlatilag semmi sem látszik a mosogatóból.
Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK